Kādi vitamīni ir svarīgi grūtniecei?

17. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja gaidi bērniņu, noteikti esi daudz dzirdējusi par pilnvērtīga uztura nozīmi, jo tas nozīmē, ka vesela būs gan māmiņa, gan arī bērniņš. 

Devāmies noskaidrot, vai tiešām ar sabalansētu un pārdomātu uzturu ir pietiekami, lai mūsu organisms saņemtu visu vajadzīgo, un kāda gan ir dažādu vitamīnu loma grūtniecības norisē.

Kā stāsta “EGV” klīnikas ginekoloģe Oksana Babula, topošajai māmiņai ir jācenšas ēst pilnvērtīgi un sabalansēti, papildus lietojot arī ārsta nozīmētos vitamīnus, jo pat ar pareizu uzturu ir ļoti grūti uzņemt vitamīnus vajadzīgajā apjomā. Ja runājam par to, ko gan nozīmē sabalansēts uzturs, O. Babula ir tieša: “Es teiktu, ka zivis, zivis un vēlreiz zivis, jo zivis satur vajazīgo Omega-3 un D vitamīnu. Tas nozīmē, ka uzturā būtu jālieto zivis, salāti un vienu vai divas reizes nedēļā – gaļu.” Šī iemesla dēļ grūtniecību uzraugošais ārsts visbiežāk topošajai māmiņai rekomendē lietot grūtniecēm paredzētos vitamīnus, jo to sastāvā ir iekļauti visi nepieciešamie vitamīni rekomendējamajās devās.

O. Babula teic, ka sievietēm, kurām grūtniecība iestājusies vasarā, ir nedaudz vieglāk, jo ir liela augļu un dārzeņu bagātība, bet tad, ja bērniņš pieteicies ziemā, tomēr vajadzētu papildus lietot speciālos vitamīnu kompleksus, jo sevišķi folskābi, D vitamīnu un Omega-3, kas ir kā trīs pamatakmeņi veiksmīgai un veselai grūtniecībai. 

“Runājot par grūtniecības plānošanu, vitamīnu ziņā vislabāk to darīt tieši rudenī, jo vasaras laikā organisms ir saņēmis ļoti daudz kvalitatīvos vitamīnus, tai skaitā ar sauli arī D vitamīnu, tāpēc šajā laikā var iztikt ar minimālo daudzumu mākslīgo vitamīnu,” komentē ginekoloģe.

Vitamīnus ieteicams sākt lietot jau 3 līdz 6 mēnešus pirms grūtniecības iestāšanās, jo ir ļoti svarīgi vēl pirms mazuļa pieteikšanās saņemt vajadzīgo folskābi, ko ar pārtiku uzņemt vajadzīgajā daudzumā ir ļoti sarežģīti. Folskābe samazina iedzimtos nervu caurulītes defektus mazulim, tāpēc to jāsāk lietot jau vairākus mēnešus pirms grūtniecības un līdz pat grūtniecības 10. – 12.nedēļai.

Vēl viens vitamīns, kuru vajadzīgajā daudzumā ar uzturu uzņemt ir ļoti grūti, ir D vitamīns. Tāpēc, ja grūtniecība iestājusies ziemas laikā, rudenī vai pavasarī, kad D vitamīna līmenis ir ļoti zems, ir svarīgi to uzņemt papildus. Ieteicams D vitamīnu lietot kopā ar Omega-3, jo abi ir taukos šķīstoši vitamīni. Lai gan D vitamīnu ir grūti pārdozēt, nevajadzētu ar tā lietošanu arī pārāk aizrauties. Tāpēc O. Babula iesaka tā līmeni kontrolēt ar asins analīzēm. 

Omega-3 palīdz samazināt priekšlaicīgu dzemdību risku un grūtniecības pārtraukšanas risku, tāpēc ginekoloģe O. Babula iesaka, izvēloties vitamīnu kompleksu, vienmēr pievērst uzmanību tam, vai tā sastāvā ir arī Omega-3. Ne mazāk liela loma grūtniecības attīstībā ir arī B grupas vitamīniem, jo B1, B6, B12 vitamīni piedalās bērniņa nervu sistēmas un iekšējo orgānu attīstībā.

Ārste teic, ka B grupas vitamīni ir labi kombinācijā ar magniju, jo abi piedalās nervu sistēmas veidošanā un palīdz normalizēt mammas muskuļu tonusu. “Tā kā dzemde sastāv no muskuļiem, brīdī, kad sieviete jūt sāpes vēderā vai mugurā un rodas sajūtas, ka dzemde savelkas krampjos, jālieto magnijs kopā ar B grupas vitamīniem,” skaidro O. Babula. Magnija deficīts grūtniecēm novērojams bieži, jo to pastiprināti savām vajadzībām izmanto arī bērniņš, tāpēc, ja tā sievietes organismā pietrūkst, viņa var izjust nogurumu un piedzīvot krampjus. Sevišķi tas raksturīgs grūtniecības otrajā pusē, kad topošās mammas visbiežāk sūdzas par krampjiem kājās.

Topošajai māmiņai jābūt uzmanīgai ar kalcija lietošanu, jo tā daudzumu nedrīkst pārdozēt. Ikdienā to var uzņemt ar uzturu, ēdot sieru, biezpienu, pienu un piena produktus, kurus grūtniecēm būtu jālieto katru dienu. Jāatceras gan, ka kalciju nedrīkst lietot vienlaikus ar dzelzs preparātiem, tāpēc ieteicams vienu lietot no rīta, bet otru – vakarā. Pretējā gadījumā, lietojot abus kopā, viens otru bloķē un sievietes organismā nemaz neuzsūcas.

Ja grūtniecei ir dzelzs deficīts, samazināts hemoglobīns un ferritīns, uzturā jālieto gaļa, jo dārzeņu sastāvā dzelzs, diemžēl, nav tik daudz kā gaļas produktos. Šī iemesla pēc no uztura nevajadzētu izslēgt gaļu, aknas un gaļas izstrādājumus.

Oksana Babula: “Topošajai mammai ieteicams samazināt uzņemto ogļhidrātu daudzumu, jo īpaši tad, ja ķermeņa masas indekss pārsniedz 25, jo pretējā gadījumā var rasties grūtnieču diabēts, kas ir bīstams gan pašai mammai, gan arī bērniņam.”

Šī iemesla dēļ viņa iesaka ikdienas uzturā iekļaut daudz šķiedrvielu, rupjmaizi, salātus un dārzeņus, savukārt taukus, proteīnus un ogļhidrātus – mazāk.