Dabīgas dzemdības pēc ķeizargrieziena

Dabīgas dzemdības pēc ķeizargrieziena

06. Mar 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Svarīgākais, kas jāatceras, gatavojoties dabīgām dzemdībām pēc ķeizargrieziena, ir tas, ka māmiņas un mazuļa stāvoklis šādās dzemdībās tiek īpaši kontrolēts. Dabīgu dzemdību laikā pēc tam, kad māmiņa jau reiz laidusi pasaulē mazuli ar ķeizargrieziena palīdzību, mazuļa stāvoklis tiek kontrolēts ar elektroniskā monitoringa palīdzību. Tiek visu laiku kontrolēts mazuļa pulss un dzemdes saraušanās.

Vai pēc ķeizargrieziena operācijas iespējamas dabiskas dzemdības, konsultē vecmāte Inese Kampusa.

Daudzām sievietēm pavisam veiksmīgi norit dabīgas dzemdības par spīti tam, ka agrāk ir bijis ķeizargrieziens. Protams, tādās situācijās pastāv risks, piemēram, dzemdes plīsumi rētas vietā. Bet risks arī šādos gadījumos tomēr ir salīdzinoši neliels.

Dabīgu dzemdību laikā pēc ķeizargrieziena, ja lūdzat atsāpinātājus, jums piedāvās epidurālo anestēziju. Eiropas klīnikās pacientēm piedāvā izmantot arī baseinu sāpju atvieglošanai kontrakciju laikā. Atsāpinātāju izvēle atkarīga arī no iemesla, kāpēc iepriekšējā reizē ticis veikts ķeizargrieziens. Ārsts noskaidros, kā noritējusi jūsu iepriekšējā grūtniecība.

Protams, ja ir jau bijis ķeizargrieziens, jums var piedāvāt plānveidā veikt to arī šīs grūtniecības noslēgumā. Lēmumu esat tiesīga pieņemt pati, izsverot visus par un pret, gūstot pēc iespējas objektīvāku informāciju no ārsta, kas novēro jūsu grūtniecību un ir informēts arī par iepriekšējās grūtniecības norisi.

Kādas ir dabīgo dzemdību priekšrocības, ja pirms tam bijis ķeizargrieziens?

Galvenā priekšrocība ir tā, ka sieviete dzemdē pa dabīgajiem dzemdību ceļiem, izvairoties no riska, kas saistās ar ķeizargriezienu. Šajā gadījumā pēcdzemdību periods būs mazāk sāpīgs, kā arī - dzemdību iestādē pēc dzemdībām būs jāpavada mazāk laika, nekā tad, ja ir ķeizargrieziens.

Samazinās arī ticamība, ka mazulim var rasties problēmas ar elpošanu.

Dabīgo dzemdību trūkumi, ja pirms tam bijis ķeizargrieziens

Būtībā šie iespējamie trūkumi ir tie paši, kas gadījumā, ja pirms tam jau ir bijušas dabīgās dzemdības:

  • urīna nesaturēšana pirmajos 3 mēnešos pēc dzemdībām
  • dzemdes nolaišanās

Salīdzinājumā ar ķeizargriezienu, dabīgajās dzemdībās ir samērā liels iespējamo sarežģījumu skaits, lai gan tādi rodas visai reti:

  • asins pārliešanas nepieciešamība
  • infekcijas iekļūšana dzemdē pēc dzemdībām
  • retos gadījumos - dzemdes plīsums

Kas vēl jāzina pirms dzemdībām

Dzemdības, jebkurā gadījumā, ir process, kura gaitu iepriekš nevar paredzēt, tāpēc vienmēr pastāv iespēja, ka no dabīgām dzemdībām pēc ķeizargrieziena topošajai māmiņai kādu iemeslu dēļ var nākties atteikties. Ceturtā daļa no visām sievietēm, as plāno vaginālās dzemdības, ir spiesta iepazīties tuvāk ar ķeizargriezienu. Parasti tas saistīts ar dzemdību gaitas palēninājumu vai bažām sakarā ar mazuļa stāvokli.

Savas domas un vēlmes, kā arī cerības, kas saistās ar gaidāmajām dzemdībām, ir jāanalizē. Katrs gadījums ir individuāls, tāpēc par savām vēlmēm dzemdēt šajā reizē pašai, ir jāpastāsta savam ārstam.

Cik lielas ir manas izredzes dzemdēt pašai pēc ķeizargrieziena?

Būtībā tās ir augstas, bet viss atkarīgs no tā, kāpēc iepriekš ticis veikts ķeizargrieziens, kā noritējusi iepriekšējā grūtniecība un cik sen tā bijusi. Ja iemesls, kura dēļ iepriekšējā reizē ticis veikts ķeizargrieziens, nekur nav pazudis, kā, piemēram - ļoti šauri gurni, tad arī šajā reizē, visdrīzāk, mazulis dzims ar ķeizargrieziena palīdzību.

No otras puses, ja operatīvās iejaukšanās cēlonis ir tieši iepriekšējās grūtniecības kāda noteikta īpatnība, piemēram, mazulis nav gulējis ar galviņu uz leju, tad ir izredzes šajā reizē dzemdēt pašai, ja apstākļi to atļauj.

Jūsu izredzes, kas ļautu dzemdēt pašai pēc ķeizargrieziena, procentuāli varētu parādīt šādi:

  • 87-90%, ja jums kādreiz jau bijušas vaginālās dzemdības, īpaši, ja tās bijušas pēc ķeizargrieziena
  • 72-76%, ja ir bijis viens ķeizargrieziens
  • 70-75%, ja ir bijuši divi ķeizargriezieni

Izlemt par labu dabīgām dzemdībām pēc ķeizargrieziena, var būt grūti. Tāpēc atgādinām, ka vispirms ir jākonsultējas ar ārstu, kas novēro jūsu grūtniecību un jāizsver visi par un pret.

Ja ārsts jūs atrunā no dabīgām dzemdībām pēc ķeizargrieziena, varbūt, ka ir vērts ieklausīties ārsta viedoklī, bet jums ir tiesības griezties pēc konsultācijas pie cita ārsta, lai spētu pieņemt gala lēmumu.

Māmiņu Klubs

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI PAŠĀ RĪGAS CENTRĀ->>>

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā