Ārsta ieteikumi, kā parūpēties par savu ādu grūtniecības laikā un arī pēc dzemdībām

09. Apr 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs visas vēlamies būt skaistas arī gaidību laikā un pēc tā, tāpēc meklējām atbildes pie speciālista, kā mainās sievietes āda šajā nozīmīgajā dzīves posmā, un ko mēs varam darīt, lai tā nezaudētu savu skaistumu.

Kas jāzina par ādas kopšanu grūtniecības laikā

Grūtniecības laikā mainās sievietes hormonālā regulācija. Tā ietekmē, pirmkārt, mainās ādas elasticitāte seborejiskajos rajonos, kas ir, piemēram, seja un dekoltē zona, kur āda vairāk svīst, veidojas dažādu iekaisumu pazīmes. Tāpēc gaidību laikā pat tās sievietes, kurām nekad nav bijušas pumpas, var ar tām saskarties. Otrkārt, grūtniecības laikā izmainās arī ādas šūnu aktivitāte, līdz ar to var veidoties strijas un sejas daļā parādīties hiperpigmentācija. "Veselības centrs 4" un Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīcas dermatoloģe Sanita Žīgure uzsver, ka grūtniecības laikā sievietēm arī aktīvāk veidojas dzimumzīmes - var parādīties gan jaunas dzimumzīmītes, gan izmēros mainīties jau esošās.

Ņemot vērā, ka laikā, kad sieviete iznēsā bērniņu, mainās viņas ādas elasticitāte, ādas kopšanai grūtniecības laikā ir nepieciešams izmantot kopjošus līdzekļus. To izvēle tirdzniecībā ir plaša, taču ārste uzsver, ka jālieto medicīniski kopšanas krēmi, kas ir ar neitrālu sastāvu un bez smaržvielām. Tā kā ādas kopšanai pieejami gan krēmi, gan ziedes un eļļiņas, dermatoloģe teic, ka sev piemērotāko jāizvēlas katrai pašai atbilstoši ādas vajadzībām.

Kad bērniņš piedzimis

Reizēm zīdīšana neizdodas tik skaista kā aprakstīts ideālajās grāmatās, kas nozīmē sausus un sasprēgājušus krūšu galus. Kāpēc tā? “Bērnam ēdot, viņš cieši ar savu mutīti un siekalām, kas palīdz vieglāk sašķelt pārtiku, pieturas pie mammas krūts gala, bet siekalas ir ar sausinošu iedarbību,” skaidro dermatoloģe Sanita Žīgure.

Kopjot krūšu galus, mammas tos bieži smērē ar speciāliem kopšanas līdzekļiem. Tos, neatkarīgi no tā, ko teiktu ražotājs, ārste tomēr iesaka pirms mazuļa zīdīšanas notīrīt. “Tā kā tas ne vienmēr ir iespējams, gadījumos, kad ir kritiskas situācijas, var izspiest no krūts dažas lāsītes piena, un pēc tam likt bērniņu zīst,” norāda speciāliste. Ņemot vērā, ka krūšu galu kopšanai domātie krēmi lielākoties ir ar mutes gļotādas kopjošu efektu, šajos gadījumos, pēc ārstes teiktā, mazulim nekas ļaus neatgadīsies, taču tai nevajadzētu kļūt par ierastu praksi, ka bērns tiek likts pie krūts, kuras gals noziests ar ādu kopjošu līdzekli.