Kā atvieglot dzemdības? 6 ieteikumi

Kā atvieglot dzemdības? 6 ieteikumi

27. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jo tuvāk nāk dzemdību datums, jo lielāks ir topošās māmiņas satraukums. Prieku par gaidāmo satikšanos ar mazuli aizēno bailes no paša dzemdību procesa, taču – nost ar paniku!  Lūk, seši padomi, kā dzemdībās palīdzēt sev justies labāk.

Ko tur liegties, katra grūtniece sapņo par iespējami vieglākām dzemdībām – ātrām, bez sāpēm. Tajā pašā laikā “lāča pakalpojumu” izdara draudzenes, paziņas un citas sievietes, kuras iebiedē ar savu pieredzi, to atstāstot saasināti, radot topošajā māmiņā trauksmi.

Tā vietā, lai ietekmētos no citu stāstiem, vērtīgāk ir atbildīgi izturēties pret dzemdību sagatavošanās posmu un rūpīgi izvērtēt visu pieejamo informāciju, uzticoties speciālistiem.

Nereti sarežģījumi un aizķeršanās dzemdībās rodas tieši tāpēc, ka valda neziņa par norisēm ķermenī, savukārt sagatavotai māmiņai ir daudz vieglāk panākt harmoniju starp viņas fizisko un emocionālo stāvokli. Jautājums gan – kā atvieglot dzemdības?

Grūtniecības laikā seko līdzi savam svaram

Grūtniecības laikā katrā vizītē pie ārsta topošā māmiņa tiek nosvērta un viņas svars tiek piefiksēts. Nepārproti, tas nav ar mērķi, lai liktu justies tev slikti par svara pieaugumu, bet gan objektīvu iemeslu dēļ, jo pārāk liels svara pieaugums grūtniecības laikā ietekmē arī dzemdību procesu. 

Grūtniecei, kuras svara pieaugums gaidību laikā atbilst normām, dzemdības, visbiežāk, ir vieglākas. Tāpēc svarīgi gaidību laikā sekot līdzi svaram un ignorēt citu ieteikumus, ka šajā laikā māmiņai jāēd par diviem.

Dzemdību sagatavošanās kursi

Dzemdību sagatavošanās kursi aptver daudz noderīgas informācijas gan par pašu sagatavošanās posmu lielajam brīdim, gan dzemdībām un to, kas notiek pēc tam, kā arī pirmajiem soļiem bērniņa aprūpē. Savas jomas zinātāji dalās zināšanās, izskaidrojot norises sievietes ķermenī, skaidrojot, kā atvieglot dzemdību procesu un kā tajās ar savu atbalstu var piedalīties partneris. Ņem līdzi uz sagatavošanās kursiem arī savu partneri, jo speciālisti apmācīs, kā dzemdībās veikt masāžu sievietei, lai mazinātu kontrakciju sāpes, kādas pozas vislabāk var atvieglot sāpes un uzlabot pašsajūtu.

Kustības

Lai arī cik ļoti dzemdību laikā gribētos atgulties un vienkārši atpūsties, kusties! Kustības un vertikālā pozīcija palīdz mazulim pārvietoties pa dzemdību ceļiem, ātrāk atvērties dzemdes kaklam. Lai saprastu, kura tev ir ērtākā un piemērotākā pozīcija, izmēģini dažādas. Par tām noteikti speciālisti stāstīs arī dzemdību sagatavošanās kursos.

Dzemdību pozu un elpošanas vingrinājumu nodarbība kopā ar Klaudiju Hēlu KLĀTIENĒ

Uzticies vecmātei

Dzemdības būs ātrākas un vieglākas, ja sadarbosies ar vecmāti, kura no savas pieredzes tev varēs ieteikt, kā atvieglot dzemdību procesu.

Partnera atbalsts

Partnera atbalsts dzemdībās topošajai māmiņai palīdz justies emocionāli labāk un samazināt dzemdību spriedzi. Gadījumā, ja tavs partneris nav gatavs būt kopā dzemdībās, apsver domu par labākās draudzenes, mammas vai arī dūlas atbalstu.

Māju atmosfēra

Kārtojot dzemdību somu, ieliec tajā arī lietas, kas dzemdībās tev palīdzēs justies labāk un dzemdību telpā uzburt mājīgāku atmosfēru. Ja vēlies, paņem līdzi gaismiņu virteni, mīļu fotogrāfiju vai arī savu ērto spilvenu, sagatavo arī savu mīļāko dziesmu izlasi, kas dod tev spēku un uzmundrina. Tas viss ir atļauts!

 

Lai skaists gaidību laiks un ilgi gaidītā satikšanās ar mazulīti!