Kā izgulēties, ja esi jau grūtniecības 9. mēnesī?

Kā izgulēties, ja esi jau grūtniecības 9. mēnesī?

04. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jo tuvāk nāk noteiktais bērniņa dzimšanas datums, jo lielāks kļūst māmiņas puncis. Ir grūtāk  saglabāt līdzšinējo aktivitāti, iet tikpat ātrā solī kā grūniecības pirmajos mēnešos, bet vislielākās raizes sagādā gulēšana.

Topošajai mammai gribas izgulēties, taču kā gan? Ērtāko pozu atrast grūti, istabā šķiet pārāk smacīgs, naktī vairākkārt vajag apmeklēt tualeti. Lūkojam pēc padomiem, kas palīdzēs izgulēties labāk arī grūtniecības finiša taisnē.

Spilveni

Novieto spilvenu ne tikai zem galvas, bet arī zem rokām, kājām, vēdera, lai tie atbalstītu tavu ķermeni un sniegtu visērtāko pozīciju. Guli ar saliektiem ceļiem, starp kājām ieliekot spilvenu, kas gulēšanas laikā nodrošinās visērtāko pozu.

Ja ir iespēja, iegādājies topošajām māmiņām paredzēto spilvenu pakaviņa formās, kas noderēs ne tikai gaidību laikā, bet arī tad, kad mazulītis būs nācis pasaulē.

Ērta gulta

Iespējams, pašreizējais matracis ir pārāk izgulēts un tāpēc kļuvis ļoti neērts, tā ziņojot, ka ir laiks to nomainīt. Jau iepriekšminētie spilveni, mīksta sega un arī pietiekami daudz brīvas vietas gultā ir svarīgs aspekts, lai gaidību finiša taisnē tu guļot justos pietiekami ērti.

Izvēdināta telpa

Grūtniecības laikā paātrinās asinsrite, vielmaiņa, kas liek sievietei vairāk svīst, justies pastāvīgi sakarsušai. Tāpēc ir svarīgi parūpēties, lai guļamistaba tiktu regulāri izvēdināta, ja nepieciešams, varbūt ir vērts padomāt arī par gaisa mitrinātāju, kas vienlaikus ne tikai mitrinās, bet arī attīrīs telpā gaisu, sniedzot labākas kvalitātes miegu.

Neēd pirms gulētiešanas

Lai naktī nemocītos ar kuņģa dedzināšanu, centies neēst pikantu, ceptu un skābu ēdienu, kā arī neiet gulēt tūlīt pēc ēšanas. Ja tomēr tavu grūtniecību pavada kuņģa dedzināšana, centies gulēt uz augstāka spilvena, lai paaugstinātu ķermeņa augšdaļu. Visi šie pasākumi samazinās kuņģa dedzināšanu un ļaus naktī labāk izgulēties.

Neaizmirsti par fiziskām aktivitātēm

Lai gan ir samērā grūti pilnvērtīgi nodarboties ar sportu grūtniecības devītajā mēnesī, tomēr arī pēdējos gaidību metros jācenšas saglabāt mērenu fizisko aktivitāti. Viegli vingrinājumi, kas apgūti grūtnieču jogas vai vingrošanas nodarbībās, palīdzēs justies labāk. Tajā pašā laikā atceries, ka vingrinājumus nav ieteicams veikt tieši pirms gulētiešanas, jo tie var veicināt adrenalīna piepūli un likt ilgāku laiku likt palikt nomodā.

Dienas laikā uzņem pietiekami daudz ūdens

Arī grūtniecības pēdējā mēnesī nedrīkst aizmirst par ūdens dzeršanu. Pietiekams daudzums šķidruma palīdzēs atslābināt ķermeni un arī smadzenes, tajā pašā laikā atceries, ka tieši pirms gulētiešanas dzert vairākas glāzes ūdens nebūtu prāta darbs, jo tad par izgulēšanos naktī var aizmirst.