Atbild neonatologs: Mammai - asins grupa, tētim +, vai tas ietekmēs bērniņu?

Atbild neonatologs: Mammai - asins grupa, tētim +, vai tas ietekmēs bērniņu?

22. Jul 2023, 10:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gatavojoties dzemdībām, ir tikai normāli, ka topošajai māmiņai rodas daudz jautājumu, jo sevišķi tad, ja tiek gaidīts pirmais bērniņš un viss ir nezināms. Tāpēc piedāvājam iespēju uzdot savu jautājumu Jūrmalas slimnīcas Dzemdību nodaļas vecākajai vecmātei Evitai Brigerei, lai saņemtu zinoša profesionāļa atbildi. Šoreiz atbildi uz jaunās māmiņas jautājumu sagatavojusi neonatoloģe Dina Krūze.

JAUTĀJUMS:  Man ir B- asins grupa, bet vīram 0+. Vai tas rada kādus riskus dzemdībās man un mazulim. Esmu dzirdējusi, ka pēc tam var būt problēmas ar nākamo bērniņu.

ATBILD neonatologs Dina Krūze: Jūsu gadījumā, kad Jums ir B Rh negatīva asins grupa, bet tētim 0, tad nebūs runa par grupu konfliktu, bet gan, iespējams, nesaderību pēc rēzus faktora. Pie pirmās grūtniecības parasti mātes organismā nav vēl izveidojušās antivielas, bet katra nākošā grūtniecība būtu īpaši uzraugāma, ja bērniņš būs pārņēmis tēta rēzus faktoru. Parasti grūtniecības laikā Jūs uzraugošais dzemdību speciālists nosaka Jūsu asinīs antivielu klātbūtni un izvērtē nepieciešamību ievadīt imūnglobulīnu.

Pēc dzemdībām no nabas saites asinīm tiek noteikta bērniņa asins grupa un Rēzus faktors. Ja tas izrādās pozitīvs, tad mamma saņem Imūnglobulīnu, lai maksimāli izvairītos no iespējamiem veselības riskiem nākamajiem bērniņiem.  Parasti pirmdzimtajam bērniņam  pie pirmās grūtniecības neizveidojas šis konflikts, ja grūtniecība ir noritējusi bez sarežģījumiem. Pēc bērna piedzimšanas rūpīgi tiek uzraudzīts bērna veselības stāvoklis, īpaši, lai  agrīni neattīstītos dzelte , kas rodas patoloģiski ātri sabrūkot sarkanajiem asins ķermenīšiem, tādējādi atbrīvojoties bilirubīnam, kas veido dzelteno ādas krāsu. Šis bilirubīna slieksnis asinīs nedrīkst pārsniegt noteiktas robežas, jo citādi var toksiski iedarboties uz smadzenēm, radot nopietnas un paliekošas sekas uz bērniņa veselību un turpmāko attīstību. Lai tas nenotiktu, savlaicīgi tiek uzsākta fototerapija, ja tas nepieciešams.

Jāsaka gan, gan šobrīd grūtniecības uzraudzība sakarā ar Rēzus faktora iespējamu konfliktu rūpīgi tiek kontrolēta un jaundzimušo hemolītiskā slimība Rēzus faktora dēļ bērnam novērojama salīdzinoši reti. 

Jūrmalas slimnīcas neonatoloģe Dina Krūze novēl laimīgum veselīgu gaidīšanas laiku!

Izmanto Māmiņu Kluba sniegto iespēju – uzdot jautājumu Jūrmalas slimnīcas Dzemdību nodaļas vecākajai vecmātei Evitai Brigerei!

Vecmāte atbildēs uz jautājumiem par:

  • Gatavošanos dzemdībām;
  • Dzemdību periodiem;
  • Dzemdību sāpēm un to atvieglošanu;
  • Elpošanas un atslābināšanās paņēmieniem dzemdībās;
  • Dzemdību pozām;
  • Partnera lomu dzemdībās;
  • Agrīno pēcdzemdību periodu;
  • Vēlīno pēcdzemdību periodu.

 

Lai saņemtu atbildi uz savu jautājumu, raksti to tepat komentāros!