7 mīti par grūtniecību

7 mīti par grūtniecību

01. Mar 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visos laikos ar grūtniecību bijis saistīts ļoti daudz mītu, un arī mūsu progresa laikmets nav izņēmums. Daži no mums joprojām ir pārliecināti par to, ka visas topošās māmiņas ģībst, zaudē zobus un nedrīkst krāsot matus grūtniecības laikā. Mēģināsim tikt skaidrībā par to, kāpēc šāds priekšstats par grūtniecību vispār ir radies, un cik šie mīti tuvi ir patiesībai.

Pirmais mīts. Toksikoze

Vājums, slikta dūša, apetītes zudums - atmiņas, kas saistās ar vārdu toksikoze nav diezko patīkamas. Bez tam, topošās māmiņas dažkārt pat priecājas par šīm pazīmām, uzskatot to par zīmi, kas liecinātu par vieglām dzemdībām. Patiesībā, aprakstītie simptomi pilnīgi nekādi neietekmē dzemdību gaitu, jā, un arī par toksikozi to visu nosaukt nevar. Ārsti sauc to par dabisku organisma pielāgošanos jaunajam stāvoklim un hormonālajām pārmaiņām. Toksikoze ir daudz smagāka situācija: vemšanas lēkmes biežāk par 2 reizēm diennaktī, apetītes zudums, svara zudums vairāk par 2kg, organisma atūdeņošanās, asins un urīna analīžu rezultātu nobīde no normas. Ja adaptācijas nelabumi parasti nekaitē gaidāmā mazuļa veselībai, tad toksikoze nozīmīgi pasliktina visu sievietes organisma stāvokli, kas var izraisīt draudus arī grūtniecībasi, tāpēc dažkārt ir nepieciešama pat ārstēšnās stacionārā.

Otrais mīts. Ģīboņi jeb samaņas zaudēšana

"Ziepju operās" grūtnieces bieži krīt ģībonī, nu teju katrā sērijā, bet dzīvē šāda parādība ir visai reta. Galvas reibšana un samaņas zudums ir lietas, ar ko saskaras topošās māmiņas dēļ pārmaiņām sirds un asinsvadu sistēmā: hormona progesterona ietekmē paplašinās asinvadu sieniņas, tonuss pazeminās, un kopā ar to pazeminās arī asinsspiediens. Tā pēkšņa pazemināšanās var izraisīt to, ka galvas smadzenēs asinsrite nozīmīgi pasliktinās un tas izraisa īslaicīgu samaņas zudumu - ģīboni. Atšķirībā no nelielas galvas reibšanas ķermeņa stāvokļa pārmaiņu dēļ vai nogurum dēļ, ģībonis ir pieskaitāms pie pataloģijām. Topošajai māmiņai ir nepieciešama ārstēšana un pilnīgs miers. Par laimi, tādas situācijas raksturīgas tikai pirmajiem grūtniecības mēnešiem, otrajā grūtniecības pusē spiediens ir normālā līmenī un ir pielīdzināms asinsspiedienam, kāds bijis topošajai māmiņai pirms grūtniecības.

Grūtniecības ilgums

Viens no mītiem ir par to, ka grūtniecība ilgst 9 mēnešus. Pat vecmātes grūtniecības ilgumu nosaka tikai aptuveni: iespējamais dzemdību datums tiek aprēķināts no pēdējo mēnešreižu pirmās dienas 280 kalendāro dienu ietvaros, attiecīgi, tās ilgums var būt 40 nedēļas. Precīzāk noteikt mazuļa dzimšanas laiku nav iespējams, jo patiesībā normāla grūtniecība var ilgt no 37 līdz pat 41 nedēļai. Savukārt, Amerikā vecmātes sākušas koriģēt šo nosacīto diapozonu: ekoloģijas un dzīvesveida izmaiņu dēļ grūtniecības laiks pagarinās, un normāls ASV tas tagad skaitās 300 dienu garš periods, jeb - 42 nedēļas.

Trešais mīts. Dīvainās garšas

Pretēji izplatītajam viedoklim, ne tuvu ne visām topošajām māmiņām gribas ēst krītu, baroties ar sālītiem gurķīšiem un ēst zemenes ar majonēzi. Garšas kaislību izmaiņas tiešām var parādīties mazuļa gaidībās, un tā var būt viena no pirmajām subjektīvajām grūtniecības pazīmēm, ko sajūt pati sieviete. To izraisa tas, ka auglis, kas veidojas, paņem sev vairāk vitamīnu un minerālvielu, un nepieciešamība pēc tiem, attiecīgi strauji pieaug. Īpaši aktīvi gaidāmais bērniņš apēd kalciju, nātriju, jodu, folskābi jeb B9 vitamīnu un E vitamīnu. Kalcija deficīts sievietei var izraisīt vēlmi uzēst krītu vai piena produktus, nātrija deficīts var izraisīt kāri pēc kaut kā sāļa, joda deficīta gadījumā var gribēties ēst zivis un jūras kāpostus, E un B9 vitamīnu trūkums var aicināt topošo māmiņu vairāk ēst zaļumus. Atjaunot balansu palīdzēs vitamīnu-minerālvielu preparāti. Bet biežāk zem negaidītajām apetītes kaprīzēm slēpjas ne tikai fizioloģiskie, bet arī psiholoģiskie faktori, jo vēlme uzēst zemenes trijos naktī ir vairāk smadzeņu, nevis kuņģa vēlme.

