Aicinās Saeimu atbalstīt sievietes tiesības uz pilnībā apmaksātu atvaļinājumu dzemdībām

Aicinās Saeimu atbalstīt sievietes tiesības uz pilnībā apmaksātu atvaļinājumu dzemdībām

29. Oct 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šī gada martā Signe Groza izvirzīja inciatīvu pārskatīt maternitātes un paternitātes pabalstu politiku, lai vismaz uz vienu dienu sievietēm nodrošinātu iespēju saņemt atvaļinājumu dzemdībām, kas būtu apmaksāts 100% apmērā.

Ideja sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" guvusi plašu atbalstu un savākti jau 10 tūkstoši parakstu.

Iniciatīvas autore norādījusi, ka citviet Eiropas Savienības dalībvalstīs gan maternitātes, gan paternitātes pabalstus izmaksā 100% apmērā. Šāda sistēma esot arī Lietuvā un Igaunijā.

Latvijā sievietei pārsvarā jārēķinās ar īslaicīgu darba nespēju, topošajai māmiņai dodoties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, kuru laikā pieejamais maternitātes pabalsts ir 80% apmērā no pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Kaut arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājumam sekojošo bērna kopšanas atvaļinājumu ir iespējams izņemt jebkuram no vecākiem, visbiežāk šo iespēju izmanto sievietes. Šajā periodā jaunajai māmiņai pieejamais pabalsts ir vien 60% vai 43,75% no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas atkarībā no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma - līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecuma sasniegšanai.

lauvinja lauvinja 30. Oct 2019, 09:38

Man tā vien šķiet, ka Latvijā nudien nenovērtē to, kas šobrīd ir labi.