Dzemdībām jāsagatavojas arī psiholoģiski: lekcija pie Diānas Zandes

Dzemdībām jāsagatavojas arī psiholoģiski: lekcija pie Diānas Zandes

19. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arī topošā māmiņa Sandra bija viena no tām topošajām māmiņām, kura apmeklēja nedaudz savādākus dzemdību sagatavošanas kursus pie psiholoģes Diānas Zandes. Kāpēc savādākus? Jo šajos kursos topošie vecāki var sagatavoties psiholoģiski, pārvarot bažas par dzemdībām un laiku pēc tām.

Laiks Sandras atsauksmei:

Gribēju padalīties savās pārdomās pēc „Vieglas Jums dzemdības” nodarbības apmeklējuma, ko vadīja Diāna Zande. Tas bija tas, kas man bija vajadzīgs, jo visu atlikušo dienas daļu bija pacilāts garastāvoklis un pozitīvu domu pārpilnība.

Lai gan esmu māmiņa ar stāžu (gaidu savu trešo bērniņu) man bija svarīgi apmeklēt šo lekciju, lai gūtu apstiprinājumu savām domām par dzemdību procesu, kā arī, protams, sirdsmieru.

Pārtraukums starp otro un trešo bērniņu man ir 10 gadi.Tāpēc daudz kas jau ir piemirsies, kaut vai tās  pašas dzemdību sāpes un viss , kas ar tām saistīts. Tāpat gribējās uzzināt no kā tagad baidās jaunās māmiņas, kādi jaunumi šajā jomā ieviesti. Agrāk nebija informācijas par šādām lekcijām, nebija interneta, kur smelties informāciju un es nezināju par šādām atbalsta grupām.

Grūtniecības periodā ir ļoti svarīgi, lai tev atbalstītu un uzklausītu, tāpēc ir svarīgi tikties ar citām grūtniecēm un zinošiem speciālistiem (psihologiem), kas palīdz tikt galā ar daudzajām domām, kas pavada grūtnieces tieši pēdējos mēnešos pirms dzemdībām.

Paldies Diānai, ka viņa palīdzēja mums tikt skaidrībā ar savām bailēm par gaidāmajām  dzemdībām un tikt ar tām galā nevis bēgt no tām. Jo baidīties tas ir normāli, tikai nenormāli cilvēki no nekā nebaidās. Kopā ar Diānu izgājām cauri baiļu ciklam, mēģinājām tās pamatot un pēc tam atspēkot. Svarīgi ir par tām runāt nevis turēt sevī un mocīt sevi. Un šī nodarbība noder arī visai tālākajai dzīvei, jo bailes mums seko ik uz soļa.

Diāna mums izstāstīja dažādus paņēmienus, kā pārvarēt bailes no dzemdībām.Man ļoti patika vizualizācijas metode. Tāpat arī Diānas salīdzinājums bailēm ar bangojošu upi. Kur mums tā ir jāpārpeld zinot, ka neko mēs mainīt nevaram, tai ir jāļaujas, zinot, ka pārpeldot upi otrā krastā atkal būs miers , saule utt.. un ka tas nebūs mūžīgi, tas kaut kad beigsies.

Tāpat man patika metode, kas palīdz pie bailēm atslābināties, tas ir izpurināt bailes jeb izdrebināties, kā to dara mazi bērni pilnīgi dabiski paši no sevis. Izskatās jau smieklīgi, ka pieaudzis cilvēks tā dara, bet tas palīdz atslābināties un neaizvērties ciet. Dzemdību procesā ir ļoti svarīgi uzvesties dabīgi, brīvi un censties nesaspringt un nesastingt baiļu dēļ, jo tad bērniņam ir ļoti grūti nākt pasaulē.

Vēl es ieguvu priekš sevis ļoti svarīgu atziņu par to, kā pareizi jāelpo dzemdībās.

Es zināju, ka jāelpo kā sunītim utt., bet es biju iedomājusies, ka tas ir tāpēc , lai man pašai būtu vieglāk. Bet izrādās ar katru elpas vilcienu mēs pastumjam savu bērniņu tuvāk izejai un atvieglojam viņa nākšanu pasaulē. Tāpēc elpošu no sirds –sava bērniņa labā.

Tāpat Diāna mūs iedrošināja uzvesties dzemdībās dabiski, nekautrēties no savas elpošanas, kliegšanas vai dziedāšanas. Katrai no mums ir savs veids kā palīdzēt atbrīvoties no sāpēm un bailēm, tāpēc jāuzvedas dabīgi, jāvadās pēc situācijas, nevis kaut kādiem iepriekš idealizētiem plāniem vai iepriekš dzirdētiem nostāstiem.

Es domāju, ka no šīs nodarbības katra grūtniece saņēma to informāciju, kas viņai bija nepieciešama. Visas mēs bijām atšķirīgas, bet mūs vienoja viena kopēja lieta, gaidām savus bērniņus gatavojamies dzemdībām.Labprāt apmeklēšu arī citas nodarbības māmiņu klubā.Man patika,es guvu daudz pozitīvu emociju.

PIESAKIES UZ NODARBĪBU UN SAGATAVOJIES DZEMDĪBĀM!

 

1

Nodarbību vadīs psiholoģe, mg.psych. Diāna Zande

Ko darīsim šajā seminārā, psiholoģiski gatavojoties dzemdībām:

  • Jūs saņemsiet pozitīvu pārliecību dzemdēt- "Es varu" motivācija kļūs par to instrumentu, kas ļaus jums dzemdēt viegli un skaisti!
  • Jūs uzzināsiet par psiholoģisko mehānismu, kas ir iesaistīts dzemdību procesā.
  • Jūs iemācīsieties uzticēties savam ķermenim un partnerim.
  • Jūs gūsiet priekšstatu par īpašām paškontroles metodēm stresa situācijās, piemēram, vizualizācija, relaksācija, meditācija. Šīs prasmes ir nenovērtējams atbalsts dzemdībās.
  • Jūs uzzināsiet, kas ir mātes instinkts.
  • Tāpat nodarbības laikā ar praktiskiem vingrinājumiem šķetināsim biežāk sastopamās bailes no dzemdībām!

 

Nodarbība notiks Vīlandes ielā 1 (ieeja no Elizabetes ielas)

Ja esi pierakstījusies uz lekciju un nevarēsi atnākt, lūdzu, uzrakstiet par to uz e-pastu sandra.livmane@maminuklubs.lv vai zvaniet pa tālruni  67350750!

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā