Grūtnieces lielākais atbalsts – racionālais un loģiskais partneris!

Grūtnieces lielākais atbalsts – racionālais un loģiskais partneris!

31. Jul 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Spilgtu emociju bagāts, bērniņa gaidību laiks ir gan topošajai māmiņai, gan tētim. Tomēr vīrietis ar savu racionālo prātu un loģisko pieeju, šajā periodā var kļūt par neatsveramu atbalstu, lai savai sievietei palīdzētu gan fiziski, gan emocionāli!

Turpinājumā klīniskais psihologs Sanita Aišpure stāsta, kāda ir partnera loma, mazuļa gaidību laikā!  

Gaidību laikā partnerim svarīgi apzināties to, ka sievietes emocijas mainās. „Kādā brīdī var šķist, ka sieviete ir kļuvusi par kaprīzu princesi, kura sēž uz zirņa, kura ir egocentriska un domā tikai par sevi, tomēr tā var būt, un tas grūtniecības laikā ir normāli,” skaidro psiholoģe.  

Partnerim šajā periodā savai sievietei jāsniedz mierinājums, atbalsts un drošības sajūta. Jāprot dot, piekāpties, dalīties un paciesties, kad tas nepieciešams, jo sieviete ļoti emocionāli var reaģēt uz to, ka no sava partnera nesaņem to, ko ir gaidījusi.

Partnerim ieteicams doties līdzi pie ārstiem

„Ārsti ļoti lielā mērā ir fokusēti uz to, lai atrastu kādas iespējamās problēmas un tās laicīgi novērstu – tas ir viņu darbs! Tomēr tajā pat laikā speciālisti neapzinās, ka reizēm viņu šī, tik ļoti pedantiskā vēlme, sievietē var radīt lielu trauksmes sajūtu.

Tieši tāpēc vīrietim būtu jāmēģina izbrīvēt tās stundas, kad sievietei plānotas vizītes pie ārstiem, lai šajā brīdī būtu viņai līdzās, atbalstītu un nomierinātu,” iesaka Sanita Aišpure.  

Lielākoties grūtnieces ne tik ļoti ietekmē sonogrāfijas norise vai dūriens pirkstā, nododot analīzes, kā tas, kā noris saruna ar ginekologu vai vecmāti!

Tad nu esot līdzās, vīrietis var būt tas, kurš „ugunsgrēku” jeb sievietes satraukumu apslāpē jau pašā tā saknē. Tad, kad sievietei ir uztraukums, bailes, dažādas pārdomas un neskaidrība, un viņa kļūst pārāk emocionāla, partneris var būt tas, kurš saka: apsēdies, padzeries ūdeni, es parunāšos ar ārstu!

Vīrietis var runāt ar speciālistu un kaut ko noskaidrot, izmantojot savu dabas doto priekšrocību – racionālo prātu, loģisko pieeju un to, ka viņa emocijas šajā brīdī ir mazākas kā sievietei.

Kopīgs ultrasonogrāfijas apmeklējums

Topošajam tētim noteikti vajadzētu izmantot iespēju, lai savai sievietei dotos līdzi arī uz ultrasonogrāfiju. Tas brīdis, kad abi pirmo reizi, nosacīti taustāmā veidā ieraudzīs savu mazulīti, abiem topošajiem vecākiem būs ļoti, ļoti saviļņojošs!

„Ļoti bieži ultrasonogrāfijā pāris uzzina arī bērniņa dzimumu, precīzāku grūtniecības laiku un dzemdību datumu. Tādēļ ļoti labi, ja arī vīrietis šajā mirklī būs līdzās, jo tas nav tikai sievietes pārdzīvojums un piedzīvojums vien, pirmo reizi izdzirdēt sava mazuļa sirdspukstus, ieraudzīt, kā viņš sūkā īkšķi vai, kā par spīti vecmātes vai ginekologa centieniem, viņš slēpjas, lai nebūtu iespējams dzimumu,” stāsta psiholoģe. 

Partneris var palīdzēt iekārtot ērtu dzīves telpu

Kā stāsta speciāliste, kādā no grūtniecības periodiem sievieti var parādīsies „ligzdas vīšanas instinkts”, kad viņa pastiprināti sāk domāt par to, kur mazulītis gulēs, kādi būs viņa ratiņi un sēdeklītis, kādā vanniņā mazulis tiks vannots un kāda būs viņa bērnistaba, tāpat grūtniece var satraukties par to, vai naktī bērniņu neapspīdēs mēness un, vai kaimiņi aiz sienas pārāk skaļi neklausīsies mūziku.

„Grūtniecība sievietei dod arī ļoti daudz enerģijas un nereti kādā no tās posmiem, viņai var rasties vēlme veikt remontdarbus un iekārtot bērniņa istabu.

Tā arī ir daļa no normālas grūtniecības un arī vīrietim tajā vajadzētu piedalīties, jo sieviete šajā brīdī vairāk domās par „grabuļiem”, „vizuļiem” un baldahīniem, vai arī to, cik izvēlētie materiāli ir ekoloģiski, bet vīrietim būtu jāskatās, vai sievietei iekārtotajā dzīves telpā būs ērti! Piemēram, vai viņa viena pati pa kāpnēm varēs nonest mazuļa ratus, ja partneris nebūs mājās, vai virsma, uz kuras viņa pārtīs mazuli, nebūs pārāk zema,” tā Sanita Aišpure.

 Māmiņu klubs

Kā tavs partneris iesaistās grūtniecības procesā? Kā viņš tevi atbalsta? 

Uzdod jautājumu Māmiņu Kluba vecmātei un saņem personīgu atbildi - visu par grūtniecību, dzemdībām, jaundzimušo!


20170420094635-20066.jpg


20170324071903-73895.jpg