Daži interesanti fakti par šūpuļdziesmām

Daži interesanti fakti par šūpuļdziesmām

15. Nov 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No paaudzes paaudzē vecmāmiņas nodevušas šūpuļdziesmas mūsu mammām, mūsu mammas - mums, un mūsdienās joprojām dziedam arī saviem bērniem. Šūpuļdziesms ir labs veids kā nomierināties, tas ir aizkustinošs un brīnišķīgs mirklis, kam ir pat sakrāla jēga.

Šūpuļdziesma kā sargenģelis

Ļoti maz cilvēku aizdomājas par to, cik senas ir šūpuļdziesmu pirmās gaitas. Patiesībā, tās kopā ar senajiem rituāliem, kļuvušas par pirmajām cilvēces dziesmām. Šīs aizkustinošās dziesmas savā ziņā bija tāds kā veids, kas pasargā mazuli. Piemēram, Sibīrijā tautas senāk katram mazulim radīja personīgās šūpuļdziesmas. Uzdevums dziesmu sacerēt bija katrai mammai kādu laiku pirms mazuļa dzimšanas. Tika uzskatīts, ka tieši šūpuļdziesma ir tā, kas pasargā cilvēku uz visu atlikušo dzīvi.

Ārstnieciskās spējas

Zinātnieki ar dažādu eksperimentu palīdzību pierādījuši, ka, ja slimniekam pirms operācijas ļauj klausīties šūpuļdziesmas, viņam nepieciešamā anestēzijas deva ir divas reizes mazāka, kā parastos gadījumos. Tāpat šūpuļdziesmu dziednieciskās spējas pierāda vēl viens eksperiments. Neiznēsāti mazuļi, kuru mammas regulāri dzied viņiem maigas melodijas, daudz ātrāk attīstas un atlabst.

Tāpat šūpuļdziesmām ir ļoti liela enerģētiskā uzlāde. Lieta tāda, ka laikā, kad mamma vai tētis mazulim dzied, viņi noskaņojas uz īpašu brīdi, visas problēmas un nebūšanas tiek liktas malā. Aizmirstas tiek visas nepatikšanas, paliek tikai miers, labestība un mīlestība. Piekritīsiet taču, ka neviens nevar nodziedāt šūpuļdziesmu brīdī, kad pār viņu valda dusmas. Sākumā jūs nomierinaties, noskaņojaties, visas sliktās emocijas aiziet.

Mazuli šūpuļdziesma noskaņo un sagatavo pareizajam dzīves gājumam, viņš noskaņojas zemapziņā uz grūtību pārvarēšanu. Un tieši no šūpuļdziesmām mazulis uzzina, kā viņu mīl tuvinieki, kā rūpējas par viņu. Bērni, kuriem regulāri dzied, ir savaldīgāki, mierīgāki.

Kad sākt dziedāt?

Mediķi, zinātnieki un psihologi vienā balsī apgalvo, ka šūpuļdziesmas jāsāk mazulim dziedāt jau grūtniecības laikā. Tas stiprina saikni starp bērniņu un mammu, un tas palīdzēs vieglāk pārdzīvot arī dzemdību brīdi. Tāpat ir jau sen pierādīts, ka dziedošām mammām ir vieglāk tikt galā ar laktācijas problemām. Viņas parasti ilgāk baro ar krūti savus mazuļus.

Ko mazulis iegūst no šūpuļdziesmas?

Ja kāds ar pilnīgu pārliecību apgalvo, ka šūpuļdziesmas kā nomierinošs līdzeklis uz viņa mazuli neiedarbojas, var gadīties, ka šim mazulim ir vienkārši problēmas ar konkrētu dziesmu, ko dzied viņam vecāki. Šūpuļdziesmas gan nomierina, gan izklaidē. Jāmēģina atrast ko jaunu - citus vārdus, citu melodiju. Tas ir vienkāršs un ideāls variants mammām un tētiem, kam nav pašiem īpašu vokālo spēju. Būtība neslēpjas balsī, bet gan īpašajā noslēpumainībā. Un nav īpašas nozīmes - vai dziesmiņa nodziedāta, vai nočukstēta.

Daži vecāki, slinkuma vai kāda cita iemesla pēc, pašu dziedātās dziesmas aizmirsuši, jo vienkārši liek paklausīties bērnam ierakstus. Te viss atkarīgs arī no vecāku gaumes. Vieni bērnam ļauj pirms miega klausīties klasisko mūziku, citi - mūsdienīgas dziesmas. Bet jāatceras, ka abos šajos gadījumos zūd vakara šūpuļdziesmu jēga, nav tā intīmā rituāla, kas ir tik ļoti nepieciešams gan bērniņam, gan vecākiem. Nav emociju nodošanas, nav nomierinošā efekta. Ieraksts vienmēr ir vienveidīgs, bet mammas dziesma katru reizi izklausās citādāk. Tāpēc, dārgie vecāki, neatsakiet sev un savam mazulim, veltiet viens otram tādu vienkāršu un dabīgu mīlestības pilnu brīdi.

Māmiņu Klubs