"Hipnomeitene" Aurora jeb dabiskas dzemdības ar hipnozes palīdzību

"Hipnomeitene" Aurora jeb dabiskas dzemdības ar hipnozes palīdzību

29. Aug 2018, 11:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdības, kuru laikā tiek izmantota hipnoze ir pazīstamas visā pasaulē. Tās pirmssākumi meklējami ASV, kā arī citās pasaules valstīs arvien vairāk topošo māmiņu izvēlas dzemdēt tieši ar hipnozes palīdzību.

Latvijā šādas dzemdības nav ļoti izplatītas, ko var skaidrot ar to, ka, lai apgūtu šīs prasmes, arī speciālistiem ir jāiegulda līdzekļi, jāapmeklē apmācības, lai varētu šīs metodes pielietot dzemdībās.  Kā atzīst vecmāte Aija Mikova, kura palīdz topošajām māmiņām dzemdībās, izmantojot Miltona&Eriksona hipnozes metodi, šādas apmācības nav lētas, apmācības nenotiek Latvijā un mūsu medicīnas sistēma, iespējams, šādām dzemdību metodēm, īsti līdz galam nav gatava, dažādo aizspriedumu dēļ.

Tomēr, viss ir iespējams, ja vien to vēlas, tāpēc, Māmiņu kluba mammām, Grūtnieču dienas ietvaros, bija iespēja uzzināt par dzemdībām ar hipnozi no vecmātes Aijas Mikovas, kura hipnozes izmantošanu arī reāli izmanto kā vienu no dzemdību metodēm, savā praksē. Savā pieredzē dalījās arī jaunajie vecāki Inese un Kristaps Gaiļi, kuri sagaidīja pasaulē savu meitiņu Auroru, izmantojot pašhipnozi.

Tātad – ir divas atšķirības, kas jāņem vērā.

Pašhipnoze – vecāki patstāvīgi gatavojas pēc speciāli izstrādātas programmas.

Miltona&Eriksona metode – topošie vecāki strādā kopā ar speciālistu, kurš nodarbību laikā, sagatavo vecākus dzemdībām.

Neatkarīgi no hipnozes veida, ir ārkārtīgi svarīga arī dzemdību speciālista iesaiste procesā un savstarpēja sadarbība!

Ineses un Kristapa pieredze, sagaidot pasaulē Auroru

20180827114818-64152.jpg

Sajūsma un prieks par grūtniecības iestāšanos, lekcijas un kursi, lai atrastu atbildes uz visiem jautājumiem, panika, stress un negulētas naktis, lai atrastu sevī mieru, pirms gaidāmajām dzemdībām. Tāds īsumā varētu būt topošo vecāku stāsts, tomēr tas ir citādāks, nekā ierasts. Tā ir atšķirīga pieredze un mums vēl līdz galam nezināma.

Inese un Kristaps atstāj ļoti harmoniska un saskanīga pāra iespaidu un, iespējams, tas arī bija par pamatu tam, ka viņiem izdevās saprast, ka pašhipnozes izmantošana dzemdībās ir viņu ceļš uz Pozitīvu dzīves sākumu viņu meitiņai.

Tāpat kā mums zināmajās dzemdībās, tām gatavojoties, katrai topošajai māmiņai ir savs dzemdību plāns, ko iegūt no dzemdībām. Inese vēlējās:

  • Dabiskas dzemdības – bez medicīniskas iejaukšanās
  • Lai dzemdības ir vieglas un ātras
  • Lai pieredze atstāj pozitīvu sajūtu

Pēc dažādu topošo vecāku kursu apzināšanas, Inese un Kristaps saprata, ka nekas no pieejamā, nespēj viņiem sniegt to pārliecības sajūtu, kādu tie vēlas sagaidīt, attiecībā uz sava mazuļa dzemdībām. Šādas sajūtas, pēc dažādu publikāciju izlasīšanas, Inese ieguva internetā. Pavisam nejauši nokļūstot pie tik harmoniskiem un laimes pilniem dzemdību stāstiem, ka vēlējās par tiem uzzināt ko vairāk. Ineses lielais atradums bija vietne – Hypnobabies.com, kurā vecāki no visas pasaules dalās savā pieredzē gan par savu dzemdību pieredzi, gan iegūst vajadzīgās zināšanas no speciālistiem, lai varētu realizēt dzemdības ar pašhipnozes palīdzību.

Inese stāsta, ka mazliet pamatots ir viedoklis par to, ka hipnoze Tevi ieved kādā stāvoklī, bet tā galvenā atšķirība starp mums pazīstamo klasisko hipnozi un pašhipnozi, šajā gadījumā, izmantojot Hypnobabies programmu– mamma to iemācās izdarīt pati!

 Inese, stāstot topošajām māmiņām par savu dzemdību pieredzi, izmantojot pašhipnozi, jautāja – kur sākas sāpes? Viennozīmīga un pārliecinoša atbilde uz šo jautājumu ir: “Galvā”. Topošajai māmiņai parādās baiļu sajūta par to kā es to izturēšu, kā tikšu galā. Domas ir uzmācīgas un ir ļoti liela vēlēšanās tikt no tām vaļā.

