Iemācīties dzemdēt? Jā!

Iemācīties dzemdēt? Jā!

17. Jul 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Spalgs kliedziens dzemdību nodaļā, ārsti, vecmāte, kāda medmāsa un notikumu epicentrā - dzemdētāja. Nekliedz, Tu dari pāri sev un bērniņam... strādā, strādā, elpo, elpo, acis turi vaļā...

Dzemdības ir ne tikai pats nozīmīgākais notikums sievietes dzīvē, bet tas, vienlaikus, ir arī ļoti grūts darbs.

Lai arī tas izklausās optimistiski, daudzām topošajām māmiņām tas nešķitīs pārliecinoši - bet dzemdēt var arī bez kliedzieniem un necenzētiem izteikumiem. Dzemdības var kļūt par svētkiem un pašu skaistāko, neaizmirstamāko notikumu mūžā. 

Kā pierāda prenatālās psiholoģijas pētījumi - dzemdības tomēr ir harmonisks, dabisks process, kurš, tāpat kā citi dabiski procesi, saistīts ar minimālām sāpēm. Tiešām dabīgu, normālu dzemdību laikā tādas pamatīgas sāpes, ja tādas vispār ir, parādās pēdējo kontrakciju laikā, jo ar tām pilnībā atveras dzemdes kakls. Sāpes ir periodiskas, bet kopumā sāpju ilgums visu dzemdību laikā ir intervālā no 15 minūtēm līdz 4 stundām, ne vairāk!

«Daudz sieviešu neprot dzemdēt. Baiļu un panikas dēļ tās nereti kaitē sev un savam mazulim. Ko gan viņas dara visu 9 mēnešu laikā?» Tāds ir daudzu profesionālu ginekologu, vecmāšu viedoklis.

Mācīties dzemdēt vajag jau grūtniecības laikā, uz dzemdībām paredzētā krēsla būs jau par vēlu...

Daudzi topošie vecāki iebilst. Ko tad lai mācās? Tas taču ir dabīgs process. Daba visu priekšā pateikšot. Vēl bieži nākas dzirdēt: mūsu mammas neviens nemācīja, un tāpat viņas tika galā. Un vispār agrāk sievietes uz lauka dzemdēja ne tikai vienu, bet pat desmit bērnus savā mūžā.. Ko tad tur var iemācīt?

Šajos viedokļos kripatiņa patiesības gan ir. Lieta tāda, ka agrāk jaunās meitenes mācījās no savu māmiņu, kaimiņu pieredzes. Laukos dzemdēja daudz, pieredze bija liela un zināšanas tika pārmantotas no paaudzes paaudzē. No vienas būdiņas uz citu. Mātes savas meitas gatavoja un mācīja dzemdēt, tāpat kā mācīja gatavot ēs, šūt, izšūt, gludināt, mazgāt, veidot pārtikas krājumus ziemai.

Mūsdienās jaunajām meitenēm nav no kā mācīties. Saskarsme kļuvusi minimāla, pie kaimiņiem ar tādiem jautājumiem nedodas, bet mātes dabīgo dzemdību pieredze ne vienmēr ir ideāla.

Ir vēl viena svarīga atšķirība šajā ziņā. Agrāk dzemdības tiešām bija dabīgs process. Viens no dzīves, dabas cikla katrai sievietei. Tāpēc, ka sievietes tad bija cieši saistītas ar dabu, un pati māte daba tām palīdzēja. Sievietes labi juta savu ķermeni, tāpēc, ka daudz darīja fizisku darbu, smagi strādāja. Ciešā saikne ar ķermeni un dabu, ne tikai atviegloja dzemdību procesu, bet arī palīdzēja viegli un brīvi apgūt mātes lomu. 

Mūsdienās šādas saiknes vispār nav. Cilvēki savā ziņā zaudējuši saskarsmes iemaņas vienīgais saskarsmes veids, lai cik skumji tas arī nebūtu, ir internets. Un daudzi jaunie vecāki domā, ka pietiek tikai ar internetā atrasto informāciju.

