Cik daudz šķidruma un kādā veidā būtu jāuzņem grūtniecības laikā?

Cik daudz šķidruma un kādā veidā būtu jāuzņem grūtniecības laikā?

20. Apr 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai grūtniecības laikā ir jāuzņem vairāk šķidruma nekā ierasts, un kādi dzērieni topošajai māmiņai ir piemērotākie? To stāsta Māmiņu Kluba eksperte, klīnikas „Medeora” ginekoloģe Sandra Tamane.

Cik daudz šķidruma nepieciešams?

Kā apgalvo eksperte, topošās māmiņas organismam nav nepieciešams vairāk šķidruma. Ieteicamais daudzums, kas būtu jāpatērē, ir tāds pats kā jebkuram pieaugušam cilvēkam – pusotrs, divi litri dienā! Tomēr izdzertā šķidruma daudzums varētu būt atkarīgs no gadalaika. Piemēram, vasarā, kad ķermenis pastiprināti svīst, jāuzņem vairāk šķidruma, turpretī ziemā tā patēriņš varētu būt mazāks. Tomēr neskatoties uz to, vienalga ieteicamā dienas norma ir pusotrs, divi litri!

Topošajai māmiņai piemērotākie dzērieni.

„Jebkurš šķidrs dzēriens ir šķidrums. Arī zupa, ja tā nav gatavota kā biezzupa!

Grūtniecēm iesaku izvēlēties to, kas garšo, un tādus dzērienus, no kuriem nekļūst slikti un nepūšas vēders. Tā kā nereti topošajām māmiņām problēmas rada skābi produkti, kuri kairina kuņģi, izvēloties sula pakā vai arī svaigi spiestu sulu, to ieteicams atšķaidīt ar ūdeni. Tas palīdzēs izvairīties arī no sliktas dūšas,” iesaka ginekoloģe Sandra Tamane.

Akvile satur 0 nitrātus un nitrītus, tāpēc tas ir piemērots un drošs arī grūtniecēm - augstāks nitrātu un nitrītu līmenis ir īpaši bīstams grūtniecēm un zīdaiņiem līdz sešu mēnešu vecumam, jo viņu organismā trūkst fermenta, kas noārda nitrātus un var attīstīties methemoglobinēmija. Akvile tiek filtrēts caur pazemes iežu un smilšu slāņiem Dzūkijas Nacionālajā parkā. Unikālās izcelsmes dēļ tas ir viens no retajiem ūdeņiem pasaulē, kurš satur 0 nitrātu un nitrītu, kā arī ir dabīgi sārmains (pH 8,0)

Varbūt kafiju? Kāpēc ne!

Sandra Tamane apgalvo, ka tasīti dabīgas kafijas vai arī stipras tējas no rīta, droši var atļauties nobaudīt arī gaidību laikā. Īpaši grūtniecības sākumā, kad nav tonusa un nāk miegs. Galvenais ir ievērot mēru!

Kā palielināt ikdienā izdzertā ūdens daudzumu?

·       Padzeries uzreiz pēc pamošanās no rīta;

·       Lai ūdens vienmēr ir pieejams un Tev redzamā vietā;

·       Dzer nesaldinātas zāļu tējas, dabīgos minerālūdeņus;

·       Pievieno ūdenim citronu, piparmētras, ogas vai gurķa šķēlītes;

·       Ēd vairāk ar ūdeni bagātos augļus un dārzeņus;

·       Padzeries regulāri visas dienas garumā, negaidot, kad jau parādīsies slāpju sajūta.

Uzzini vairāk par Akvile – Facebook  un Instagram!