Bet tieši mūsu domas un sajūtas ir tās, kas veido mūsu realitāti. Mēs paši izveidojam savas dzīves scenāriju, kurā, diemžēl, ir daudz negatīvisma, arī vēsturiski dzemdības tiek attainotas kā sāpīgs, un tādējādi arī biedējošs process. Topošās māmiņas lasa, uzklausa, uzņem informāciju, kura ne vienmēr ir ar laimīgām beigām, pozitīvu pieredzi. Tas ļoti nomāc.

20180827114128-46314.jpg

Dzemdību sāpes parasti kļūst par iemeslu, kāpēc topošā māmiņa zaudē kontroli par savām sajūtām, jo sākoties dzemdībām, mēs automātiski gaidām to sāpīgo procesu un ļaujam tam pārņemt kontroli.

Un te rodas tas apburtais loks – es vēlos skaistas un harmoniskas dzemdības, tomēr visapkārt viss dzirdu tikai par to, ka būs sāpes, bailes un zudīs pārliecība par sevi.

Pašhipnoze ir veids kā iemācīties sakārtot savas domas un “atslēgt” prātu. Dot viņam iespēju dzemdību laikā atpūsties.

Inese uzsver, ka viņas un vīra apgūtā Hypnobabies programma ir bijis labākais scenārijs, kādu tie varēja vēlēties un, kas nav mazsvarīgi – tie nav vienkārši  online kursi.

Tā ir pašhipnozes metode - droša un medicīniski pārbaudīta. Metode, kas ir pielāgota dzemdībām un var būt palīgs gan mammām, kas ar šo pieredzi saskaras pirmo reizi, gan tām, kas gaida otro, trešo bērniņu.

Par pašhipnozes programmu Insese stāsta, ka tas ir materiāls galvai: “Izzinošs par to, kas ir kas, fizioloģiski, kā attīstās dzemdību darbība, kād ir dzemdību norise u.c. jautājumi. Tāpat – ne mazās svarīgi ir jautājumi arī par to, kurš ir tas brīdis, kad tomēr ir nepieciešama ārsta iejaukšanās.”

20180827114248-24169.jpg

Mammas Ineses praktiskie ieteikumi mammām, kuras apsver iespēju dzemdībās izmantot Hypnobabies pašhipnozes programmu.

  • ASV, kur šī programma ir ļoti populāra un pieprasīta, pašhipnozi var apgūt klātienē apmeklējot kursus, mammām Latvijā, jāņem vērā, ka mācības notiks angļu valodā, tālmācībā.
  • Piesakoties programmai, Jūs saņemat nepieciešamos materiālus un nedēļu pa nedēļai sāciet gatavošanos dzemdībām
  • Gatavojas gan topošā māmiņa, gan tētis. Mammai gatavošanās prasīs aptuveni 2h ik dienas, tētim – pusstundu. (Darbs ar sevi, darbs ar savu zemapziņu)
  • Gatavošanās laikā, vajadzētu pilnībā pārstāt citu nodarbību apmeklēšanu un turpinām strādāt ar sevi. 
  • Izmainām savu ikdienas valodu:
    • Svarīgi, ka ikdienā vairs nelietojam vārdu sāpes, kas asociējas ar kaut ko negatīvu, ar to, ka mums sāp, ar nepatīkamām sajūtam. Vārda “sāpes” vietā, lietojam – diskomforts.
    • Tāpat, Inese iesaka nomainīt vārdu “kontrakcijas”, kas asociējas ar sāpēm, ar to, ka nebūs viegli, pret, piemēram: dzemdību viļņi vai spiediena sajūtas
    • Šī pašhipnozes metode sastāv no diviem etapiem -  viens lai gatavotos, otrs  - pašas dzemdības.
    • Hipnoanestēzija – mācāmies mazināt diskomfortu. Lai tad, kad sākas dzemdības, mēs varētu sev palīdzēt.
    • Pozitīvās aformācijas, pozitīvi apgalvojumi, kurus Tu sev stāsti katru dienu, lai mazinātu bailes.

Tad, kad ginekologs Jums stāsta, ka būs gaidāmi plīsumi, jūs sākat baidīties. Tieši šādas bailes bija arī Inesei, tomēr ar konkrētu tehniku palīdzību, Inese no šīm bailēm spēja atbrīvoties. 

“Mans bērniņš nāks pasaulē viegli un maigi”, Tu stāsti sev un beigu beigās, sākoties dzemdībām, tu esi tik gatava, ka nevari tās sagaidīt.

