Četri mīti par placentu

Četri mīti par placentu

25. Apr 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā sievietes organismā veidojas placenta. Tā ir nepieciešama mazuļa dzīvības uzturēšanai. Par to, kāpēc tā ir tik svarīga un kādi mīti ap to saistīti, parunāsim ar vecmāti Inesi Kampusi un ginekoloģi Marinu Stepanovu. 

Placenta ir ļoti svarīgs orgāns, kas ārēji atgādina plācenīti, un sievietes organismā atrodas tikai grūtniecības laikā. 

Normālā gadījumā placenta izvietota tuvāk pie dzemdes apakšdaļas vai pie tās priekšējās sienas. Konkrētajā vietā placenta ir drošībā un vislabāk pilda savas funkcijas. 

Placenta nepieciešama mazuļa dzīvības uzturēšanai, tāpēc, ka pateicoties tai, auglim piekļūst skābeklis un barības vietas, un tā izvada šlakvielas. Tāpat placenta pilda arī aizsargbarjeras funkcijas, un šī barjera pasargā bērnu no baktērijām, vīrusiem un mikroorganismiem, tajā pat laikā tā pieņem antivielas, kas palīdz stiprināt vēl nedzimušā mazuļa imunitāti. 

Galvenie kaitnieki

Atcerieties, ka šī aizsargbarjera neaizsargā mazuli no alkohola un nikotīna. "Jebkuriem produktiem, kuri ceļo uz placentu, ir savs caurlaidības indekss, attiecīgi, jo kaitīgākas ir šīs vielas un tām ir laba caurlaidība, jo sliktāka ir to iedarbība. Alkohols un nikotīns ir tās vielas, kas labi tiek cauri placentai", - paskaidro ginekoloģe, Sieviešu veselības centra Vita USG speciāliste Marina Stepanova. 

Alkohols bojā placentas fukcijas, tā rezultātā sākas placentas priekšlaicīga novecošanās, tāpēc tā vairs nav spējīga pienācīgā daudzumā mazuli nodrošināt ar skābekli un barības vielām, kas savukārt var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības vai pat augļa nāvi. 

Smēķējošām topošajām māmiņām ir krietni lielāks risks dzemdēt mazuli ar skābekļa trūkumu, un tā sekas var būt gan psihiskās, gan fiziskās mazuļa attīstības aizture. 

Placentas attīstības īpatnības

Diemžēl ne vienmēr placenta attīstas tā, kā tam jābūt. "Maza placenta nespēj pilnvērtīgi apgādāt mazuli ar viņam nepieciešamajām vielām, tāpēc mazulis var dzimt priekšlaicīgi un viņam var būt mazs svars," stāsta vecmāte Inese Kampuse. 

Ja placenta ir bieza, tā sāk priekšlaicīgi novecot un nespēj pildīt visas savas funkcijas, tas ir - aizsargāt un dot mazulim skābekli un nepieciešamās barības vielas, un, saprotams, arī tādēļ  paaugstinās priekšlaicīgu dzemdību risks. 

Ja ārsts konstatē, ka placenta ir nevis maza, bet tieši otrādi - liela, tad viņš nozīmē papildus apsekošanu, novērošanu. Pamatojoties uz iegūtajiem rezultātiem tiek pieņemts lēmums - nozīmēt ārstēšanu vai pietiek vien ar augļa un placentas novērošanu. 

Priekšlaicīga placentas atdalīšanās

Reti, bet dažkārt gadās, ka placenta sāk atdalīties pirms laika. Iemesli tam var būt dažādi, bet pēc speciālistu vārdiem, katrai sievietei tas ir individuāli. Dažkārt tās ir kādas infekcijas sekas, iespējams, ka tas noticis kādas traumas dēļ (iekšējo orgānu bojājumi) vai arī tā ir kāda hipertoniska slimība. 

Kā pašai topošajai māmiņai saprast, ka notiek priekšlaicīga placentas atslāņošanās?

Vecmāte Inese Kampuse uzskata, ka katra sieviete tādā situācijā jūtas citādāk, kādai sākas sāpes, vēl kādai parādās asiņaini izdalījumi: "Tādos gadījumos ļoti labi nostrādā mātes intuīcija, viņa nojauš, ka kaut kas notiek ne tā, kā vajadzīgs. Grūtniecēm vispār ir vairāk jāuzticas sev, ieklausoties personīgajās sajūtās."

