Fotosesija pie latviešu fotogrāfijas guru - Valtera Poļakova

Fotosesija pie latviešu fotogrāfijas guru - Valtera Poļakova

20. Nov 2013, 15:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Labdien, dārgās māmiņas! Šodien gribu jūs iepazīstināt tuvāk ar cilvēku, kuru, kā es domāju, Latvijā zina visi. Fotogrāfs Valters Poļakovs - viens no pašiem atpazīstamākajiem Latvijas fotogrāfiem.

20131120113622-76332.jpg

Māmiņu Klubā viņu zinām pēc lieliem fotoprojektiem "Latvijas bērni" un "Gaidību prieks". Viņa topošo māmiņu foto jau vairākus gadus kā lieli portreti rotā Māmiņu Kluba, poliklīniku, tirdzniecības centru sienas.

20131120114003-68330.jpg

Viņa darbu īpatnība ir tā, ka tie ir dzīvi. Kā gleznas, foto gribas ieskatīties vēl un vēl, jo acis nesaprot, kas attēlā ir tāds neatkārtojams.

Pirmo reizi iepazinos ar Valteru, kad gaidīju Maksimiliānu - 2008.gadā. Poliklīnikā, kurā novēroja manu grūtniecību, gaitenī bija piekārti divi viņa foto, kuros redzamas ļoti skaistas grūtnieces.

20131120114040-31738.jpg

 Attēla stūrī paskatījos, ka parakstījies foto autors - Valters. Viņš, kā mākslinieks, paraksta savus darbus. Sāku meklē internetā informāciju par viņu. Uzgāju, ka viņš strādā studijā, atradu cenas, kuras tolaik mums nebija pieejamas. Grūtnieču fotosesiju tomēr uztaisīju, bet tādu kā mājas apstākļos, arī meln-baltos toņos, Valtera stilā, fotografēja toreiz draudzene ar spoguļkameru.

20131120114132-96954.jpg

Bet dziļi sirdī man palika sapnis iemūžināt grūtniecību tieši pie šī fotogrāfa.

Pagāja vairāk kā divi gadi, un te MK lapās meklēja mazuļus no dzimšanas līdz divu gadu vecumam Valtera Poļakova projektam "Bērni Latvijā". Tā bija iespēja, nu vismaz manu bērnu pafotografēs. Bet, diemžēl, manam dēlam uz to brīdi bija jau 2 gadi un divi mēneši, un ārēji viņš bija tāds liels, ka uz mazuli nemaz nevilka.. Nācās atteikties no šīs ieceres, bet pēc tam priecājos par pazīstamu bērnu bildēm izstādē, kas apceļoja visu Latviju.

20131120114210-29692.jpg

Mums bija daudz fotosesiju, bet sapnis tā arī palika sapnis.

Bet te, pēc 4 gadiem, kas bija pagājuši kopš pirmo reizi biju dzirdējusi par Valteru, mans vīrs man uzdāvināja individuālo fotosesiju pie paša Valtera Poļakova. Studijā, ar frizūras veidošanu un make-up. Viņi iepazinās saistībā ar darbu, sarunājās un vīrs nolēma man šādu dāvanu pasniegt pirms Jaunā gada.

Uz fotosesiju, kas notika Arte-Studio, devos februārī.

20131120114313-43949.jpg

Pusotru stundu sava amata meistari mani gatavoja fotosesijai, mati, profesionāls grims. No manis uztaisīja tādu skaistuli, ka pašvērtējums un noskaņojums pacēlās līdz nebijušiem augstumiem.

Studija bija ļoti mājīga,  un Valters ļoti patīkams, ar viņu ir viegli komunicēt. Studijā pretim foniem bija liels spogulis, tātad - pirms bildēšanās kopā ar fotogrāfu skatāmies spogulī uz kadru, ko vēlamies iegūt.

20131120114259-65836.jpg

Valters paskaidroja man pat sīkākās ideāla kadra detaļas - jāatslābina pirksti, pastāstīja, kādam jābūt ķermeņa izliekumam, līnijām. Viņš kā mākslinieks, redz līnijas, un tas ir tik neparasti. Un te tikām pie ideālas pozas, kas tālāk? Skatiens. Viņš nefotografēja mani, līdz nepaskatījos uz viņu ar dzirksteli acīs.