Un, protams, būtu nepareizi domāt, ka nesāpīgas dabīgas dzemdības - ir seno laiku mīts un mūsdienu sievietei tādas nav iespējamas. Arī šodien dzemdības var būt patīkamas tām, kas spējīgas pārvarēt viedokli par to, ka dzemdībām sagatavoties nav iespējams. Un laiks, kas iztērēts kursos, lai sagatavotos dzemdībām un māmiņas lomai  - arī nav vējā izmests laiks. Lai dabīgas nesāpīgas dzemdības kļūtu par likumsakarību ir ļoti svarīgi izmainīt sabiedrības viedokli par sievietes nepieciešamību būt gatavai dzemdībām, par sievietes nepieciešamību iegūt kompetentu informāciju, nevis informāciju, kas iegūta no baumām, nevis informāciju, kas nav pietiekoši kvalitatīva...

Kā topošo vecāku un jauno māmiņu kursi var palīdzēt?

Pirmkārt, tā ir saskarsme ar veselu pirmsdzemdību speciālistu komandu!

Lai palīdzētu sagatavoties dabīgām dzemdībām speciālistiem, galvenokārt, jābūt zinošiem arī par grūtniecības un dzemdību psiholoģiju, un tikai tad par šo procesu fizioloģiju, un, protams, ir jābūt zināmai pieredzei tajā visā.

Pirmsdzemdību sagatavošanai ir vairāki virzieni. Un tieši tāpēc ir jābūt ļoti labi nokomplektētai speciālistu komandai. Speciālistiem jābūt kā vienam veselumam, bet katram ar savu uzdevumu. 

Pirmais virziens ir informatīvais – tas ir nepieciešams, lai sieviete būtu gatava dabīgām, maigām dzemdībām. Viņai jāiegūst kompetenta informācija par dzemdību procesa fizioloģiju un pēcdzemdību procesu. Tāpat svarīga ir informācija par to, kā apieties ar bērniņu pirmajos viņa dzīves mēnešos.

Otrais virziens ir fiziskā sagatavošana – ir ļoti svarīgi savu ķermeni sagatavot fiziski dabīgām dzemdībām. Šī uzdevuma realizēšanā lielu lomu spēlēs jogas nodarbības, baseins, vingrošana grūtniecēm. 

Trešais virziens ir psiholoģiskā sagatavošana – efektīva sieviešu sagatavošana dzemdībām, bērniņa audzināšanai neiztiek bez psiholoģiska rakstura darba. Tā pie viena ir arī pašapziņas celšana, vecāku uzstādīto bērna un vecāku attiecību formas korekcija. Mamma - tas ir bērna pirmais visums, gan materiālā ziņā, gan no psiholoģijas viedokļa raugoties. Bailes, trauksmes sajūta, nespēja tikt galā ar stresa situācijām, nespēja savaldīties ietekmē ne tikai sievietes stāvokli, bet arī bremzē dzemdību procesu, darot to maksimāli sāpīgu un grūtu. Vēlāk grūtu, smagu dzemdību pieredze var novest pat pie pēcdzemdību depresijas. Jaunas dzīvības rašanās - tas nav tikai fizioloģisks, bet arī psiholoģisks sasniegums. 

Ko māca pirmsdzemdību kursos?

