Interesanti fakti par grūtniecību

Interesanti fakti par grūtniecību

11. Apr 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa gaidīšanas laiks ir brīnumains, jo tajā tavs ķermenis piedzīvo milzu pārvērtības. Mēs esam apkopojuši interesantus faktus, kurus, pavisam iespējams, tu par gaidību laiku iepriekš nezināji.

  • Laikā līdz 40. grūtniecības nedēļai sievietes dzemde palielinās aptuveni 500 reižu!
  • Sākot ar 20. grūtniecības nedēļu sievietes organisms sāk gatavoties pieniņa ražošanai, tāpēc nesatraucies, ja uz grūšu galiem pamani piena lāsītes! Krūtis gatavojas bērniņa zīdīšanai!
  • Pirmā trimestra beigās topošās māmiņas oža kļūst līdz pat 11 reizēm jutīgāka. Zinātnieki to pamato ar to, ka tādējādi daba rūpējas par to, lai sieviete spētu “saost” bojātus pārtikas produktus un nesaindētos ar nekvalitatīvu pārtiku.
  • Ja bērniņš piedzimis pirms 37. grūtniecības nedēļas, viņš tiek uzskatīts par priekšlaicīgi dzimušu, bet, ja pēc 42. nedēļas, - par pārnēsātu bērniņu. Zinātnieki secinājuši, ka tikai 10% no visiem bērniņiem pasaulē nāk ārsta aprēķinātajā datumā.
  • Dvīņi parasti piedzimst agrāk, aptuveni 36. līdz 38. grūtniecības nedēļā. Tas tiek skaidrots ar to, ka dvīņiem plaušu nobriešana notiek ātrāk un viņi arī agrāk ir gatavi ieraudzīt pasauli.
  • Kopš 1990.gada mātes vidējais vecums, piedzimstot bērniņam, palielinājies par 5 gadiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Ja 1990.gadā māmiņas vidējais vecums bija 25,4 gadi, tad pērn tie bijuši 30,7 gadi. Dati rāda, ka pirmais bērniņš pirms divdesmit gadiem jaunajām māmiņām piedzima 22,7 gadu vecumā, taču šobrīd - 28,1 gada vecumā.
  • Zinātnieki pierādījuši, ka topošie tēti, kuriem ir cieša saikne ar savu partneri, izjūt topošajām māmiņām līdzīgus simptomus - viņu svars pieaug par pāris kilogramiem, viņi var kļūt jutīgāki, izjust rīta nelabumu un sievietes kontrakciju laikā arī piedzīvot  vēdera krampjiem līdzīgas sajūtas.
  • Māmiņas puncī augošais bērniņš pārdzīvo dažādas emocijas. Viņš var raudāt, smaidīt, smieties. Sākot ar grūtniecības 16. nedēļu mazuļi sāk dzirdēt mūziku, arī kustēties tās ritmā.