Ēnas puses ūdensdzemdībām

Ēnas puses ūdensdzemdībām

11. Jul 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdības ūdenī sievietei un mazulim var sniegt relaksāciju  un atvieglojumu, bet neskatoties uz to, ka ūdensdzemdībām ir daudz priekšrocību, ir arī pāris ēnas puses jeb trūkumi. Par tiem vairāk stāsta vecmāte Inese Kampusa.

Infekcijas risks

Tā kā taisnā zarna un maksts ir samērā tuvu, bēbītis dzemdību laikā var radīt spiedienu un dzemdību laikā ūdenī var nokļūt arī fekālijas, ko vecmāte ātri vien iztīrīs, tomēr tas ievieš zināmu inficēšanās risku. Tomēr tajā pat laikā nevajadzētu lieki uztraukties,jo arī gaiss nav sterils un jau māmiņas puncī mazulis ir pieradis pie dažādu vielu uzņemšanu caur nabassaiti.

Pētījumi liecina, ka nav nekādas atšķirības par infekcijām, kuras iespējams iegūt ūdensdzemdību vai sauszemes dzemdību laikā. Tā kā ūdensdzemdību baseini tiek tīrīti un regulāri pārbaudīti, nav jābaidās par higiēnas normu ievērošanu.
Nepatīkama situācija

Sieviete var justies neērti, kad dzemdību laikā izdalās fekālijas brīdī, kad pasaulē nāk mazulis. Tieši šis ir iemesls, kāpēc vecmātes iesaka veikt klizmu sākoties dzemdībām. Un pat tad, ja šāda situācija gadās, dzemdētājai nevajadzētu par to uztraukties,jo vecmātes pie šādām situācijām ir pieradušas un tas ir pavisam normāli.

Sāpju nepietiekama mazināšana

Ja dzemdētāja atrodas dzemdību vannā jau no dzemdību sākuma, iespējams, sieviete var justies vīlusies par to, ka kontrakcijas netiek pienācīgi atvieglotas. Tā kā ūdensdzemdību laikā netiek veikta epidurālā anestēzija, bet ūdenim ir tikai atvieglojošs, ne atsāpinošs efekts, tad sieviete var pieprasīt vides maiņu.

Ārkārtas situācijas

Dzemdību laikā var gadīties vairākas situācijas, kad nāktos mainīt vidi un pat pārtraukt ūdensdzemdības. Sievietei vajadzētu pamest ūdensdzemdību vannu, ja:

-       Pasliktinās mazuļa sirdstoņi;

-       Dzemdības progresē pavisam lēnām;

-       Dzemdību laikā sākas asiņošana;

-       Dzemdētājai palielinās asinsspiediens;

-       Ūdens vannā kļūst ļoti netīrs;

-       Sievietei sāk reibt galva.

Lielākā daļa ūdensdzemdību noris veiksmīgi bez iejaukšanās, tomēr, kā zināms, vienmēr jābūt gatavam plānam B.

Mazulis sāk elpot zem ūdens

Noteikti šis jautājums uztrauc ikvienu sievieti, kura plāno laist mazuli pasaulē vannā. Mazuļiem instinktīvi ir niršanas refleks, kas aizsargā no elpošanas ūdenī un dzemdību laikā vecmāte novēros topošo māmiņu un mazuli un viņu pašsajūtu, lai pārliecinātos,ka dzemdību laikā mazulis saņem pietiekami daudz skābekļa. Tāpat nav pierādījumu, ka ūdensdzemdībās dzimušajiem mazuļiem būtu problēmas ar elpošanu, salīdzinot ar mazuļiem, kas dzimuši uz sauszemes.

Eksperti uzskata, ka mazuļiem ir risks ieelpot ūdeni, ja:

-       Galva ir ārpus ūdens pirms ir piedzimis pārējais ķermenis, likvidējot niršanas refleksu;

-       Kādā veidā tiek ietekmē skābekļa piegāde caur placentu.

Visbiežāk vecmātes neiejaucas mazuļa nākšanā pasaulē, lai neizjaukto šo niršanas refleksu, tāpat vadot dzemdētāju un paskaidrojot, kas darāms, lai mazuļa ķermenis netiktu izcelts virs ūdens pirms piedzimis viss mazulis.

Kā redzi, nav nekādu pamatotu iemeslu,kāpēc sievietei neizvēlēties ūdensdzemdības, jo vairāk vai mazāk visi iepriekš minētie faktori ir pārvarami.

Māmiņu Klubs

foto: pexels.com