JAUNS VIDEOprojekts- pastāsti SAVU dzemdību stāstu!

JAUNS VIDEOprojekts- pastāsti SAVU dzemdību stāstu!

03. Jul 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Kā tas būs? Kā es zināšu, ka viss notiek??? Tie bija jautājumi, ko nemitīgi sev uzdevu, kad biju stāvoklī” stāsta blogere un vēdiskā dzīvesveida piekritēja Tīlija Klusa. „Citām meitenēm varbūt tas škiet pilnīgi dabīgi (ir tādas, kas kaut vai rīt ir gatavas radīt armiju ar spartiešiem), bet tas nav mans gadījums. Man nebija lēruma ar tuvām draudzenēm, kam jau ir bērni... Un man pašai būtu kā minimums nekomfortabli apspriest šo tēmu ar nejaušu paziņu vai sen neredzētu sākumskolas klasesbiedreni. Savukārt lielo bērnu, tādu kā es, mammām viss jau ir sen aizmirsts. Kur tad meklēt atbildes uz saviem jautājumiem? Protams, internetā!

Es izlasīju laikam visus dzemdību stāstus, ko vien varēju atrast latviešu valodā (vairums, starp citu, biju tieši māmiņu kluba lapā). Tad sāku pētīt, kas atrodams par šo tēmu krieviski un atklāju tādu lietu kā mamatag.

20170626120239-86885.jpg

Pixabay.com

Mamatag – ar šo tagu atzīmē vietnē Youtube savus video par dzemdībām krievu vlogeres. Tajos viņas atbild uz 10 sekojošiem jautājumiem:

  1. Dzemdību priekšvēstneši. Vai tādi bija? Kādi tie bija? Kad?
  2. Kontrakcijas. Kam tās ir līdzīgas? Kā var saprast, ka ir īstās?
  3. Kā tas bija? Sāpīgi? Salīdziniet ar kaut ko priekš tām meitenēm, kas nav dzemdējušās?
  4. Kur bija tētis? Viņa reakcija?
  5. Anestēzija. Jā/ nē? Kāpēc?
  6. Kā pagāja dzemdības? Pati/ ne pati? Ātri/ lēni? Sīkumi.
  7. Pirmā satikšanās ar bērniņu? Aprakstiet savas emocijas, pirmās domas, kāds viņš ir?
  8. Dzimums, augums, svars? Kam līdzīgs?
  9. Kāds stāsts no dzemdību nama. (Vēlams jautrs.)
  10. Viens padoms grūtniecēm.

Man jau toreiz šķita, ka tā ir ģeniāla ideja! Un es domāju, kādēļ gan nav nekā tāda latviski???

Pēdējo 2 gadu laikā šo ideju esmu stāstījusi daudziem, meklēju, kas varētu to īstenot, bet neviens negribēja – diemžēl neviens negrib čakarēties ar ko tādu, kas nenes nekādu materiālu labumu. Bet stāsts nav par to.

Šobrīd ir pagājuši 2 gadi kopš manām pirmajām dzemdībām un nu ir palicis nedaudz vairāk laika, tādēļ nolēmu savu ideju īstenot pati.

Dzemdību Stāsti ir jauns Youtube kanāls, kurā Jūs atradīsiet video, kuros latviešu aktīvās mammas stāsta dzimtajā valodā par savu dzemdību pieredzi.

Jau šodien šajā kanālā Jūs varat noskatīties veselus 3 tādus video! Paldies Paulai Rozei un Laurai Grēviņai par to, ka viņas atbalstīja šo ideju un uzdrošinājās padalīties ar saviem stāstiem!”

Daloties ar savām domām par šiem video sociālos tīklos, neaizmirstiet lietot haštagu #mamatagLV 


11.jautājums: Nododam stafeti nākamai mammai.

Pēc definīcijas stafete ir saistīta ar noteiktu haštagu. Šajā gadījumā mēs video pastāstam savus dzemdību stāstus un aprakstā atzīmējam tos ar haštagu mamatagLV un vēl atzīmējam (ietagojam) tās mammas, kurām mūsuprāt arī vajadzētu uztaisīt šādu video. Bet šī pieminēšana nav obligāta – piedalīties var ikviena mamma, kura vēlas, pat ja viņa nav saņēmusi personīgu ielūgumu.

Kā pieņemt stafeti?

Ja esi pieminēta aprakstā kopā ar šo tagu, tas nozīmē, ka ir laiks pastāstīt savu dzemdību stāstu! (Vai varbūt tu esi iniciatīvas pilna un vēlies nesagaidot stafeti jau pēc iespējas ātrāk piedalīties šajā projektā...) Lai vai kā, tev ir jāieraksta video un jāsazinās ar mani, rakstot uz dzemdibustasti@gmail.com. Video nonāks pie manis un es varēšu to publicēt speciāli šim mērķim izveidotajā Youtube kanālā Dzemdību Stāsti.

Daži noteikumi:

  • Ieteicamais video garums – līdz 15 minūtēm;
  • Video sākumā ir jāiepazīstina ar sevi;
  • Pirms atbildēt uz jautājumu to vajag nolasīt.

Mēs vēlamies iedvesmot un iedrošināt meitenes, kas gaida satikšanos ar savu mazuli, bet diemžēl ne visi dzemdību stāsti ir 100% pozitīvi. Ja tā ir arī tavā gadījumā, tad būtu svarīgi pastāstīt, kādas varbūt bija pašas pieļautās kļūdas un ko no tā var mācīties citas meitenes, lai viņu dzemdību pieredze būtu iespējams par dažiem procentiem labāka :)

Šobrīd stafete ir nodota Dacei Alpai un Aigai Zviedrei. Gaidām video tuvākajā nākotnē! 

Komentāros ieraksti, kuras aktīvas mammas dzemdību stāstu Tev būtu interesanti dzirdēt?