Kā grūtniecības laikā nosaka dzelzs līmeni organismā?

23. Mar 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidību laikā topošo māmiņu nereti piemeklē nogurums. Tas izskaidrojams ar grūtniecību un pārmaiņām organismā, taču nereti vaina meklējama arī dzelzs trūkumā. Kā tiek noteikts dzelzs līmenis organismā?

Ginekoloģe Karlīna Elksne uzsver, ka gadījumos, kad ārsts nozīmējis pilnu asinsainu, tajā iekļauti arī rādītāji, kas liecina par anēmiju. “Tiek noteikts hemoglobīna līmenis, kas ir tiešākais anēmijas rādītājs, arī eritrocīti, taču feritīnu nosaka atsevišķi, jo tas neietilpst pilnā asins ainā” skaidro Karlīna Elksne. 

Situācijās, kad ārstam nav nepieciešamības skatīt pilnu asinsainu, bet ir vajadzība tikai uzzināt anēmijas stāvokli, tiek pārbaudīts tikai hemoglobīns. To var noteikt atsevišķi, nenosakot pilnu asins ainu. “Arī Ministru kabineta noteikumos par grūtnieču aprūpi atrunāts, ka vēlākā grūtniecības laikā nav nepieciešamības nodot pilnu asins ainu, un pietiek tikai ar hemoglobīna noteikšanu, vai arī kombinējot hemoglobīnu ar feritīnu,” uzsver ārste.

Pilnā asins aina grūtniecei bieži vien ir ļoti izmainīta, taču tas ir nevis tāpēc, ka konstatētas izmaiņas veselībā, bet gan grūtniecības iespaidā. “Piemēram, var būt paaugstināti leikocīti, pazemināts hemoglobīns. Tāpēc, ieraugot analīžu rezultātus, kuros savilktas bultiņas, jāatceras, ka pirms stresošanas jāaprunājas ar savu ārstu vai vecmāti, kas izskaidros iemeslus,” topošās māmiņas mudina nesatraukties Karlīna Elksne, norādot, ka hemoglobīns nedaudz zem normas robežas var būt arī grūtniecības iespaidā, ne citu iemeslu dēļ.