Jau vēstīts, ka raizēs par valsts naudas neatbilstošu tērēšanu Nacionālais veselības dienests (NVD) pievērsies dzemdībām Valgā un lūdzisIgaunijas veselības apdrošināšanas fondu pārbaudīt 58 gadījumus. NVD vēlas uzzināt, vai sievietes, iepriekš plānojot, no Latvijas nav devušās dzemdēt uz Igauniju. Ja dokumentāri pierādīšot, ka tā bijis, Latvijas puse varot Igaunijai nesamaksāt rēķinus par šīm dzemdībām, pieļāva NVD pārstāve Laura Lapiņa.

Salaka atzina, ka māmiņu auditorijā ir "modes lietas" un no mutes mutē ceļo runas par to, ka Igaunijā ir kvalitatīvāki dzemdniecības pakalpojumi. Tāpēc sievietes no Latvijas meklē labāko dzemdību nodaļu un, atradušas šo, iespējams, caurumu sistēmā, viņas dodas uz Igauniju bez maksas saņemt kvalitatīvus dzemdību pakalpojumus.

Tikmēr Latvijā joprojām ir viedoklis, ka jāslēdz līgumi ar vecmātēm un dzemdības par maksu būs labākas, pastāstīja Salaka. Savukārt Igaunija kvalitāti piedāvā bez maksas.

"Problēma Latvijas pusē ir arī tā, ka ļoti palēnām renovē dzemdību nodaļas," paskaidroja Salaka, norādot, ka situācija Latvijā uzlabojas - ģimenes vairs nav gatavas tērēt lielas naudas summas par dzemdību līgumiem.

Igaunijā savukārt valda uzskats, ka visām dzemdībām jābūt vienlīdz augstā līmenī, vai tās ir par maksu vai bez maksas, stāsta sievietes, kuras dzemdējušas Valgā. "Valstij vajadzētu izglītot par Latvijā pieejamiem pakalpojumiem, ka dzemdības ir bez maksas un veselības aprūpe bērniem ir bez maksas, tā pārliecinot māmiņas, ka arī šeit ir labi. Arī dzemdību nodaļām jābūt aktīvākām," sacīja Salaka.

Viņa uzsvēra - ja iestādes vērsīsies ar kādām sankcijām pret Latvijas māmiņām, kas dzemdējušas Valgā, "mēs ļoti asi pret to iestāsimies".

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka no Latvijas veselības aprūpes budžeta par Igaunijā notikušām dzemdībām jāmaksā dārgāk nekā par dzemdībām Latvijā. Igaunijā valsts apmaksātas dzemdības vidēji maksā 737 eiro jeb aptuveni 510 latu. Latvijas tarifs ir no 181 lata fizioloģiskām dzemdībām līdz 347 latiem dzemdībām ar ķeizargriezienu. Tāpēc NVD satraucies par naudas neatbilstošu tērēšanu.

NVD pārstāve Laura Lapiņa uzsvēra, ka ar Eiropas Veselības apdrošināšanas karti (EVAK) var saņemt medicīnas pakalpojumus tikai neatliekamās situācijās, nevis apzināti turp dodoties saņemt pakalpojumus.

EVAK karti var lietot, ja sieviete ir devusies uz Igauniju, piemēram, atpūtas vai darba braucienā un viņai pēkšņi sākas dzemdības, sacīja Lapiņa.

Medicīnas tiesību institūta vadītāja tiesību zinātņu doktore Solvita Olsena ir pārsteigta par NVD iecerēm pārbaudīt dzemdības un vispirms atgādina, ka dzemdības pēc būtības ir neatliekamā, nevis plānveida palīdzība. Turklāt Latvijai noteikti nevajadzētu riskēt ar māšu un bērnu dzīvību, labi zinot, cik mūsu valstī augsti ir mirstības rādītāji, viņa uzsvēra aģentūrai BNS.

"Vai Latvijai tiešām vajadzētu tieši uz to ekonomēt?" jautāja Olsena.

Jau iepriekš medijos izskanējis, ka nereti Valgas slimnīcā dzemdē Valkā dzīvojošas sievietes. Valkā vairs nav dzemdību nodaļas, tuvākā ir Vidzemesslimnīcā Valmierā.

Attālums no Valkas līdz Valmierai ir apmēram 50 kilometru. Valka un Valga ir tā sauktās dvīņu pilsētas, attālums ir aptuveni divi kilometri.