Kā parūpēties par kāju vēnu veselību grūtniecības laikā?

30. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikviena no mums vēlas skaistu, bezrūpīgu gaidību laiku, taču dažkārt realitāte mēdz atšķirties, jo ar katru mēnesi, augot mazulītim puncī, svars un spiediens uz topošās māmiņas kājām kļūst aizvien lielāks. Tūska, sāpes un nogurums var sekot ne tikai pēc garas pastaigas, bet būt arī pirmais priekšvēstnesis vēnu varikozei.

Noskaties Māmiņu Kluba 28. oktobra TV raidījuma sižetu un ieklausies Dr. Mauriņa klīnikas ķirurģes Marijas Petrovičas rekomendācijās, kā rūpēties par savu kāju veselību gaidību laikā.

Dodoties uz vizīti pie flebologa, pēc sūdzību noskaidrošanas notiek vizuāla vēnu apskate. Ņemot vērā, ka vizuāli ne vienmēr ir iespējams noteikt, vai asins plūsma kājās notiek pareizi, var tikt veikta arī sonogrāfija.

Dr. Mauriņa klīnikas ķirurģe Marija Petroviča skaidro, ka vēnu varikoze parasti ir iedzimta saslimšana: “Ja vēnu varikoze bijusi kādam no ģimenes locekļiem, liela varbūtība, ka dzīves gaitā tā attīstīsies arī jums. Pastāv arī riska faktori, kas var pastiprināt un paātrināt slimības faktorus, piemēram, mazkustīgs dzīvesveids, ilgstoši stāvošs darbs.” Vēnu varikozes profilaksei grūtniecības laikā ieteicamas regulāras kustības, piemēram, pastaigas, grūtnieču vingrošana, joga, tāpat arī jāseko līdzi svaram un ieteicams lietot kompresijas zeķes.

Grūtniecības laikā topošajai māmiņai jālieto 2. klases kompresijas zeķes, nēsājot tās ikdienā no rīta līdz vakaram. “Zeķes obligāti nepieciešamas trešajā trimestrī, taču ieteicams tās sākt nēsāt jau nedaudz ātrāk. Tāpat arī kompresijas zeķes jālieto dzemdībās un vienu mēnesi pēc dzemdībām,” uzsver ārste.

Vēnu veselību profilaktiski ieteicams pārbaudīt ik pēc diviem gadiem, taču, ja ikdienā ievēro, ka kāju vēnas ir vizuāli palielinātas, kājās ir sāpes vai nogurums, pie ārsta jādodas jau savlaicīgi.