Dzemdības daudzaugļu grūtniecības gadījumā

Dzemdības daudzaugļu grūtniecības gadījumā

05. Mar 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzaugļu grūtniecība ir neparasta pati par sevi. Uzzināsim, vai dvīnīšu dzemdības atšķiras no parastām dzemdībām?

Dzemdības daudzaugļu grūtniecības laikā, parasti sākas ātrāk kā gadījumā, ja gaidāms viens bērniņš, tas var notikt jau ap 36.-37.grūtniecības nedēļu. Par laimi, māte Daba pasargā mazos bērniņus-dvīnīšus: viņiem adaptācijas process šajā grūtniecības termiņā norit daudz labāk, kā tad, ja vienīgais bērniņš dzimst ap šo grūtniecības laiku.

Mūsdienās bieži daudzaugļu grūtniecības gadījumā ārsti piedāvā veikt ķeizargriezienu. Īpaši, ja pirms konkrētās grūtniecības vecāki ilgi centušies tikt pie bērniņa, vai bijuši kādi sarežģījumi grūtniecības laikā. Tāds dzemdību veids dvīnīšu gadījumā ir drošāks gan mammai, gan bērniņiem.

Operācija tiek plānota parasti, ja dzemdei kļūst grūti mazuļus noturēt vai ir kādi citi iemesli, kas paaugstina dzemdību procesa riskus. Tāpat ķeizargrieziens tiek ieteikts arī, ja gaidāmi ļoti mazi, svara ziņā - viegli mazulīši, kas var neizturēt dabīgās dzemdības.

Kas attiecas uz operatīvo iejaukšanos dzemdībās, tad to var izraisīt negaidīti sarežģījumi, piemēram, viens mazulis aizšķērso otra mazuļa dzemdību ceļu.

Un tomēr, ķeizargrieziens nav obligāts daudzaugļu grūtniecības iznākums. Katrs otrais dvīnīšu pāris mūsdienās dzimst bez operatīvas iejaukšanās.

Kādas ir atšķirības no daudzaugļu un viena bērniņa dzemdībām?

Dzemdes kakla atvēršanās periodā dabīgu dzemdību gadījumā, ja ir daudzaugļu grūtniecība, viss norit tāpat kā tad, ja gaidāms viens bērniņš. Atšķirības var pamanīt pēc pirmā bērniņa piedzimšanas, intervāls starp mazuļu dzimšanas laikiem var variēties no 15 minūtēm līdz pat 1 stundai.

Sākumā dzimst viens mazulis, pēc tam ārsti pārdur otra bērniņa augļūdens pūsli, mazulis nolaižas lejā un sāk savu ceļu pa dzemdību ceļiem.

Ja mazuļi dzimst noteiktajā laikā un dabīgā ceļā, pirmo mazulīti parasti liek mammai uz puncīša, tas necik netraucē otrā mazuļa dzimšanai. Pretējā gadījumā, jaundzimušos var aprūpēt tētis vai pavadošais personāls. Pēc otrā dzemdību posma beigām abus mazulīšus liek mammai uz puncīša un bērniņi tiek likti pie krūts.

Ko izvēlēties - dabīgas dzemdības vai ķeizargriezienu, noteiks daudzi faktori, bet, lai arī kāds būtu mazuļu piedzimšanas veids, pats galvenais ir pati šī ilgi gaidītā tikšanās ar abiem mazulīšiem!

Māmiņu Klubs