Kā izvēlēties dzemdību iestādi? Konsultē vecmāte

13. Feb 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulīša gaidīšanas laiks ir satraukumu pilns, jo, neatkarīgi no tā, vai gaidāmais ir pirmais, otrais vai jau trešais bērniņš, katra grūtniecība ir jauna pieredze.

Tieši tāpēc daudzas māmiņas apmeklē dzemdību sagatavošanās kursus, lai tajos iegūtu speciālistu ieteikumus par to, kā padarīt gaidību laiku, pašas dzemdības un arī laiku pēc mazuļa piedzimšanas harmoniskāku. Lai iegūtu atbildes uz neskaitāmajiem jautājumiem. Šādus kursus organizē arī Māmiņu Klubs, pulcējot sirsnīgākos un profesionālākos speciālistus un savas jomas zinātājus.

Kāpēc apmeklēt dzemdību sagatavošanās kursus?

Viena no vecmātēm, kas vada dzemdību sagatavošanās kursus Māmiņu Klubā, ir Liene Drauga, kura norāda, ka 9 mēnešus ilgais gaidību laiks ir pateicīgākais brīdis, lai sagatavotos mazuļa ienākšanai ģimenē, dzemdībām un arī tam, kas sekos pēc tam, kas bērniņš būs ieraudzījis dienasgaismu.

Lai gan mūsdienās par informācijas pieejamību nevar sūdzēties, dažkārt tieši viedokļu dažādība topošajās mammās rada apjukumu, tāpēc vecmāte uzsver speciālo kursu nozīmīgumu. “Kursi ir labi, jo tajos zinoši speciālisti sievietēm pastāsta par viņām aktuālajām tēmām, jo, lai gan informāciju varam atrast arī citviet, bieži vien ir ļoti grūti daudzās informācijas druskas savilkt kopā un izvērtēt, kas der, kas der ne tik ļoti,” skaidro Māmiņu Kluba dzemdību kursu vecmāte Liene Drauga.

Kā izvēlēties dzemdību iestādi?

Vaicāta par to, kā izvēlēties īsto dzemdību iestādi, Liene Drauga bilst, ka dzemdēt var jebkur Latvijā, taču vecmāte bieži vien dzemdību procesu sasaista ar mīlēšanos. Kā? “Es iesaku braukt uz dzemdību iestādēm, apskatīties visu klātienē un saprast, vai es šajā vietā spētu mīlēties,” mudina Liene Drauga.

Ja ieejot iestādē uzmetas zosāda un šķiet, ka šajā vietā nevar pat noģērbties, kur nu vēl piedzemdēt bērniņu, labāk meklēt citu dzemdību vietu. Vecmāte skaidro, ka šis faktors ir primārais, pēc kā vajadzētu izvērtēt dzemdību iestādi, jo, kā zināms, aprīkojums, kas nepieciešams, lai pieņemtu normālas fizioloģiskas dzemdības, visur ir vienlīdzīgs. Tāpēc topošā māmiņa droši var izvēlēties arī dzemdību iestādes, kas neatrodas tieši pie mājām, bet gan ir pašai tīkamāka.

Lai izvēlētos sev piemērotāko un tīkamāko vietu bērniņa dzimšanai, ieskaties Māmiņu Kluba veidotajā dzemdību iestāžu apkopojumā.

Vai slēgt līgumu ar vecmāti?

Liene Drauga, izsakot savu viedokli, bilst, ka, viņasprāt, ir būtiski noslēgt līgumu ar vecmāti, taču tā nepieciešamība jāizvērtē katram pārim individuāli, balstoties uz to, kāds cilvēks ir sieviete un vai viņai ikdienā ir nepieciešama individuālāka pieeja.

“No mana skatpunkta raugoties, līgums ir nepieciešams, jo sievietei būs viens konkrēts cilvēks, kuram uzticēties grūtniecības beigu periodā, kam zvanīt brīdī, kad sāksies dzemdības, un kurš varēs palīdzēt ar jautājumiem par zīdīšanu un šuvju kopšanu,” uzsver vecmāte L. Drauga. Noslēdzot līgumu, sieviete var būt droša, ka dzemdību procesa laikā nemainīsies personāls, jo nereti dzirdam par gadījumiem, ka, aizbraucot uz stacionāru, dzemdību laikā personāls nomainās vairākkārtīgi, kas citām mammām var būt grūtāk pieņemams.

PIESAKIES DZEMDĪBU SAGATAVOŠANĀS KURSIEM