Grūtniecības kalendārs: 1.grūtniecības nedēļa

Grūtniecības kalendārs: 1.grūtniecības nedēļa

04. Dec 2013, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni padara darbu priecīgāku, bet neveiksmes viņu dēļ liekas rūgtākas; pateicoties bērniem dzīve šķiet patīkamāka, bet nāve - mazāk šausmīga. -- Bēkons F.

SEKO GRŪTNIECĪBAI NEDĒĻU PĒC NEDĒĻAS ŠEIT->>>

Topošā mamma 

Būtībā grūtniecība vēl nav iestājusies. Bet vecmātes skaita grūtniecības laiku tieši no pēdējām mēnešreizēm, tāpēc, ka olnīcās šajā laikā nobriest olšūna, kas gatavojas apaugļošanās procesam. Tavam organismam tas ir ierasts darbiņš, jo tādi procesi sākās jau no pirmajām mēnešreizēm un norit katru mēnesi līdz pat menopauzei. Un jau tagad tava centrālā nervu sistēma pārkārto savu hormonālo fonu. Pārkārtošanās mērķis – pakāpeniski sagatavot vienu no 300 000 olšūnām apaugļošanās procesam. Tas prasa aptuveni divas nedēļas, tāpēc arī tiek skaitīta šī nedēļa kā pirmā. 

Kā izskaitļot aptuveno dzemdību datumu

Neatkarīgi no tā, vai tev ir pirmā grūtniecība vai gaidi jau otro, trešo bērniņu, šis tomēr ir satraucošs brīdis tavā dzīvē. Esi sākusi apzināties jaunas dzīvības attīstību sevī. Kā izskaitļot aptuveno dzemdību datumu? Vairumā gadījumu sievietes nezina precīzu ieņemšanas datumu, bet precīzi var pateikt, kad sācies pēdējais menstruālais cikls. Šis ir punkts, no kura parasti sākas grūtniecības atskaite. Un vairumam sieviešu ticamākais apaugļošanās periods norit tieši cikla vidū, tātad – divas nedēļas pirms nākošo mēnešreižu sākšanās.

Ņemot vērā šāda veida grūtniecības laika aprēķinu, grūtniecība ilgst apmēram 280 dienas jeb 40 nedēļas no pēdējo menstruāciju sākuma. Tā tiek iegūts aptuvenais dzemdību datums. Piemēram, ja pēdējās mēnešreizes sākušās 20.februārī, aptuvenais dzemdību datums – 27.novembris. Bet parasti tiek pieliktas vēl līdz pat 7 dienām klāt, jo cikls sievietei mēdz būt ļoti svārstīgs.

Uzturs

Ja pirmajās 4-6 grūtniecības nedēļās baudi pavasari vai vasaras sākumu, tad vēlams šajā laikā samazināt pārziemojušo kartupeļu lietošanu uzturā. Tādā veidā samazināsi vairāku iedzimtu defektu risku mazulim.

Ļoti svarīgi ir pirms bērniņa ieņemšanas uzsākt folskābes lietošanu uzturā!

Folskābe pozitīvi ietekmē augļa smadzeņu attīstību, un tā iegūstama arī no dzeltenajiem augļiem un dārzeņiem (saldā paprika, burkāni, aprikozes, persiki).

Gaidāmais mazulis

Kamēr tavs mazulis ir tāda vairāk kā ideja nekā reāls organisms, tu tik un tā esi daļa no viņa. Un viņš ir viena no tūkstošiem olšūnām, kas atrodama tavās olnīcās. Tēta daļa vēl nav nosaucama par nobriedušu spermatozoīdu, jo nobriešanas process sāksies aptuveni pēc divām nedēļām.

Grūtniecības plānošana

Grūtniecības plānošana nozīmē pāra gatavošanos veselīga bērniņa ieņemšanai. Tātad – tas ir apzināts lēmums tikt pie bērniņa, pilnīga topošās māmiņas organisma izmeklēšana, un nepieciešamības gadījumā tiek izmeklēts arī tētis, lai saprastu, ko abi kādreiz ir pārslimojuši, un kas no tā visa var ietekmēt gaidāmā bērniņa veselību un mammas iespēju iznēsāt bērniņu un dzemdēt viņu.

