Grūtnieču gingivīts – kas tas ir?

Grūtnieču gingivīts – kas tas ir?

23. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rūpes par mutes dobumu, bez šaubām, būtiskas arī grūtniecības laikā. Tā nepietiekamas kopšanas un hormonālo izmaiņu dēļ grūtniecei var pastiprināti asiņot smaganas un veidoties, tā saucamais, grūtnieču gingivīts. Kādas ir tā pazīmes un no grūtnieču gingivīta izvairīties, stāsta zobārstniecības klīnikas „SIROWA” zobu higiēniste Inita Čeire. 

Grūtniecības laikā izmainās sievietes hormonālais līdzsvars. Paaugstinās estradiola, estriola un progesterona daudzums asinīs, kas var izraisīt smaganu asiņošanu un iekaisumu. Tā dēļ var attīstīties grūtnieču gingivīts, kas sastopams 50% un 100% gadījumu. 

Hormonālo izmaiņu dēļ grūtniecības laikā smaganas tiek bagātāk apasiņotas un daudzas sievietes sūdzas par asiņošanu zobu tīrīšanas laikā.

Smaganas pietūkst, kļūst sāpīgas, apsārtušas, niez un asiņo. Tīrot zobus, asiņošana palielinās. Šīs visas ir pazīmes, kas liecina, ka izveidojies, tā saucamais, grūtnieču gingivīts. Visbiežāk tas parādās pirmajos trijos grūtniecības mēnešos, arī astotajā un devītajā, kā arī pēc dzemdībām.

„Reizēm nākas dzirdēt, ka ir grūtnieces, kuras iepriekšminēto parādību dēļ netīra zobus. Tomēr mutes pavirša kopšana vai nekopšana esošo stāvokli tikai pasliktinās!

Grūtnieču gingivīts parasti rodas nepietiekamas mutes higiēnas dēļ, tāpēc šis ir iemesls doties pie zobu higiēnista, lai noskaidrotu, kas mutes dobuma kopšanā pietrūkst,” skaidro Inita Čeire.

Ieteikumi, kā samazināt smaganu iekaisumu risku:

1. Arī grūtniecības laikā zobi jātīra regulāri;

2. Jālieto mutes skalojamos līdzekļus;

3. Jākošļā ksilitolu saturošas košļājamās gumijas;

4. Ikdienā jāuzņem sabalansēts uzturs;

5. Uzturā jālieto ar B un C vitamīnu, folijskābi, kalciju un fluoru bagātu pārtiku;

6. Smaganu iekaisuma ārstēšanai var lietot sāli saturošu zobu pastu. 

Māmiņu Klubs

Vai arī tev gaidot mazulīti bijušas problēmas ar smaganu asiņošanu? Kā to novērsi?