Grūtnieču diena topošajiem vecākiem 26.aprīlī ONLINE vidē

Grūtnieču diena topošajiem vecākiem 26.aprīlī ONLINE vidē

22. Apr 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gluži kā plaukstošs pavasaris, arī topošās māmiņas uzplaukst kā zieds, atveroties pārmaiņām, kas pārņem ķermeni, prātu, sirdi, iznēsājot gaidāmo mazulīti. 26.aprīļa Grūtnieču dienā saņemsi gan praktiskus ieteikumus, gan vērtīgas tehnikas, kas ļaus nomierināt prātu, saņemt pašapziņas un pārliecības devu "Es to spēju!", kā arī būs kā vērtīgs ceļvedis pirmajās dzīves nedēļās. Un vēl- pasākumā balvu izspēle un garantētās dāvanas Tevis izvēlētā pakomātā!

26. aprīļa Grūtnieču dienas programma: piesakies šeit->>>

10.00-10.50

Grūtniecība un dažādas saslimšanas

Gaidību laiks nav tikai par rozā mākoņiem un saulainu noskaņojumu, mēdz piemeklēt dažādas veselības problēmas, saslimšanas, no kurām iespējams profilaktiski pasargāt sevi vai saslimšanas gadījumā ar zināšanu un ārsta atbalstu veiksmīgi tikt galā. 

Lai gan pašreizējā aktualitāte ir Covid-19,kad ir tik daudz neskaidrību, kā tas ietekmē gaidību laiku, dzemdību norisi, neizpaliek arī grūtnieču diabēts, liekais svars, toksikoze, muguras problēmas, simfizīts un citas. 26.aprīlī kopā ar ginekoloģi Karlīnu Elksni uzzini, kādas ir biežākās saslimšanas, kā tikt galā! Noteikti izmanto iespēju un uzdod jautājumus čata lodziņā pasākuma laikā!

11.00-11.30

Pirmās dienas mājās pēc dzemdībām

Apjukums, neziņa un neskaitāmi jautājumi maisās jauno vecāku prātā, kad laimīgi vecāki ieradušies mājās ar jaundzimušo. Vai modināt uz ēšanu? Kad var doties ārā? Vai vannot drīkst katru dienu? Kā sagaidīt atraudziņu? Kā saprast, ka mazulītim nav par karstu, aukstu. Šie ir tikai daži no jauno vecāku uzdotajiem jautājumiem par un ap pirmajām dienām mājās pēc dzemdībām, uz kuriem atbildēs ģimenes ārste, pediatre Irēna Paturska.

11.35-12.15

PEP mammas atbalsts jaunajai māmiņai

Lielākoties mēs, mammas, ar visu cenšamies tikt galā pašas un arī tad, kad netiekam, tik un tā turpinām ticēt, ka visu varam pašas. Noteikti tā arī ir, neviens par to nešaubās, tomēr mūsdienās ir dažādas iespējas kā gūt atbalstu laikā, kad esam kļuvušas par māmiņām, tāpēc ir vērts padomāt – varbūt mums patiesi ir nepieciešams kāds, ar kuru izrunāties. Līva Lauska, PEP mamma, Grūtnieču dienā sniegs ieskatu, kādu atbalstu PEP mammas var sniegt jaunajai māmiņai. 

12.20-13.00

Dzemdības dzemdību stacionārā

Tuvojoties grūtniecības termiņa beigām, galvenais jautājums, kas nodarbina topošās māmiņas prātu, ir - kur dzemdēt un kā tas notiks? Grūtnieču dienā satiec Rīgas dzemdību nama vecmāti, kurš atklās soli pa solim, kā notiek dzemdības stacionārā, sākot no ierašanās brīža līdz laikam, kad māmiņa dodas mājās ar jaundzimušo. PLUS vērtīga informācija par to, kas un kā var atbalstīt dzemdētāju Covid-19 apstākļos!

13.05-13.30

Kā topošajiem vecākiem var palīdzēt ģenētiķis?

Par savu veselību mums ir jārūpējas ik dienu, taču tad, kad esam gaidībās, mēs rūpējamies ne tikai par sevi, arī par gaidāmo mazulīti, tāpēc mūsu valstī ir noteiktas vairākas veselības pārbaudes, kuras veic māmiņām grūtniecības laikā. Nepieciešamības gadījumā ārsts var ieteikt ģenētiķa konsultāciju. Kādos gadījumos, par to Grūtnieču dienā pastāstīs Ārste - ģenētiķe dr. Dzintra Ločmele.