Labi organizētos kursos, kur nodarbības vada pieredzējuši speciālisti - vecmātes, psihologi, ginekologi, krūts ēdināšanas speciālisti (u.c.) - Jūs varēsiet iegūt ne tikai informāciju, bet arī tikt pie iemaņām, kas palīdzēs Jums dzemdībās. Iemācīsieties relaksēties un palīdzēt pati sev. Apgūsiet elpošanas iemaņas un citas iemaņas, kas palīdz ne tikai dzemdību procesā, bet palīdz arī pārvarēt bailes no dzemdībām. Zinoša māmiņa ir pārliecinātāka par saviem spēkiem. Uzzināsiet par to, kas tās tādas ģimenes dzemdības, un arī par to, kāda dzemdībās loma ir tētim. Sapratīsiet, kas tā tāda mātes loma, kā organizēt kompetentu jaundzimušā aprūpi. Glavenais - Jūs ne tikai iegūsiet informāciju par to, kā apmainīt bērnam autiņbiksītes, kā apstrādāt jaundzimušā nabiņu, bet Jūs iemācīsieties arī, kā savu bērniņu labāk izprast. Iemācīsieties saprast un realizēt viņa vajadzības bez bailēm un trauksmes sajūtas, kas ir ļoti svarīgi bērniņa pilnvērtīgai psiholoģiskajai un fiziskajai attīstībai.

Labi organizēti kursi paredz sievietēm iespēju ne tikai iegūt informāciju, bet arī iemānas un zināšans, kas palīdz saprast, kā savas dzemdības padarīt nesāpīgākas, vieglākas. Tas nepieciešams, jo sabiedrībā valdošais uzskats, ka, sākoties dzemdībām, iepriekš iegūtā informācija izrādās nenoderīga, daļēji ir patiesība. Tas vien pierāda to, ka ar informāciju vien nepietiek. 

Lai kursi panāktu vēlamo efektu, tie jāsāk apmeklēt nevis 36.nedēļā, bet gan jau 15.-18.nedēļā.

Lieta tāda, ka, ja sieviete kursus sāk apmeklēt tikai grūtniecības beigās, tad viņai tiešām laika pietiek tikai tam, lai iegūtu svarīgo informāciju, bet, diemžēl, nav laika vairs, lai iegūtu un nostiprinātu iemaņas, kas nepieciešamas pašam dzemdību procesam, nav arī laika, lai sagatavotu savu ķermeni un psihi dzemdībām. 

Jaunām topošajām māmiņām jāzina, ka panākumi dzemdībās 85% gadījumos ir atkarīgi no tā, kā sieviete pati valda pār savu psihi un fizioloģiskajiem procesiem. Viņai jāpārvalda metodes, ar kurām viņa pati sev var palīdzēt stresa situācijās. 

Kad sieviete ir gatava dzemdībām gan fiziski, gan psiholoģiski, tikai tad viņa var izdzīvot  vieglu, nesāpīgu dzemdību pieredzi un maigu adaptāciju pēcdzemdību periodā, kad svarīgi ir pierast pie vecāku lomas.

Vecāku profesija ir pati svarīgākā, atbildīgākā un arī sarežģītākā profesija, ar kuru mēs nodarbojamies līdz pašām savas dzīves beigām. Lai kļūtu par ārstiem vai juristiem, mēs veltām diezgan lielu dzīves periodu, lai apgūtu šo profesiju skolās, augstskolās. Bet par vecākiem reizēm kļūstam vien ar minimālām zināšanām - ne tikai par vecākošanu kā tādu, bet arī par dzemdību procesu kopumā. 

Es esmu par to, lai tiktu atvērtas skolas, kurās varētu iemācīties būt par kompetentiem, zinošiem vecākiem. Un, ja tā labi padomā, tad no tā var būt atkarīgs ne tikai mūsu un Jūsu liktenis, bet arī visas zemes liktenis.

Alika Sorokina, psihologs 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!

jolanta.asti jolanta.asti 17. Jul 2014, 13:19

Mums ar vīru arī piedāvāja, bet teikšu atklāti nevarējām atļauties!
Bijs daudz domu kā tas ir dzemdēt, bet kad īstais brīdis bija klāt, es vienkārši klausiju vecmāti un dakteri ko vajag darīt!t
Nevajag mācēt dzemdēt, tā vienkārši ir māte daba, kura ir apveltijusi mūs ar tādu lietu kā dāvāt bērniņiem dzīvības!
Nu jau dēliņam pēc pāris dienām būs gadiņš, un ar smiadu atceros dzemdības un domāju ka tā visnotaļ nebij pēdējā reize kad dāvāju bēriņam dzīvību