Grūtniecība un smēķēšana nav savienojama. Diemžēl ne visas topošās māmiņas to apzinās

Grūtniecība un smēķēšana nav savienojama. Diemžēl ne visas topošās māmiņas to apzinās

07. Sep 2018, 06:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas svaru kausā vērtīgāks – personas datu aizsardzība vai vēl nedzimuša bērna veselība un dzīvība? Pārsteidzoši liela daļa sabiedrības aizstāv personas datus un smēķējošu grūtnieci, raksta Līga Tīrmane, šodienas laikrakstā Ventas balss. 

Pirms pāris dienām savā facebook profilā, ventspilniece Sandra ievietoja fotogrāfiju, kurā viņa daudzdzīvokļu mājas pagalmā fiksējusi smēķējošu grūtnieci un vēl kādu sievieti. Fotogrāfiju papildina ieraksts: «Nav nekā briesmīgāka kā smēķējošas grūtnieces! Ja jau nekaunas uz ielas pīpēt, tad jau neiebildīs, ka ielieku soctīklos!» Ieraksts un fotogrāfija izpelnījās negaidīti lielu sabiedrības uzmanību – nepilnas nedēļas laikā ar to dalījušies vairāk nekā 700 Facebook lietotāji un savu viedokli pauduši teju simtiem komentētāji. Ļoti liela daļa komentāru ir agresīvs uzbrukums Sandrai, kurai tiek pārmesta nepamatota līšana sveša cilvēka dzīvē un personas datu aizsardzības likuma pārkāpšana. Ir ieraksti, kas pat attaisno grūtnieces netikumu, apgalvojot, ka ārsti pat iesaka grūtniecības laikā smēķēšanu neatmest uzreiz, bet darīt to pakāpeniski. Dažas pīpmanes atzīstas, ka pašas grūtniecības laikā ir smēķējušas un bērni piedzimuši veseli.

Ginekologs Sergejs Gurjanovs šos apgalvojumus kategoriski noliedz. Vaicāts, kādu ļaunumu gaidāmajam bērnam nodara smēķējoša grūtniece, Ventas Balsij min, ka:

  • Smēķēšana palielina risku bērna attīstības traucējumiem,
  • Mazulis var piedzimt ar nepietiekamu svaru.
  • Smēķējošas grūtnieces savu gaidāmo bērnu pakļauj riskam saslimt ar hroniskām plaušu saslimšanām, tādām kā HOPS (hroniska obstruktīva plaušu slimība).

Dažu komentētāju minēto versiju, ka grūtniecei neiesaka strauji atmest smēķēšanu, bet tikai samazināt, ārsts nosauc par «absolūtu glupību», kas tiek izmantota, lai attaisnotu savu netikumu. «Grūtnieces pīpēt nedrīkst! Smēķēšana ir jāatmet!» uzsver ginekologs. 

Arī diskusijā ir pa kādam viedoklim, kas akcentē, ka grūtnieces smēķēšanai nav attaisnojuma. Piemēram, Ģirts Liepiņš raksta: «Tai mātei droši vien ir vienalga, bet tam mazulim, kas aug vēderā noteikti nē. Viņam mātes vēderā visi dzīvei nepieciešamie orgāni veidojas t.sk. arī smadzenes, sirds un plaušas, un tas viss bez žēlastības tiek nokvēpināts ar nikotīnu.» Kristine Meola, komentējot smēķējošās grūtnieces aizstāvjus, iebilst: «Ačgārna morāle un pārprastas cilvēktiesības! Kā ir ar nedzimušā bērna tiesībām uz dzīvību un veselību!?»

Sandra, kas fotogrāfiju sociālajā tīklā ievietojusi emociju uzplūdā, savu rīcību nenožēlo un nedomā to dzēst. «Tas ir kliedziens sabiedrībai, lai tā attopas,» saka ventspilniece. Viņa ir nepatīkami pārsteigta par to, ka daļā sabiedrības valda «šausmīga tumsonība», ka tā spēj attaisnot ko tik nepieļaujamu kā smēķējoša grūtniece. Viņa piekrīt, ka fotogrāfijas publicēšana ir «sensitīva tēma», taču uzskata, ka šajā gadījumā svarīgāka par datu aizsardzību ir nedzimušā  bērna tiesības.               

Bērnu tiesību aizsardzības likuma II nodaļā Bērna pamattiesības minēts:  «Katram bērnam ir neatņemamas tiesības uz dzīvības un attīstības aizsardzību.» Vēl šajā kontekstā jāpiemin Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumu, kura 10. pantā Smēķēšanas ierobežojumi sadaļā Aizliegts smēķēt kā pirmais minēts: «Aizliegts smēķēt bērna un grūtnieces klātbūtnē.» Diemžēl šajā likumā nekas nav minēts par smēķējošām grūtniecēm.

Interesanti, ka diskusijā iesaistās arī netikumā pieķertā grūtniece Inta Iesalniece. Viņa komentārā ierakstījusi: «Šī sieviete, kura sevi laikam uzskata par ļoti labu piemēru citiem cilvēkiem, nemaz nav tik labs piemērs, jo, ja šī sieviete būtu .. pienākusi klāt un mierīgi aizrādījusi, es kā grūtniece būtu šo sievieti uzklausījusi un cigareti neturpinātu smēķēt, BET šī laipnā sieviete pabļāva man no savas kāpņutelpas durvīm: «Baigi skaisti (smuki) izskatās, ka grūtniece pīpē! Kaut tev mātes tiesības un bērnu atņemtu!» Protams, es šai GUDRAJAI sievietei arī atbildēju, lai pievalda mēli.» Tā, lūk, grūtniece, uztvērusi situāciju.

 Kāds ir Jūsu viedoklis par šo jautājumu?

  • Vai grūtniecība un smēķēšana ir savienojamas lietas un nav "Ko līst svešās darīšanās", kā to iesaka daudzi no ieraksta komentētājiem
  • Šis ir signāls, ka ar mūsu sabiedŗību kaut kas nav kārtībā un šim jautājumam būtu jāpievēršas daudz nopietnāk! 

Autors: Līga Tīrmane,Ventas Balss