D vitamīna analīzes topošajām māmiņām

27. Jan 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pētījumi apliecina, ka D vitamīns ieņem ļoti būtisku lomu mūsu veselības nodrošināšanā. Ja vēl nesen D vitamīnu saistīja tikai ar bērna kaulu sistēmas attīstību, tad mūsdienās zinātnieki jau pierādījuši, ka šim vitamīnam ir daudz būtiskāka loma cilvēka veselības nodrošināšanā.

VCA poliklīniku Ginekoloģijas dienesta vadītāja Karlīna Elksne skaidro, ka pētījumi pierādījuši – D vitamīns ir arī ļoti svarīgs nervu sistēmas attīstībai, ādas struktūras veidošanās procesos un imunitātes veidošanā.

“Grūtniecības laikā ignorējot pazeminātu D vitamīna līmeni, riskējam ar to, ka bērniņam optimāli neattīstīsies visas orgānu sistēmas,” norāda ārste, skaidrojot, ka D vitamīna trūkums topošajai māmiņai var veicināt autisma attīstību bērnam, palielināt bronhiālās astmas risku, tāpat arī tas var veicināt zemāku psihomotoro, fizisko un mentālo attīstību.

Viena no pazīmēm, kas var liecināt par D vitamīna trūkumu, pirmkārt, ir nogurums, taču tam var pievienoties arī dažādas nespecifiskas pazīmes, kā, piemēram, matu izkrišana, roku tirpšana u.c. Tomēr, tā vietā, lai censtos sazīmēt pazīmes, kas varētu liecināt par D vitamīna trūkumu, ieteicams to pārbaudīt nododot analīzes, jo nereti ir situācijas, kad cilvēks pats nemaz nejūt, ka viņa organismā ir pazemināts D vitamīna līmenis.

“Lai arī zinātniski pamatotā medicīna nosaka, ka visām grūtniecēm gaidību laikā D vitamīni obligāti nav jāpārbauda, jo D vitamīnu tāpat jālieto papildus, ir dažādas riska grupas, kuru gadījumā to tomēr rekomendē darīt,” skaidro ginekoloģe Karlīna Elksne. D vitamīna līmeni rekomendē pārbaudīt, ja:

  • Topošajai māmiņai ir palielināts svars;
  • Sieviete gaida dvīņus;
  • Grūtniecei ir tumšāka ādas krāsa;
  • Ikdienā maz laika tiek pavadīts laukā.