Kā atjaunot intīmo dzīvi pēc dzemdībām?

Kā atjaunot intīmo dzīvi pēc dzemdībām?

30. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nav noslēpums, ka pāra intīmā tuvība un seksuālā dzīve pēc dzemdībām var mainīties. Laika trūkums, nogurums, hormonālās izmaiņas un dažādi ikdienas uztraukumi var būt tie faktori, kas padara šīs aktivitātes grūtāk realizējamas. Ģimenē ienākot bērniņam, vajadzība pēc intīmas tuvības gan jums, gan partnerim var dabiski samazināties, un par to nav lieki jāsatraucas. Visticamāk, lietas tāpat laika gaitā sakārtosies. Tomēr, ja pāra seksuālajās vajadzībās izveidojušās manāmas atšķirības, t.i., vienam vēlme ir izteikti lielāka, bet otram mazāka, tas gan attiecībās var radīt saspringumu. Šajā rakstā mēs sniegsim dažus padomus, kas var palīdzēt intīmajā dzīvē atgriezties mazliet ātrāk.

Kad drīkst atsākt mīlēties?

Tāda likuma, kas derētu ikvienai sievietei un noteiktu konkrētu laiku, kad būs droši atsākt intīmo dzīvi, nav. Katrs gadījums ir ļoti individuāls, tāpēc par to iesaka konsultēties ar ārstu. Ja dzemdības bijušas smagas vai bijusi nepieciešama dzemdes kakla, vagīnas vai starpenes sašūšana, skaidrs, ka būs vajadzīgs nedaudz vairāk laika, lai organisms atkoptos. Daži pāri uzskata, ka sekss pēc dzemdībām nesniedz tik lielu gandarījumu - vagīna kļūst platāka, sajūtas nav tik intensīvas. Par laimi, vairumā gadījumu tā nav taisnība – viss atjaunojas un muskuļi atgūst savu tonusu. Citreiz jaunās māmiņas seksa laikā mēdz izjust diskomfortu vai pat sāpes. Ir pat pierādīts, ka barošana ar krūti var izraisīt maksts sausumu. Ja esat ko tādu piedzīvojusi, dzimumakta laikā noteikti vajadzētu lietot lubrikantu, kas diskomfortu palīdzētu novērst vai vismaz mazināt. Tāpat īpaši noderīgas šajā posmā var būt arī dažādas intīmās preces, kas palīdz vairot seksuālu uzbudinājumu. Mēs iesakām aplūkot SuperSex asortimentu – tur atradīsiet daudz noderīgu intīmo preču, kas palīdzēs atjaunot mīlas priekus.

Sekss pēc dzemdībām

Ja tomēr jūtaties tā, it kā nekad vairs nevēlaties mīlēties, nebaidieties. Tiklīdz ķermenis atjaunosies, jūsu libido pakāpeniski palielināsies. Daudzām sievietēm tas aizņem vidēji 3 mēnešus, bet ir arī pavisam normāli, ja šis process ilgst ilgāk, atkarībā no situācijas. Dažas jaunās māmiņas pat atklāj, ka zīdīšanas laikā jūtas viegli uzbudinātas. Lai gan tas var šķist dīvaini, tas ir pilnīgi normāli! Zīdīšanas laikā izdalās hormons oksitocīns, kas ir atbildīgs ne tikai par mātes piena rašanos, bet arī par seksuālo uzbudinājumu. Tāpat ir tikai normāli, ja notiek tieši pretējais - barojot zīdaini nebūt nejūtaties tā, kā aprakstīts iepriekš...

Runājiet par savu intīmo dzīvi ar partneri

Pēc dzemdībām sieviete var justies noraizējusies par to, ka viņas seksuālā tieksme ir mazinājusies. Tikmēr vīrietis var sākt justies atraidīts vai pat negribēts. Šādas situācijas attiecībām nav veselīgas, it sevišķi, ja starp partneriem nenotiek īsta saruna. Izpaust savas jūtas ir svarīgi ikvienam. Tādā veidā vīrietim radīsies daudz labāka izpratne par to, ko viņa sieviete pārdzīvo, bet sievietei par to, ko domā viņas vīrietis. Tikai atbalstot vienam otru, varēsiet pārvarēt visas grūtības. Turklāt esiet pacietīgi - tas palīdzēs ātrāk atgriezties ierastajā ritmā.

Dažas idejas, kā atjaunot intimitāti

Bez šaubām – labas un kvalitatīvas sarunas ir viens no svarīgākajiem elementiem, kas palīdz uzturēt pārī saikni. Tās palīdz saprast, kas notiek jūsu attiecībās konkrētajā dzīves brīdī. Ir tikai dabiski, ka tad, kad ģimenē ienāk bērniņš, darāmo darbu ir pa pilnam! Bet pat šādā saspringtā ikdienā ir ļoti svarīgi atcerēties veltīt laiku otram un ieplānot laiku kopā. Tas var būt jebkas -  pastaiga, kopīgas vakariņas vai filma. Ideālā gadījumā – lai šis laiks pieder tikai jums. Un, ja neizdodas atrast kādu, kurš varētu pieskatīt bērniņu, kamēr esat izgājuši vai vakariņojiet, dariet to, kad viņš jau ir aizmidzis, vai arī paņemiet mazo līdzi ratos! Neaizmirstiet arī par fizisko tuvību – sadošanās rokās, piekļaušanās viens otram, skūpsti. Tas viss var palīdzēt veiksmīgāk atsākt seksuālās attiecības, kad abi būsiet tām gatavi. Noteikti var izmēģināt arī dažādas seksa rotaļlietas, piemēram, supersex.lv. Tie var palīdzēt sievietei uzbudināties ikvienā diennakts laikā, lai rosinātu regulāra libido atjaunošanos!

Rūpējies par sevi

Droši vien piekritīsiet - ir grūti izjust libido, kad jūtaties pārguruši vai piedzīvojat lielu stresu. Tāpēc, cik vien iespējams, nepieciešams ēst veselīgi, izkustēties, atpūsties un izgulēties. Kad bērniņš ir tikko piedzimis, tas var šķist neiespējami, bet ikviena minūte, ko veltīsiet atpūtai, būs tā vērta! Pieņemsim, ka bērns naktī ceļas bieži. Šajā gadījumā varat palūgt, lai otrs vecāks pieskata mazo no rīta vai dienas laikā, lai pagūstat kaut nedaudz atpūsties! Pat 15 minūšu atpūta var nozīmēt milzīgu atšķirību, it īpaši, ja visa ikdienas rutīna griežas ap bērnu, bet pašiem par sevi ir aizmirsies!

Pieņemiet pārmaiņas

Atgriezties tur, kur pāris bija pirms dzemdībām, ne vienmēr izdodas uzreiz. Īpaši grūti tas var būt bērna pirmajā dzīves gadā, taču – nenokariet degunu. Viss notiekošais ir tikai dabisks, un tas ir jāpieņem. Piemēram, šajā dzīves posmā, iespējams, būs vairāk jāizplāno seksuālās aktivitātes un jāveido ikdienas grafiks. Lai gan plānu veidošana nav īpaši romantiska, citreiz tas var būt vienīgais veids, kā kaut nedaudz izbēgt no ikdienas rutīnas un veltīt laiku otram. Tāpēc esiet atvērts pārmaiņām un neskumstiet! Patiešām – nereti vien viss, kas vajadzīgs, ir vienkārši mazliet atslābt. Tad jūs pat nepamanīsiet, kā jūsu dzīvē atkal atgriezīsies tuvība. Svarīgākais ir palikt pacietīgiem, nepadoties un atcerēties, ka viss ir pārejošs.