Garastāvokļa svārstības grūtniecības laikā

Garastāvokļa svārstības grūtniecības laikā

01. Mar 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Te no sirds laimīga un saviļņota, te pēkšņi aizkaitināta par tādu sīkumu kā nomestas partnera zeķes nevietā. Jā, jā, mēs runājam par garastāvokļa svārstībām grūtniecības laikā. Kāpēc grūtniecības laikā svārstās garastāvoklis un kā ar to tikt galā, stāsta vecmāte Inese Kampusa un psiholoģe Diāna Zande.

Kāpēc grūtniecības laikā notiek garastāvokļa svārstības?

„Grūtniecības laikā notiek garastāvokļa svārstības hormonālo svārstību dēļ,” skaidro vecmāte Inese Kampusa. „Topošās māmiņas uz šīm svārstībām var reaģēt pavisam dažādi- citas jūtas te labi, te slikti; kamēr dažām garastāvokļa svārstības var izraisīt pat nomāktu garastāvokli un nemieru.  Tiek uzskatīts,ka vissakāpinātākās emocijas garastāvokļa svārstību dēļ mēdz būt ap 6.-10. grūtniecības nedēļu, tas mazinās otrajā trimestrī un atkal parādās grūtniecības beigu posmā.”

Bez šaubām grūtniecība var būt visai strespilns un pārdomām pilns laiks. Sieviete var justies laimīga par domu, ka pavisam drīz pasaulē nāks viņas un partnera mazulis, taču tik pat drīz emocijas var gūt virsroku, domājot, vai sieviete būt laba māte; vai bērniņš piedzims vesels; kā bērniņa piedzimšana ietekmēs ģimenes finansiālo stāvokli. Tāpat uztraucošs var būt arī jautājums par to, kas notiks ar attiecībām pirmajā mazuļa dzīves gadā un vai sieviete spēs sadalīt uzmanību partnerim un gaidāmajam mazulim.

„Pat tad, ja mazulis ir ļoti gaidīts, reizēm var rasties dalītas jūtas par  grūtniecību un apkārt notiekošo,” mierina psiholoģe Diāna Zande. „Reizēm vecāki paši rada šo stresu un spriedzi vēl pirms mazulis ir piedzimis, meklējot atbildes uz šādiem jautājumiem- Vai es lasu pareizās grāmatas? Vai esmu iegādājusies visu nepieciešamo bēbītim? Kā es zināšu, vai audzinu viņu pareizi?”

Tajā pašā laikā sievietes ķermenis mainās un sieviete var justies nepievilcīga partnera acīs un var uztraukties par svara pieaugumu, par mainīgo libido. Tāpat grūtniecības laikā mēdz traucēt arī slikta dūša, biežāka urinācija, galvas reiboņi, kas var ietekmēt arī topošās māmiņas garastāvokli. „Tas ir pavisam normāli, ja sieviete, gaidot bērniņu, jūtas,ka ir zaudējusi kontroli par savu ķermeni un savu dzīvi, jo nu ir jārēķinās ne tikai ar savām izjūtām, bet arī puncī augošo mazuli,” atgādina psiholoģe.

Kā tikt galā ar garastāvokļa svārstībām?

Psiholoģe atgādina: „Katrai topošajai māmiņai sev vajadzētu atgādināt, ka garastāvokļa svārstības ir pavisam normāla parādība.” Esam sagatavojuši pāris ieteikumus, kā normalizēt šīs garastāvokļa izmaiņas.

Parūpēties par sevi. Grūtniecības laiks nav īstais brīdis, kad mēģināt gāzt kalnus un izdarīt visu, kas ir ieplānots- izremontēt dzīvokli, pārkārtot dzīvokli, strādāt virsstundas pirms došanās bērna kopšanas atvaļinājumā. Topošā māmiņa grūtniecības laikā ir pati, pati svarīgākā, tāpēc palutinot sevi, grūtniece parūpēsies arī par gaidāmo mazuli.

Dalīties pārdomās ar partneri. Partneris grūtniecības laikā ir atbalsta persona Nr.1, tāpēc topošā māmiņa var stāstīt par savām emocijām, atgādināt, ka viņa joprojām mīļ viņu, kas palīdzēs neuztvert grūtnieces emociju izvirdumus personīgi. Bērniņa gaidīšanas laiks ir īstais brīdis, lai pavadītu vairāk laika divatā, jo pavisam drīz jau ģimenē ienāks vēl kāds. Ja topošā māmiņa gaida bērniņu viena, liels atbalsts būs draugi un ģimene, kas sniegs vitāli nepieciešamo atbalstu gan grūtniecības laikā, gan pēc bērniņa piedzimšanas.

Pievērsties patīkamām nodarbēm. Smaidu, prieku topošajai māmiņai vairos patīkamas nodarbes, vienalga,  vai tās tiks veiktas vienatnē, ar partneri vai draudzenēm. Svarīgākais ir sajūtas, kas tiek iegūtas.

Izrunāt visu,kas ir uz sirds. Ja ir kādas šaubas, bailes, nedrošība topošajai māmiņai, to nevar paturēt sevī, pretējā gadījumā tas krātos līdz būtu patiesi liels emociju izvirdums. Protams, topošā māmiņa nedrīkst aizmirst uzklausīt arī partnera pārdomas un emocijas, jo attiecību veidošana ir kā divvirzienu kustība: es- Tev; Tu- man.

Tikt galā ar stresu. Tā vietā lai ļautu stresam ienākt topošās māmiņas ikdienā, jāmēģina atrast paņēmieni, kā tikt ar to galā, piemēram, kārtīgi izgulēties, labi paēst, nodarboties ar aktivitātēm un vienkārši izklaidēties, darot lietas, kas patīk. Protams, pats pirmais solis ir saprast, kas šo stresu rada un darīt visu, kas ir grūtnieces spēkos, lai to mazinātu, piemēram, samazinot darbu sarakstu. Ja joprojām topošā māmiņa izjūt trauksmi, noderēs jogas nodarbību apmeklējumi, meditācija vai profesionāļa konsultācija.

Ko darīt, ja garastāvokļa svārstības nemazinās?

Ja garastāvokļa svārstības ilgst vairāk kā 2 nedēļas un topošā māmiņa neredz uzlabojumus, noteikti vajadzētu vērsties pie speciālista. Kā atzīst psiholoģe Diāna Zande, arī grūtniecības laikā mēdz būt depresija noteiktā izpausmē- trauksme, nervozitāte.

Ja grūtniece ir pamanījusi, ka ir nomākta, svarīgi meklēt palīdzību, lai atrisinātu šīs emocionālās problēmas jau grūtniecības laikā, jo visu, ko jūt māmiņa, sajūt arī mazulis puncī, kas savukārt ietekmē viņa emocionālo un fizisko veselību.

Kā Tu grūtniecības laikā tiki galā ar garastāvokļa svārstībām?

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā