Dūla Katrīna Puriņa iesaka saru dzīšanu ikvienam bēbītim: tiekamies seminārā ŠOVAKAR!

Dūla Katrīna Puriņa iesaka saru dzīšanu ikvienam bēbītim: tiekamies seminārā ŠOVAKAR!

01. Nov 2013, 09:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viena no domām, kas piemeklē teju ikvienu topošo māmiņu – vai mans gaidāmais bērniņš būs mierīgs, vai mazulītis saldi čučēs un arī māmiņai pēc dzemdībām būs iespēja atpūsties. Taču, kā mēs zinām, mazuļi pēc sava temperamenta ir ļoti dažādi, tāpēc to iepriekš paredzēt nav iespējams. Un tomēr ir kaut kas, ko mēs varam darīt lietas labā, lai palīdzētu tikko dzimušam bērniņam justies labi, piemēram, izmēģināt saru dzīšanas procedūru. Šis rituāls ir pazīstams jau daudzus gadu simtus, tas nāk no mūsu senču tradīcijām un tika veikts siltā pirtiņā. Taču kas īsti ir saru dzīšana, jo nosaukums kādu māmiņu varētu arī mulsināt 

Konsultē Māmiņu Kluba Vecāku skolas pasniedzēja un dūla Katrīna Puriņa.

Saru dzīšana nav mistiska procedūra, kur notiek buršanās, bet tā ir fizioloģiska procedūra masāžas veidā, kuras laikā no bērna porām tiek izmasēta sierveida ziede. Šī ziede 9 mēnešus mazulīti mammas puncī  sargājusi no ādas atmiekšķēšanās augļūdeņos. "Tā kā šī ziede pēc bērniņa piedzimšanas vairs nav nepieciešama, bet dziedzeros ziedes paliekas vēl ir, tad ar masāžas palīdzību ziedi var dabūt laukā."

Speciālisti, kas nodarbojas ar saru dzīšanu mazuļiem, stāsta, ka bērniņa sajūtas pirms šīs masāžas veikšanas varētu būt traucējošas, it kā muguriņa un pleciņi niezētu. 

Saru dzīšana ir procedūra, kuru nevar veikt jebkurā bērna vecumā, tam mūsu senči bija paredzējuši īpašu laiku.

"Parasti pirtīžas senie latvieši veica 8.dienā, jo līdz 8.dienai mamma skaitījās nedēļniece, mamma ar bēbīti uzturējās gultā unturēja viens otru cieši klāt, viņai visu pienesa, ap mammu visi čubinājās, tad 8.dienā notika saru dzīšanas rituāls pirtīžas un pirmā vanna mazulim, ar kura starpniecību mamma ar bēbīti tika nodalīti viens no otra," atklāj dūla Katrīna Puriņa. "Un tad 9.dienā notika bērniņa kristības, kurās bērniņš tika pie sava vārdiņa un bērniņš sāka būt kā atsevišķa personība un atsevišķs ķermenis."

Laiku, kad veikt saru dzīšanu bēbītim nenosaka tikai rituāls, tam ir arī praktiska nozīme.

Dūla atklāj savus iemeslus agrākai pirtīžu veikšanai: "Man, protams, to patīk darīt 8.dienā un apmēram līdz mēneša vecumam un tad es redzu, ka sari nāk ārā un bēbītis ir mierīgs, lai ilgu laiku būtu pie māmiņas krūts un tad šī procedūra sanāk visveiksmīgāk. Esmu dzinusi sarus arī 3 mēnešus vecam bēbītim, bet tur šie sari ir daudz mazāk un viņi sāk kļūt ļoti kustīgi,viņiem interesē pilnīgi viss un tad koncentrēties darbam un šai masāžai ir ļoti grūti, tādējādi es iesaku mammām veikt vai nu 8.dienā vai līdz mēneša vecumam."

Lai topošajām māmiņām būtu iespēja vairāk uzzināt par to, kas ir saru dzīšana un kā šis rituāls notiek, mums ir iespēja satikt dūlu Katrīnu Puriņu Māmiņu Kluba Vecāku skolā īpašā seminārā, kura laikā brīvā sarunu veidā sapratīsim – vai šī procedūra mūs uzrunā un vai mēs to labprāt veiktu, jo tas ir rituāls ne tikai bērniņam, bet arī māmiņai.

"Pēc šīs saru dzīšanas masāžas mazulim ir īpaši relaksējoša masāža mammai, kas ir noderīga, jo mammas pirmā mēneša laikā ir saspringtas un neviens viņas nečubina, jo visi ap bēbīšiem čubinās un atnāku es un sāku čubināt arī mammu un pēc šī īpašā rituāla mammas jūtas ļoti laimīgas un relaksētas un viņām atkal ir resurss, ko dot bēbītim," smaidot atklāj Katrīna Puriņa.

Ir sajūta, ka reizēm dzīvē ir par maz skaistu rituālu un notikumu, jo steigā bieži vien neatliek laika, lai izbaudītu īstu sevis un bērniņa lutināšanu, tāpēc mīļās māmiņas, apstāsimies uz mirkli, noliksim visus darāmos darbus malā un ļausimies brīnišķīgajām sajūtām, kuras sagādā mūsu tiko dzimušie bēbīši.

Māmiņu Klubs

TIEKAMIES SARU DZĪŠANAS SEMINĀRĀ MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ PAŠĀ RĪGAS CENTRĀ! 

Nāc Māmiņu Klubā uz semināru par saru dzīšanu un uzzināsi:

  • Kas ir šis maģiskais rituāls, kas mantots no senajiem latviešiem?
  • Vai ikvienam mazulītim ir sari?
  • Vai saru dzīšanu var veikt ikviena māmiņa savās mājās vai šis process jāuztic speciālistam?
  • Kā pašai sagatavot vidi saru dzīšanai?
  • Kāds ir labākais laiks,lai to veiktu?
Varēsi redzēt arī fotogrāfijas,kurās mazulītim ir iznākuši sari!

Iepazīsties: pasniedzēja dūla Katrīna Puriņa

 

Katrīna Puriņa – aktīvi praktizējoša dūla, studē Rīgas Stradiņa universitātē ārsta specialitātē, kā arī šogad beigs vecmātes specialitāti, studejusi arī Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātē, ieguvusi RSU izdotu sertifikātu par mācību programmas "Fiziskās aktivitātes sievietēm grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā" apgūšanu, trīs gadus ilga pieredze kā dūlai Rīgas Dzemdību namā, P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļā un plānotās mājdzemdībās, vada nodarbības topošajiem vecākiem, divu meitu mamma, raksta blogu vecākiem.

 

Kad notiek?

1.novembrī plkst. 18.00 līdz 20.00

Kur notiek?

Māmiņu kluba mājīgajās telpās Vīlandes ielā 1-3, 2. stāvā, ieeja no Elizabetes ielas

Cik maksā?

Ls 10/€ 14,23

31. Oct 2013, 16:32 lill_flame

Harmoniju mājā saru dzīšanu maksā Ls 10,00 😀

Atnākot uz nodarbību, dūla Katrīna Puriņa pastāstīs,kā notiek šī procedūra,kā sagatavoties utt, un arī pati Katrīna kā dūla piedalās šajā skaistajā saru dzīšanas rituālā.