Ceturtais mīts. Kaprīzes

Doties nakts vidū zemeņu meklējumos vēl nav tas sarežģītākais pārbaudījums, kuru izturēt lūdz saviem tuviniekiem topošās māmiņas. Viss tāpēc, ka hormonālo pārmaiņu rezultātā var rasties kairinājuma procesu traucējumi, kā arī bremzēta galvas smadzeņu apakškroku struktūru darbība. Tāpēc sieviete var kļūt nervoza, kaprīza un raudulīga. Bet arī tas tā nav visos gadījumos, jo grūtības grūtniecības laikā visbiežāk skar novājinātos, viegli ievainojamos organisma laukumus. Tāpēc problēmu rašanās iespējamība lielāka būs sievietēm, kas pirms grūtniecības jau ir saskārušās ar migrēnu, neirozēm, miega traucējumiem. Galvenais tādā situācijā ir laiks un atpūta. Ap otro trimestri hormonālais fons un nervu sistēmas darbība normalizējas, un sieviete kļūst daudz mierīgāka.

Piektais mīts. Muļķība

Grūtniecības laika "kretīnisms", no kura baidās vīri un darba devēji, patiesībā nav nemaz tik izplatīts, un, pats galvenais, tā nav ilglaicīga parādība, un to atkal izraisa organisma adaptēšanās pārmaiņām, procesiem pirmajā grūtniecības trimestrī. Jau pieminētais hormona progesterona uzliesmojums un tonusa samazinājums izraisa ne tikai "kļūšanu dumjākai", bet, patiesībā - reakciju palēnināšanos. Tas viss ir sievietes gēnos jeb grūtniecības pasargāšanas mehānismā, un tas viss kļūst par prioritāti uzreiz pēc bērniņa ieņemšanas. Gaidību vidusposmā atgriežas sievietes aktivitāte. Dažām sievietēm dom par mazuļa dzemdībām, tieši otrādi, liek būt pacilātākām, un visu 9 mēnešu laikā viņas ir pat vairāk kā apgarotas.

Sestais mīts. Zobu izkrišana

Viedoklis par to, ka grūtnieces nedrīkst ārstēt zobus ar atsāpinošiem līdzekļiem arī daļēji pieskaitāms pie mītiem. Māmiņas zobu sāpes var vairāk ietekmēt mazuli, nekā pareizi izvēlēta anestēzija.

Agrāk vecmāmiņas teica, ka katrs bērns atņemot mammai pa zobam. Mūsdienās topošajām māmiņām tas draud vien gadījumā, ja māmiņai pirms tam ir bijušas problēmas ar zobu veselību, kas laikā nav atrisinātas. Grūtniecība pati par sevi neizraisa stomatoloģiskas saslimšanas, bet paātrina to attīstību. Viens no iemesliem ir tas, ka kalcijs ir vairāk vajadzīgs mazulim, tā deficīts var rasties, ja sieviete maz ēd piena produktus, vai arī lieto grūtniecības laikā kādu diētu. Bez tam, grūtniecības laikā sievietes siekalās samazinās fermenta - lizocima daudzums, kas šķīdina baktēriju sieniņas; tās sāk aktīvāk vairoties mutes dobumā, un risks saslimt ar kariesu pieaug. Ārstu ieteikumi ir šādi: zobu veselība jāsakārto jau pirms grūtniecības, bet grūtniecības laikā jāēd pietiekošā daudzumā piena produkti, kā arī jālieto vitamīnu-minerālvielu preparāti, un pirmajā trimestrī vajadzētu doties pie zobārsta, kā arī, ja nepieciešams, zobi jāārstē.

Septītais mīts. Skaistuma zudums

Grūtniecība izdaiļo sievieti - par to pārliecināti arī lielākā daļa topošo tētu, lai arī kā stenētu pie spoguļiem viņu mīļotās. Īpaši labi sieviete izskatās grūtniecības otrajā trimestrī, kad pirmo mēnešu nepatīkamās sajūtas pazudušas, un hormonu ietekmē uzlabojas ādas, matu stāvoklis, kā arī  - krūtis kļūst lielākas, un mazais puncītis ir kā pikanta rota. Ja jau no paša grūtniecības sākuma sieviete par sevi rūpējas, viņai izdosies tikt galā ar dažādām ārienes problēmām, no kurām sievietes baidās. Aizspriedumi, ka grūtniecības laikā nedrīkst lietot kosmētiku, krāsot matus un nagus, jo tas viss satur ķīmiju, ir jau sena pagātne. Ar speciālistu palīdzību izvēlēta kosmētika un fiziskās aktivitātes palīdzēs izvairīties no strijām, celulīta, uzlabos krūšu izskatu. Universāla profilakse ir peldēšana grūtniecības laikā. Tā stiprina muskuļus, paaugstina ādas tonusu, uzlabo asinsriti, atbrīvo no slodzes mugurkaulu.

Māmiņu Klubs