Grūtniecība vasarā: 6 padomi, kas tev palīdzēs justies labi

Grūtniecība vasarā: 6 padomi, kas tev palīdzēs justies labi

21. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neskatoties uz visām vasaras priekšrocībām, topošās māmiņas šajā periodā jūtas divtik smagas un biežāk izjūt diskomfortu, jo pārmērīgais karstums liek par sevi manīt un rada papildu nogurumu.

Vieglāk ir grūtniecēm, kuras tikai tagad uzzinājušas par puncī augošo bērniņu, bet, ja esi jau tuvu finišam un mazulītim drīz vien jānāk pasaulē, karstais vasaras laiks brīžiem var pabojāt  prieku par gaidībām. 

Biežākās problēmas, ar kurām vasaras laikā sastopas topošās māmiņas:

  • varikozo vēnu problēmas;
  • pietūkums;
  • asinsspiediena "lēkāšana";
  • vispārējs vājums.

Ja tev nav iespēju pavadīt vasaras gaidību mēnešus laukos vai ūdens tuvumā, kas sniegs papildu veldzējumu, ieskaties mūsu padomos, kas palīdzēs uzlabot pašsajūtu un parūpēties, lai labi justos gan tu, gan bērniņš.


Apģērbs. Priekšroku dod gaišas krāsas, brīvi krītošam apģērbam. Ideālā gadījumā tas ir izgatavots no dabīga materiāla. Tagad, kad iestājies karstais vasaras periods, vairāk nekā jebkad agrāk ir svarīgi pievērst uzmanību apģērba ražotāja izmantotā materiāla kvalitātei, jo sintētiski materiāli tikai pastiprinās diskomfortu, liks pastiprināti svīst.

Apavi. Lai arī cik skaisti tās izskatītos, uz laiku savas iemīļotās augstpapēžu kurpes noliec tālākā plauktā. Izvēlies ērtus apavus, kas neberž, ir elpojoši, gaišā krāsā.

Ūdens. Ikdienā izdzer pietiekami daudz šķidruma, priekšroku dodot ūdenim, atsvaidzinot to ar citronu šķēlītēm, piparmētru lapiņām vai ogām. Centies atturēties no kafijas un gāzētiem dzērieniem, jo tie ne tikai ātri vien sagādās papildu liekos kilogrumus, bet arī dehidratē ķermeni.

Uzturs. Lai gan siltajā laikā ēšana nav tas, par ko gribas domāt visvairāk, atceries, ka tev un gaidāmajam mazulim ir svarīgs sabalansēts uzturs. Tāpēc izmanto to, ka tava grūtniecība iekrīt tieši vasaras periodā un iekļauj bagātīgi savā uzturā jaunos dārzeņus, zaļumus, atļaujies sevi pamielot arī ar ogām un augļiem. Vienlaikus, gatavojot sev maltītes, centies ierobežot patērētā sāls daudzumu.

Atrašanās svaigā gaisā. Mēģini ieplānot savu dienu tā, lai laukā atrastos līdz plkst. 11.00 un/ vai pēc plkst. 17.00, kad saule ir mazāk aktīva. Neatkarīgi no tā, vai dodies pastaigāties no rīta vai arī pēcpusdienā, neaizmirsti arī paņemt līdzi sev galvassegu. Dododies laukā, vienmēr ņem līdzi dzeramo ūdeni, izmanto saules aizsargkrēmu un izvairies no uzturēšanās tiešos saules staros. Parūpējies, lai mājoklis būtu izvēdināts un tajā tiktu nodrošināts optimāls mitruma līmenis.

Peldes. Lai atveldzētos, dienas laikā vari neierobežotu skaitu reižu doties dušā, taču, apmeklējot peldvietas, izvēlies turp doties laikā, kad saule ir mazāk intensīva, un parūpējies, lai tuvumā būtu arī ēnaināka vieta, kurā patverties no saules. Gluži tāpat kā pastaigās, ņem līdzi ūdeni, neaizmirsti par galvassegu un saules aizsargkrēmu! Nogurumu un kāju pietūkumu palīdzēs mazināt arī kāju vanniņas.

 

Lai tev skaists gaidību laiks vasarā!

SEKO LĪDZI savas grūtniecības attīstībai ar

GRŪTNIECĪBAS KALENDĀRU!