Pašhipnozes apgūšana ir process, kurā mēs iemācāmies sevī ne tikai ieklausīties, bet iemācāmies sevi kontrolēt. Klausāmies mūziku, apgūstam dažādas tehnikas un kā atklāj Inese, svarīgi, ka katra topošā māmiņa sevī atrod to spēju “Izslēgt slēdzīti”

“Izslēgt slēdzīti nozīmē – izslēgt jebkādas nervu sajūtas no krūtīm līdz ceļgaliem dzemdību laikā. Tad, kad tā vieta ir atslēgta no smadzenēm – mēs sev sakām – tik līdz man sākas pirmais dzemdību mirklis, es jūtu tikai spiedienu. Iesējam sevī šo sēkliņu, par to, ka viss, ko mēs jutīsim ir sajūtas, nevis sāpes.”

Skaidrojot šo principu, Inese atklāj, ka tajā brīdī, kad mēs to iemācāmies, mēs pārvēršam sāpes par sajūtām. Dzemdību sāpes pārtop par spiedienu, kāds rodas tad, kad uz rokas tiek uzlikt spiediena mērītājs. Un par šo domājot, mēs taču saprotam, ka tas nemaz nav sāpīgi.

“Mēs bijām absolūti zinoši par visu, kas notiks”

20180827114355-15546.jpg

Gan Inese, gan Kristaps šim uzdevumam gatavojās ar vislielāko pārliecību par to, ka šis ir viņu stāsts. Ar pārliecību, ka pašhipnoze palīdzēs nākt pasaulē bērniņam dabiskās un harmoniskās dzemdībās, bet lai to varētu piedzīvot, ir jāgatavojas. Ar 100% atdevi, ar apziņu, ka es to daru, jo tam ticu, ne tāpēc, ka kāds teica, ka tas ir vajadzīgs.

Jaunie vecāki atklāj, ka: “Medicīna ir laba – bet cik vien varat, dariet visu dabiski! Pašhipnoze dod iespēju ļoti labi iepazīt savas sajūtas, lai laikā, kad dzemdībās virsroku vēlas pārņemt ārsts, Jūs zināt, spējat kontrolēt procesus pati.”

Viena no galvenajām tehnikām, Inesei un Kristapam bija atslēgas vārds – miers. “Nostrādāja brīnišķīgi. Ievērojot noteikumus, tu nokļūsti fiziskā komfortā”, atklājot, ka dažādas tehnikas, katram strādā atšķirīgi, tāpēc, katram kurš nolems gaidību laikā iepazīt un apgūt šo pašhipnozes programmu un tehnikas, atradīs sev vispiemērotāko.

Tēta loma gatavojoties dzemdībām ar pašhipnozes palīdzību

Gatavošanās dzemdībām, izmantojot pašhipnozi, nav iedomājama bez  topošā tēta iesaistīšanās. Tētim ir daudz un ļoti svarīgu uzdevumu, kurus jāveic, lai dzemdībām būtu iespēja noritēt harmoniski un dabiski. Tētis ir kā “sajūtu sargātājs”, tāpēc, šādas metodes pielietošana ir iespējama vien tad, ja topošais tētis tam tic un uzskata, ka tas ir nepieciešams.

Par ko jāparūpējas topošajam tētim?

  • Par to, ka dzemdību speciālisti ir informēti, ka māmiņa dzemdībās izmanto pašhipnozi.
  • Par to, lai apkārt būtu miers un klusums.
  • Par to, lai dzemdībās iesaistītās puses būtu informētas par pašhipnozē izmantojamajiem atslēgas vārdiem, piemēram – nelietojam sāpes, bet diskomforts, nelietojam kontrakcijas, bet dzemdību viļņi.
  • Par to, lai vajadzības gadījumā zinātu kā palīdzēt māmiņai no pašhionozes arī atgriezties.
  • Tētis nes, tētis tur, tētis padod. Tētis atbalsta un ir kopā! Un no tēta tas neprasa daudz. Vien pusstundu dienā, atslēgties no ikdienas, klausīties, ieklausīties, mācīties un sagatavoties.

Ja Jūsu dzīvesbiedrs nevēlas šādu gatavošanos dzemdībām, šo metodi var apgūt arī topošās māmiņas draudzene, mamma vai māsa, kura plāno piedalīties dzemdībās.

Vissvarīgākais ir tas, ka dzemdību personāls, kas piedalās dzemdībās, ir ar zināšanām par to, ko nozīmē dzemdības ar hipnozi.

Skumji, bet jāatzīst, ka šobrīd Latvijā iespēju dzemdēt, izmantojot hipnozi ir ļoti minimālas. Lai gan Radību mājas Harmonija vecmāte Aija Mikova ikdienā, vairāk strādā ar vecākiem, kuri izvēlejušies laist pasaulē mazulīti ūdensdzemdībās, viņa ir apguvusi un arī praktizē hipnozes izmantošanu dzemdībās. Viņa palīdzēja pasaulē nākt arī Ineses un Kristapa meitiņai Aurorai.

Ikviens mazulis ir pelnījis pozitīvu dzīves sākumu. Ikviena mamma ir pelnījusi piedzīvot dzemdības ar cieņu! 

Tapēc - visīpašākajos mirkļos un arī ikdienā, par mazuļa labsajūtu parūpēsies autiņbiksītes Huggies®EliteSoft

20180827114515-34782.jpg

Māmiņu klubs, 2018