Daudzaugļu grūtniecība - laimes nekad nav par daudz!

Daudzaugļu grūtniecība - laimes nekad nav par daudz!

12. Mar 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laimes nekad nav par daudz! Tad nu gadās, ka gaidam vienu bērniņu, bet rezultātā uzzinām, ka gaidāmi divi, trīs vai pavisam retos gadījumos pat četri.. Konsultē ginekoloģe Sandra Tamane.

Daudzaugļu grūtniecība ir ļoti interesanta dabas parādība. Kurš gan no mums nav pavērojis no malas nejauši sastaptus dvīnīšus? Kurš gan nav dzirdējis par leģendāriem vai pat kurioziem gadījumiem, kas saistīti ar dvīnīšiem? Un cik gan komēdiju nav redzēts TV ekrānos ar "vienādiem" cilvēciņiem!

Māmiņu Klubs aizsāk rakstu sēriju par daudzaugļu grūtniecību, un sāksim no paša sākuma, lai saprastu, kā tas nākas, ka vienas mammas vēderā tiek uzreiz vairāki mazulīši!

Mūsdienās zinātnieki par daudzaugļu grūtniecību runā vairākos notikumu attīstības variantos:

  • vienā olnīcā var parādīties uzreiz vairāki folikuli;
  • folikulos var būt divas vai vairākas olšūnas;
  • ovulācija var notikt vienlaikus abās olnīcās.

Statistika par pēdējo desmitgadi norāda uz to, ka daudzaugļu grūtniecība ir divreiz biežāka mūsdienās, kā iepriekšējos gados.

Vēl pirms desmit gadiem daudzaugļu grūtniecība bija retums. Mūsdienās šis skaitlis ir gandrīz trīskāršojies! To var izskaidrot ar olnīcu darbības stimulāciju biežumu, kad sieviete cenšas tikt pie bērniņa. Stimulācijas gadījumā nobriest divas olšūnas, kas var būt apaugļotas, rodas dvīnīši vai pat trīnīši. Pirms dažiem gadiem šādu tehnoloģiju nebija, tāpēc dvīnīši biežāk dzima māmiņām, kam šāda tendence varētu būt iedzimtības līmenī.

Konstatēt to, vai tev gaidāms viens vai vairāki mazulīši, var jau agrīnās grūtniecības stadijās. Ārsti sievietēm, kas gaida divus mazuļus, uzreiz paziņo par to, ka viņas pieskaitītas riska grupai, bet tas ir tikai tāpēc, lai kādu sarežģījumu, problēmu gadījumā māmiņa un bērni saņemtu savlaicīgu un piemērotu aprūpi.

Jārēķinās ar to, ka divi bērniņi ir nozīmīga slodze organismam:

- var būt lielāks svara pieaugums,

- var nākties saskarties ar papildus slodzi orgāniem,

- jāpievērš īpaša uzmanība, ja mammai ir hroniskas saslimšanas, jo tās var saasināties,

- grūtniecības sākumā sievietes pašsajūta var būt sliktāka, var parādīties asa garšu un smaržu uztvere,

- var būt straujākas noskaņojuma svārstības.

Bet, pavisam noteikti jāatceras, ka arī daudzaugļu grūtniecība nav slimība, bet gan divkāršs vai varbūt pat trīskāršs prieks un laime!

Māmiņu Klubs

Eksperts

Sandra Tamane

ginekoloģe, dzemdību speciāliste
Sandra Tamane Vecāku skolā