20131120114526-57516.jpg

Un vēl viņš komentēja, kā viņš to dara, iedvesmoja - šis ir kadrs, šis ir skatiens, lieliski utt. Varēja redzēt, ka mēs ļoti viegli sastrādājāmies, jau pēc pāris minūtēm es sapratu, ko viņš no manis vēlas, ko būtu jāvēstī fotogrāfijai, un sāku ķert viņa domas no pusvārda, no pusžesta. Divas stundas nevarējām atrauties no procesa, un rezultātā Valters atzina, ka viņam ar mani strādāt patika, un viņš kaut kad gribētu realizēt ar mani pāris savas idejas. Sarunājām uz vasaru.

Fotogrāfijas dabūju pēc mēneša. Bet nevis skype, ne arī CD, bet personīgi atbraucot uz studiju, kur man tās iedeva izdrukātā veidā, skaistā aploksnītē ar autogrāfu fotogrāfijas stūros. Valters negribēja atdot man bildes tāpat vien, sarunājām tikšanos un pie kafijas tases viņš izlika uz galda bildes, vienu pēc otras, komentējot tās.

20131120114402-81974.jpg

Es sevi pat uzreiz nepazinu. Nevar būt, ka esmu tik skaista, un skatiens, un poza.. Pat pārāk labi, kā viņš teica.

20131120114506-99119.jpg

Vīrs bija vairāk kā apmierināts ar bildēm. Uzreiz tiku pie diviem rāmīšiem, kuros viņš ielika bildes, kas nu jau atrodas pie sienas. Tagad man ir sava slavas aleja, kā mēs smējāmies.

Pēc mēneša uzzināju, ka gaidu bērniņu. Pēc vairākām satraukuma pilnām nedēļām, kad uztraucos par grūtniecības draudiem, un hormoni trakoja, es uzreiz nodomāju, ka tagad tiešām grūtniecības laika fotosesiju varēšu iemūžināt pie paša Valtera Poļakova. Sazvanījāmies vasarā, teicu, ka trakās foto - fantāzija dabā, neizdosies, tāpēc, ka man tagad ir puncītis, uz ko viņš atbildēja, ka tas nekas, jo būtu feini arī ap 30.grūtniecības nedēļām - septembrī, to pabildēt.

Valters piekrita, ilgi apcerēja ideju. Laikam man taupīja ko īpašu, jo izdomāja pat tēlu - māte daba. Sieviete gaidībās, pilna maiguma, dabā. Apģērbs - maksimāli dabīgs, mazāk lupatu, ziedu, vairāk faktūras.

 

20131120114820-93641.jpg

Ņemot vērā, ka bija septembra vidus, realizēt šo ideju nebija viegli. Kur atrast tādu dabu, lai varētu līdzi paņemt profesionālu gaismu? Un, ja nosalšu, kur sasildīties? Talkā nāca vīra draugs, kas piedāvāja mums savu lauku īpašumu. Vienojāmies uz brīvdienām un braucām 60km aiz Rīgas robežām.

Valters ilgi apskatīja apkārtni, izvēlējās pamestāku vietiņu. Ar manu vīru viņi izvietoja apgaismes ierīces, es biju lina sarafānā, ko man laipni aizdeva viena no mūsu māmiņām, gumijas zābakos un pledā, vēroju procesu. Lūk, tā ir pieeja. Varēja taču fotografēt bez lampām, pēc tam fotošopā salikt visus efektus, bet viņš nē - vecās skolas fotogrāfs, kā pats izsakās, viņam nepatīk pārmērīga apstrāde, viņš labāk mocās ar gaismu, kompozīciju , sejas izteiksmēm un modeļu pozām, līdz gatavs ir viens ideāls kadrs, nevis simts, no kuriem izvēlēties vienu nejauši izdevušos.

Un sākās process. Mans vīrs strādāja ar gaismu, skrēja te pēc spoguļa, te skrēja ar lampu, izgaismoja mani, kur vien vajadzēja. Valters atkal tika pie ideāliem kadriem. Ideja viņam bija noteikta, un jēga arī. Tu esi māte, viņš man saka, maigums acīs, nelielas skumjas, melanholija, nogurums un neizmērojama mīlestība. Vēderiņu izstum vairāk, domā par to, lai rokas būtu atslābinātas, nesasprindzini seju dēļ gaismas, nesalsti. Kadrs - divi - pieci, ietinies pledā, sasildies ar tēju no termosa.