Vēlreiz jāatzīmē, ka priekšlaicīga placentas atlslāņošanās notiek ļoti reti, bet, ja reiz tā ir gadījies, tad grūtniecības termiņam nav nozīmes, tas var notikt gan pirmajās nedēļās, gan pēdējās. 

Pastāvīgas pārbaudes

Grūtniecības laikā ginekologs vairākkārt pārbauda arī placentas attīstību: parasti pirmo reizi šāda pārbaude tiek veikta līdz 13.grūtniecības nedēļai, pēc tam 21.-24.grūtniecības nedēļā un 30-32.grūtniecības nedēļā. 

Ja sieviete grūtniecības laiku pārstaigā, atkal tiek pārbaudīts placentas stāvoklis, tas ir- vai placenta spēj mazuli nodrošināt ar skābekli un nepieciešamajām barības vielām. 

"Placenta piedzimst trešajā grūtniecības posmā, tas notiek apmēram pusstundu pēc mazuļa dzimšanas. Ārsts noteikti pārbauda placentas stāvokli, lai dzemdē nepaliktu neviens tās gabaliņš vai kāda atlieka. Ja ir aizdomas, ka kaut kā trūkst, tiek veikta USG pārbaude. Ja dzemdē palicis kāds gabaliņš, placentu cenšas izņemt dabīgā veidā. Bet, ja to izdarīt nav iespējams, ar roku palīdzību tiek veikta placentas atdalīšana, kas tiek veikta zem narkozes," stāsta ginekoloģe. 

Četri mīti

Informācijas meklējumos par dažādām ar grūtniecību un dzemdībām saistītām tēmām nereti saskaramies ar viedokļu atšķirībām: mamma saka vienu, internets  - pavisam ko citu, un sievietei rodas apjukums.

Ginekoloģe Marina Stepanova pēc Māmiņu Kluba lūguma palīdzēs atšķetināt dažus mītus par placentu. 

Mīts №1

Sekss izraisa priekšlaicīgu placentas atslāņošanos

Patiesībā...

Nekas tāds nav pierādīts. Daudz kas ir atkarīgs no placentas novietojuma. 

Tā var būt izvietota iekšpusē un pārklāt dzemdes kaklu, tādā gadījumā sieviete pati dzemdēt nevar, un tiek nozīmēts ķeizargrieziens, bet, ja tā ir zemu un auglis ir jau zem viņas, tādā situācijā jebkura fiziska slodze, sekss tajā skaitā, netiek ieteikts, jo tas var izraisīt asiņošanu un pat grūtniecības pārtraukšanās draudus. 

Ja viss ir normāli, nekas nesāp, tad sekss  nekādā ziņā neietekmē placentas atslāņošanos. 

Mīts №2

Sievietēm, kam ir liekais svars (aptaukošanās) ir lielāka iespējamība, ka placenta būs liela. 

Patiesībā...

Placentas izmēri parasti mainās citos gadījumos, piemēram, ja ir infekcija vai rēzus-faktoru nesaderība. 

Mīts №3  

Sievietēm, kam grūtniecības laikā ir mazs svara pieaugums, būs maza placenta. 

Patiesībā...

Nē, tā tas nav. Placentas izmēri nav atkarīgi no tā, kā grūtniece pieņemas svarā. 

Mīts №4

Grūtniecības laikā nedrīkst atmest smēķēšanu, jo bērns jau ir sācis saņemt nikotīnu saur placentu un viņam būs stress, ja strauji tiks atmesta smēķēšana. 

Patiesībā...

Tās ir muļķības. Protams, vislabāk ir atmest smēķēšanu, jo tas auglim nevis kaitēs, bet mazulis jutīsies labāk. Atmest smēķēšanu uzreiz vai pakāpeniski-  tā ir katras sievietes izvēle.

Lai grūtniecība noritētu labi, sievietei jābūt pozitīvai, iespēju robežās jāizvairās no stresa situācijām, jāieklausās sevi, jo viņa ir topošā māmiņa, bet māmiņa pati jūt, kas viņas organismam ir nepieciešams. 

"Ļoti svarīgas ir partneru savstarpējās attiecības; svarīgi, lai partneris būtu vienmēr blakus, atbalstītu. Neaizmirstiet par svaigu gaisu, sabalansētu uzturu un harmoniju ģimenē. Sargiet sevi, bērniņu un domājiet pozitīvi," iesaka vecmāte Inese Kampuse. 

Natālija Smala, speciāli Māmiņu Klubam