13.35-14.15

Meditācija topošajai māmiņai

Gaidot bērniņu, ikviena no mums vēlas būt mierīga, harmoniska, dzīvot bez liekiem pārdīvojumiem, lai mazā dzīvībiņa justu, ka māmiņa viņu satiks laimīga. Pat, ja mūsu ikdienā stress ir samērā reta parādība, tik un tā tas mēdz ielauzties un tad ir jāmeklē iespējas kā to uzveikt. Mēs zinām, ko nozīmē gaidīt mazo un būt nemitīgās raizēs par to vai viss ar bērniņu ir labi, tapēc Grūtnieču dienas praktiskā daļa būs veltīta meditācijai ar Kundalini jogas pasniedzēju Aiju Dvinsku.

14.20-15.00

Epidurālā anestēzija - plusi un mīnusi 

Atsāpināšanu dzemdībās sievietei var nozīmēt gan ārsts, gan sieviete to var izvēlēties pati. Dzemdību sāpju remdēšana nav tikai labsajūtas jautājums, jo ilgstošas, intensīvas sāpes izraisa ciešanas, rada organisma reakciju un var izraisīt gan dzemdību darbības, gan arī mātes un augļa veselības traucējumus. Grūtnieču dienā klausies  P. Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas anesteziologa-reanimatologa Marinas Šarkeles lekciju par plusiem un mīnusiem, izvēloties epidurālo anestēziju kā atsāpināšanas veidu. 

15.05-15.45

Tēva loma ģimenē

Tēva loma ir visai jauna, ja runājam par pētījumu veikšanu,tomēr arvien vairāk un vairāk zinātnieku, sociologu, psihologu un psihiatru raksta un runā par tēva nozīmi. Būt par vecākiem, vienalga- par mammu vai tēti- ir visgrūtākais,bet visatbildīgākais uzdevums. Neviens no vecākiem nav ideāls. Grūtnieču dienā īpaša lekcija būs veltīta abiem no partneriem, lai kopā ar biedrības "Tēvi" nodarbību vadītāju, organizatoru un divu bērnu tēti Lauri Bokišu atklātu, kā sabiedrībā mainījusies tēva loma un kā tēti var kļūt iesaistītāki bērnu audzināšanas procesā. 

15.50-16.25

Māmiņas resursi dzemdībās

Dzemdībās var palīdzēt jebkas - meditācija, vizualizācija, alternatīvie palīglīdzekļi, noskaņošanās, sveces, atmosfēra. Tas viss palīdz noskaņoties dzemdību procesam un palīdzēt bērniņam virzīties pa dzemdību ceļiem, lai tuvinātu satikšanās brīdi māmiņai un mazulītim. Grūtnieču dienas ietvaros ārste Katrīna Puriņa- Liberte dalīsies savās zināšanās par topošās māmiņas emocionālo pūriņu, gatavojoties dzemdībām, kas, iespējams, būs kā vaduguns pašā dzemdību dienā, nomierinot gan gaidāmo mazulīti, kuram dzemdības ir liela slodze, gan topošo māmiņu pašu.

16.30-17.10

Ūdens, sulas un smūtiji- ko, cik daudz un kā dzert topošajām māmiņām

Speciālisti atzīst, ka daudziem cilvēkiem trūkst prasmju veikalā izvēlēties pareizu dzeramo ūdeni. Bet, nerūpējoties par dzeramā ūdens kvalitāti mājās, mēs bieži vien kaitējam sev. Daži pat nezina, kāds ir no krāna tekošā ūdens sastāvs. Vai zināji, ka topošās māmiņas un jaundzimušie ir īpaši jutīgi pret dažādiem piemaisījumiem ūdenī? Uztura speciāliste Lilita Manīga atklās, kas ir nitrāti un nitrīti ūdenī un pārtikā, kā arī to, kā izvēlēties kvalitatīvu ūdeni, lai nekaitētu mazulītim. Tāpat noteikti sagatavo savus jautājumus par ūdens, sulu un smūtiju dzeršanu gaidību laikā!

Ko saņemsi ar ieejas biļeti Grūtnieču dienā? 

- 10 lekcijas par 1 lekcijas cenu

- Skaties jebkurā viedierīcē;

- Iespēja uzdot jautājumus un saņemt atbildes;

- Grūtnieču dienas ieraksts 72h pēc pasākuma;

- Dāvaniņas tuvākajā pakomātā no Māmiņu Kluba atbalstītājiem;

- Balvu izspēle pasākuma laikā

Kad notiks? 26. aprīlī plkst. 10.00-17.10

Kur notiks? www.maminuklubs.lv

Cik maksā? € 20