Grūtniecības un dzemdību laikā sievietes organisms izjūt milzīgu slodzi uz visiem dzīvībai svarīgajiem orgāniem. Ar dubultu spēku strādā sirds, nieres, aknas, lielu spriedzi izjūt nervu sistēma, imūnsistēma, endokrīnā sistēma. Un tieši tāpēc grūtniecībai vēlams sagatavoties savlaicīgi, vislabāk vismaz 2-3 mēnešus pirms ieņemšanas.

Grūtniecības plānošana ļauj izvairīties no dažādām veselības problēmām, kā arī paaugstina izredzes veselīga bērniņa iznēsāšanai un laišanai pasaulē. Ideālā gadījumā sievietei jau savlaicīgi jādodas pie ginekologa, zobārsta, terapeita, LOR-ārsta un nepieciešamības gadījumā, jāapmeklē arī citi speciālisti, lai atklātu iespējamās kaites, hroniskās saslimšanas un tiktu ar tām galā savlaicīgi. Bez tam sievietei jānodod analīzes, pārbaudit dažādas infekcijas, kas var noritēt nepamanāmi, bet var tomēr kaitēt bērniņam. Tāpat būtu vērts savlaicīgi pārbaudīt hormonālo stāvokli, veikt USG un citus nepieciešamos izmeklējumus. Vairākus mēnešus pirms grūtniecības plānošanas sievietei būtu jāvakcinējas, lai izvairītos no bērniņa iznēsāšanas problēmām.

Padomi

Neplānota grūtniecība

Statistikas dati parāda, ka vien 10% pāru laikus gatavojas bērniņa ieņemšanai. Tāpēc nebūtu vērts pārdzīvot, ja grūtniecības fakta konstatēšana tev liek apjukt.

Viennozīmīgi tev var būt pamats uztraukumam un bažām, bet nav vērts veltīgi tērēt nervu šūnas, uzreiz dodies pie speciālista! 

Ja tomēr par bērniņa attīstību ir vērts uztraukties, jo kaut kas atgadījies jau pirms grūtniecības, pastāsti par to arī ārstam, pat, ja grūtniecība norit normāli, un bērniņam visdrīzāk viss ir labi.

Ja esi nokļuvusi bezizejas stāvoklī, palikusi viena bez citu atbalsta, vērsies pēc palīdzības! Latvijā ir daudz krīzes centru topošajām un jaunajām māmiņām.

Nedari neko, ko vēlāk vari ļoti nožēlot! Dzīvē nākas sastapties ar dažādām situācijām. Un neviens pret tām visām nav apdrošināts, pat neparedzētie apstākļi vēlāk var izveidot labvēlīgu vidi ap mums!

Dāvā dzīvi savam mazulim!

Tas ir Tavs, vienīgais un neatkārtojamais! 

Krīzes centri Latvijā>>

Videopadoms

 

Lēmumi par bērniņa ienākšanu ģimenē tiek pieņemti dažādi, taču apzinoties to, ka mēs – cilvēki esam auglīgas būtnes, vēlams, lai šie lēmumi ienāktu mūsu dzīvē tad, kad saprotam – jā, tagad ir īstais laiks.

Tāpēc izmantojot zināšanas par sievietes auglību, ir izstrādāta ne viena vien auglības tapazīšanas metode, kas palīdz mums noteikt, kuras no sievietes cikla dienām ir auglīgas un kuras neauglīgas, lai ģimene varētu pieņemt īsto lēmumu – tiekšanos uz bērniņa ieņemšanu vai gluži pretēji – nogaidīšanu. To sauc par dabīgu ģimenes plānošanu.

 Konsultē AAM instruktore, pazeminātās auglības konsultante, vecmāte Anna Suhanova

SEKO GRŪTNIECĪBAI NEDĒĻU PĒC NEDĒĻAS ŠEIT->>>

20131114154701-63401.jpg