Iegūsti starojošu ādu arī grūtniecības laikā!

Iegūsti starojošu ādu arī grūtniecības laikā!

08. Apr 2018, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikdienas ādas kopšana sievietēm, gaidot bērniņu, ir nedaudz atšķirīga. Kas jāievēro, lai tava sejas āda šopavasar būtu vesela, skaidro Wellslim centra kosmetoloģe Ieva Gulbe. 

„Grūtniecība nav gluži diagnoze, tomēr viennozīmīgi, tas ir izmainīts ķermeņa stāvoklis. Līdz ar to, kopējās hormonālās izmaiņas, kuras piemeklē sievietes grūtniecības periodā, skar arī ādu.

Izmaiņas sejas ādā

Izpausmes mēdz būt dažādas. Sākot ar nelielu ādas tipa maiņu – āda no ļoti taukainas var kļūt mērenāk taukaina, vai normāla, savukārt, ļoti sausa – var kļūt normāla. Un tad, atkarībā no tā, arī mainās ādas kopšana.

Tomēr tas, kas pamatā noteikti ir nepieciešams jebkuram ādas tipam, ir tās mitrināšana. Gan ādas mitrināšana ikdienā, gan pastiprināta papildus mitrināšana ar mitrinošām maskām un tās piesātināšana, bagātināšana ar mikroelementiem.

Jo āda, kā jau visi audi, kā visas šūnas organismā, veidojas, savu laiku nodzīvo un iet bojā. Barības vielas un mikroelementus jeb aktīvās vielas, raugoties no organisma viedokļa, āda uzņem pēdējā, jo tā ir ķermeņa ārējā sega. Vispirms tiek bagātināti svarīgākie orgāni, un tikai pēc tam āda, kas, salīdzinājumā ar tiem, ir mazāk svarīga. Nevar teikt, ka āda cilvēka ķermenī ir visnesvarīgākais orgāns, tomēr tā nepieciešamās aktīvās vielas, saņem pēdējā.

Grūtniecības periodā, sievietes ādā notiekošās izmaiņas, var izpausties arī pigmentācijas veidā. Ja pirms grūtniecības āda ir bijusi vienmērīgi pigmentēta, tad grūtniecības laikā var parādīties pigmentācijas plankumiņi. Tie var būt gan acu zonā un ap virslūpu, gan var skart deniņu laukumu vai vaigu sānu malas. Grūtniecības un laktācijas periodā ar šiem plankumiem cīnīties ne tikai nav vēlams, bet tam arī nav nekādas jēgas, jo rezultāta nebūs. Savukārt, ādas apsārtumu, vai kādas citas neparedzētas ādas reakcijas uz kairinājumu, šāda veida manipulāciju laikā gan vari iegūt.

Kādas skaistumkopšanas procedūras veikt?

Lai gan nepieciešamās aktīvās vielas no organisma āda saņem pēdējā, tā kā tā ir ķermeņa ārējais orgāns, mums to ir iespēja kopt arī no ārpuses.

Vispirms ādu vajadzētu atslāņot no atmirušajām ādas šūnām. Tās var likvidēt ar visa veida abrazīvajiem materiāliem: dažādiem skrubīšiem – kafijas biezumiem, maltām auzu pārslām, maltiem, smalcinātiem mežrozīšu paaugļiem, un arī ar īpašiem abrazīvajiem cimdiņiem.

Protams, tas, kas grūtniecības periodā vienmēr jāievēro, tā ir saudzēšana. Visas manipulācijas ir saudzīgas. Ja runājam, piemēram, par ādas atslāņošanu, tad to vajag veikt ļoti maigi, mājas apstākļos ar maltām auzu pārslām, ar maltiem mežrozīšu paaugļiem vai kafijas biezumiem. Vēl vari lietot skrubjus ar abrazīvajām daļiņām, vai arī enzīmpīlingus.

Skaistumkopšanas kabinetos, savukārt, vari veikt procedūras, sākot ar mikro-dermobrāziju, kas ir mehāniska procedūra, līdz pat dažāda veida bioloģiskiem un ķīmiskiem pīlingiem. Protams, procedūras, kas ir agresīvas, ne – maigas, grūtniecības laikā gan neiesaka.

Sākoties pavasarim, sejas ādai ir jāpiemēro arī SPF aizsardzība. Grūtniecības periodā āda ir uzņēmīgāka, it īpaši, ja hiperpigmentācijas plankumi jau ir izveidojušies, vai arī, ja pirms grūtniecības sievietei jau ir bijusi tendence uz hiperpigmentācijas veidošanos.

Aizsardzībai no ultravioletā starojuma ir jābūt regulārai – katru dienu, pirms iziešanas saulītē, sejas āda jāieziež ar krēmu, kura sastāvā ir SPF jeb saules aizsardzības faktos. Un, atkarībā no individuālās ādas jutības pret sauli, šim SPF ir jābūt, sākot no 20 līdz pat 35 vai 50.

Pat, ja āda ir vienmērīga un tai nav nekādu pigmentācijas izpausmju, arī tad aizsardzībai jābūt 20 – 25, jo grūtniecības periodā ādas reakcijas uz dažādiem ārējiem apstākļiem un kairinājumiem, ir neadekvātas – tās iepriekš nav iespējams prognozēt! Varbūt ilgu laiku pigmentācija arī nebūs, bet tad pēkšņi, pēc laika, kāds plankums var arī parādīties. Tādēļ šī aizsardzība ir ļoti vajadzīga. Savukārt, ja ādai pašai par sevi jau ir tendence uz hiperpigmentāciju, tad aizsardzībai pret SPF, ir jābūt intensīvai!”

 Māmiņu Klubs

Kā tu šopavasar kop savu sejas ādu?