Mēs to paveicām. Pats maestro ar rezultātu un procesu bija apmierināts. Pēc tam sildījāmies pie ugunskura, un beidzot, kad salasīju pļavas ziedus, devāmies mājās. Tā bija viena unikāla diena, kurā piepildījās mans senais sapnis, un es varēju iepazīt tuvāk arī pašu Valteru.

20131120114932-74708.jpg

Viņš ir neparasts, citādāks fotogrāfs. Tagad reti kurš tā strādā. Viņš fotogrāfiju uztver kā mākslu, viņš pats ir kā mākslinieks. Viņa darbi runā, tie ir dzīvi, uz tiem gribas skatīties. Un lai arī sarežģīti ir izturēt konkurenci.. Bieži nākas dzirdēt, kā tā, jūs nedodat 200 bildes pēc 2 stundām darba? Nē, viņam būs 5-10 bildes, bet tās būs ļoti īpašas. Tās būs izdrukātas, aploksnē, ar autogrāfu stūrī. Katra no tām būs piesūcināta ar mīlestību pret savu darbu, pret mākslu, kas nāk no sirds un dvēseles.

Es ilgi gaidīju šīs bildes. Valteram ir daudz darba, es visu saprotu. Un man ir bijis daudz fotosesiju šajā grūtniecībā, dažādos grūtniecības posmos, dažādu fotogrāfu darbi. Daudzi ir tiešām labi kadri. Bet šīs bildes es ieguvu pavisam nesen.

Tikāmies personīgi, atkal pie kafijas tases, pa vienai bildei viņš vilka ārā no aploksnes, komentējot tās ar lielu mīlestību.. Mēs kopā izvēlējāmies 4 bildes, ko esmu gatava parādīt jums, Māmiņu Kluba lasītājas. Tās man ir ļoti īpašas.

Un šie dzejoļi lieliski piestāv šīm bildēm.

20131120115039-83852.jpg

Я свяжу тебе жизнь 
Из пушистых мохеровых ниток. 
Я свяжу тебе жизнь, 
Не солгу ни единой петли. 
Я свяжу тебе жизнь, 
Где узором по полю молитвы – 
Пожелания счастья 
В лучах настоящей любви. 
Я свяжу тебе жизнь 
Из веселой меланжевой пряжи. 
Я свяжу тебе жизнь 
И потом от души подарю. 
Где я нитки беру? 
Никому никогда не признаюсь: 
Чтоб связать тебе жизнь, 
Я тайком распускаю свою. 

20131120115131-82256.jpg

Какое странное блаженство-
Осознавать, что там, внутри,
Растет и зреет Совершенство,
Мой ангел, плод моей любви…

За сей божественный подарок
Благословляю небеса!
На мир, что так красив и ярок,
Взглянут еще одни глаза.

Имен не мало благозвучных,
Мне сладко их пере6ирать,
Чтоб выбрать лучшее из лучших –
Ребенка своего назвать.

Уже не за горами время,
Когда, дитя свое обняв,
Ему скажу я: «С Днем рожденья»
С безмерной нежностью в глазах.

20131120115322-32171.jpg

 Скажешь мне "да"?
- Да.
- Скажешь мне "нет"?
- Нет.
- Что там в окне?
- Звезда.
- Что нам с того?
- Свет.
- Вот на стене...
- Тень.
- А в колыбели?
- Дочь.
- Завтра придёт...
- День.
- Ну а пока?
- Ночь.
- Ночью темно.
- Боюсь!
- А рядом со мной?
- Покой.
- Я постарею.
- Пусть.
- Может, и ты.
- С тобой.
- Ты для меня?..
- Звезда.
- Я для тебя?..
- Свет.
- Вместе навек?
- Да.
- Ты меня любишь?

20131120115731-71367.jpg

Есть в природе знак святой и вещий,
Ярко обозначенный в веках:
Самая прекрасная из женщин
Женщина с ребенком на руках
От любой напасти заклиная
Ей-то уж добра не занимать
Нет, не Богоматерь, а земная,
Гордая, возвышенная мать
Свет любви издревле ей завещан,
И с тех пор живет она в веках,
Самая прекрасная из женщин
Женщина с ребенком на руках
Все на свете мерится следами,
Сколько б ты ни вышагал путей
Яблоня украшена плодами,
Женщина судьбой своих детей
Пусть ей вечно солнце рукоплещет!
Так она и будет жить в веках
Самая прекрасная из женщин,
Женщина с ребенком на руках!

Paldies par uzmanību!

Sabīne un Punča iemītniece

 20131119112902-71853.jpg

20. Nov 2013, 16:36

skaisti