Iešana uz tualeti naktī grūtniecības laikā

Iešana uz tualeti naktī grūtniecības laikā

15. Dec 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecēm patiešām ir biežāk jāiet uz tualeti - grūtniecības sākumā un tad arī grūtniecības beigās. Kāpēc tā? Un vai ir iespējams samazināt tualetes apmeklējumu skaitu naktī?

Konsultē vecmāte Inese Kampusa.

Kāpēc naktī jādodas uz tualeti?

Vajadzība celties naktī, lai ietu uz tualeti ir normāla parādība grūtniecēm. Tev biežāk nāksies celties, lai ietu uz tualeti hormonālo izmaiņu dēļ, kā arī dēļ palielinātā asins daudzuma nierēs. Savu lomu te nospēlē arī tas, ka grūtniecības laikā palielinās pieprasījums pēc šķidruma.

Nakts mošanās, lai apmierinātu vajadzību doties uz tualeti visaktuālākās ir tieši pirmajā un trešajā grūtniecības trimestrī. Bērniņš aug, palielinās asins un citu šķidrumu apjoms organismā. Nieres strādā aktīvāk, izvadot no organisma visu lieko. Tāpēc biežāk jādodas arī uz tualeti.

Pirmajos trijos grūtniecības mēnešos augošā dzemde spiež uz urīnpūsli. Bet ceturtajā grūtniecības mēnesī tā paceļas mazliet uz augšu un spiediens uz urīnpūsli mazinās. Pēdējās grūtniecības nedēļās nepieciešamība doties uz tualeti arī naktī, atgriežas. Dzemde palielinās savos apmēros un arī bērniņš var spiest uz urīnpūsli. Spiediena sajūta uz urīnpūsli tevi neatstās līdz pat dzemdībām.

samazināt tualetes apmeklējumu skaitu naktī?

Mēģini mazāk dzert vakaros. Izvairies no dzērieniem, kam ir urīndzenoša iedarbība,  - no kafijas, tējas un alkohola. Tajos ir diarētiķi, vielas, kuru dēļ tu vairāk zaudē šķidruma tualetes apmeklējuma laikā.

Tualetē, sēžot uz poda, noliecies uz priekšu, lai pilnībā atbrīvotu urīnpūsli.

Konsultējies ar savu ārstu, ja:

  • jūti sāpes vai dedzināšanu urinēšanas laikā,
  • jūti spēcīgu vēlmi urinēt, bet tualetē atstāj vien dažas lāsītes.

Ja gadījumā tev ir urīnceļu infekcija, tā jāārstē.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā
piicka piicka 18. May 2016, 17:24

Nesapratu, kādā sakarā šajā rakstā vispār bija minēts alkohols?? Vai tad runa nav par "iešanu uz tualeti naktī GRŪTNIECĪBAS laikā"? Tad kāds vēl alkohols? :o