Rīgas Dzemdību namā septembra sākumā tiks atvērts Dzemdību centrs

Rīgas Dzemdību namā septembra sākumā tiks atvērts Dzemdību centrs

28. Aug 2012, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdību namā pēc 34 gadu pārtraukuma, neskaitot to dienu, kad šo namu uzcēla, ir gaidāmas krasas pārmaiņas, par tām Grūtnieču dienā mūs informēja Rīgas Dzemdību nama vecmāte Baiba Zelka.

"Līdz pat 3.septembra rītam – Dzemdību namā notiek pārkārtošanās, tāpēc visas topošās māmiņas, kam šajā laikā iespējamas dzemdības, tiek aicinātas izturēties ar sapratni pret personālu un dzemdību namā notiekošo!" aicina vecmāte.

Ierašanās dzemdību nodaļā

  • Iestāšanās ir tradicionāla- topošās māmiņas dodas iekšā pa dienesta ieeju Alojas ielas pusē, nevis pa galvenajiem Miera ielas vārtiem.
  • Tālāk notiek konsultāicja uzņemšanā, kur noteiks, vai jādodas uzreiz uz dzemdību centru vai grūtnieču pirmsdzemdību nodaļu.
  • Ja dzemdības vēl īsti nav sākušās un tā izrādās viltus trauksme, ir iespēja doties arī mājās vai kā iesaka speciāliste- var aizbraukt kaut līdz Mežaparkam pastaigāties.
  • Ja māmiņai sirds ir nemierīga, viņa ir atvesta ar Neatliekamo ātro medicinīsko palīdzību vai ir vēl citi faktori, kuru dēļ labāk ir palikt nodaļā, sieviete, protams, paliek stacionārā – grūtnieču novērošanas nodaļā.

Kas attiecas uz dzemdībām:

  • 7.stāvs, kurā notika plaši rekonstrukcijas darbi, ir pilnībā pārveidots un tajā nav dzemdību zāles, bet ir dzemdību istabas, kurās būs iespējams laist pasaulē savu bērniņu. Ja sievietei būs plānotas ģimenes dzemdības, tiks ierādīta lielāka dzemdību istaba, ja sieviete dzemdēs viena mazāka.
  • Visās 12 dzemdību telpās būs sava duša un savas labierīcības.
  • Dzemdību centrā dzemdības varēs notikt tikai tad, ja dzemdētājai būs vismaz 4cm atvērums. Ja dzemdes kakla atvērums būs mazāks par 4cm, bet māmiņai būs nogājuši augļūdeņi, personāls izvērtēs katru situāciju atsevišķi. Pārējos gadījumos - ja dzemdības būs sākušās, bet process virzīsies uz priekšu lēnām vai dzemdes kakla atvērums būs mazs, dzemdētājai ieteiks doties mājup vai doties uz grūtnieču novērošanas nodaļu.
  • Dzemdības varēs notikt arī vannā, t.i., ūdensdzemdībās. Ja dzemdētāja vēlēsies relaksēties ūdenī, tas maksās 50LVL, ja sieviete izlems par ūdensdzemdībām ar dežūrpersonālu, nāksies šķirties aptuveni no 150LVL, bet ja iepriekš tiks slēgts līgums- no 300LVL.
  • Tāpat būs iespējams lietot dzemdībās smieklu gāzi, kas būs pieejama katrā dzemdību telpā un izmaksās 50LVL.

Jaunas pārmaiņas, jaunas iespējas

Katras pārmaiņas ir jaunumi, kas jāpieņem un tādi solās būt arī Rīgas Dzemdību namā. Vecmāte Baiba Zelka atklāj: "Izvietojums pēc rekonstrukcijas vairs nebūs, iedalot nodaļas pēc to nosaukumiem, bet gan, nosaucot vienkārši stāvu.

Agrāk bija tā, ka sieviete dzemdē vienā nodaļā un tad tajā pašā nodaļā atrodas arī pēcdzemdību periodā. Tagad būs iespēja dzemdēt dzemdību centrā un pēc tam tiks ņemtas vērā māmiņas vēlmes – no 3 esošajām pēcdzemdību nodaļām izvēlēties tīkamāko, atkarībā no brīvo vietu skaita tajā. Māmiņai būs iespēja izvēlēties - vai viņa grib dzīvot ar bērniņu vienvietīgajā palātā, divvietīgajā palātā, trīsvietīgajā palātā. Un sievietei tiks norādīts vien brīvās, viņas vēlmēm atbilstošās palātiņas stāvs."

Šajā nedēļā vecmāte aicina nebaidīties no dzemdētāju rindām, jo papildus ir 3 palātas pirmajā stāvā, tās ir individuālās aprūpes palātas. Uz šīm palātām pretendē tās meitenes, kurām ir līgums ar savām vecmātēm, vai arī gadījumos, kad augšā visas vietas ir pilnas, atgādinot, ka, ja būs rindas, priekšroka tiks dota topošajām māmiņām, atkarībā no viņu stāvokļa. Teiksim, ja kādai šajā pārejas periodā rindā esot sāpes ir jau tādas, kas norāda, ka dzemdībām pavisam drīz jāsākas, viņa, protams, tiek rindā pirmā.

Speciāliste neskopojas arī ar dažiem telpu iekārtojuma noslēpumiem - "Dzemdību nams vecās zaļās flīzes un baltos toņus nomainījis uz persiku toņiem un brūnajiem toņiem! Izsaukuma pogas būs arī labierīcībās. Gultas būs izmantojamas dzemdībās, tomēr ja mamma negrib dzemdēt gultā, gulta ir transformējama par dzemdību galdu! Arī operāciju bloks nu būs līdzās un nebūs jāpārvietojas vairs pa stāviem, tādā veidā tiks ietaupīts laiks!

Atgādinot par iestāšanās kārtību, viņa norāda: "Viss tagad  notiks caur uzņemšanas nodaļu – gan dokumentācijas kārtošana plānota ķeizargrieziena gadījumā, gan arī visos citos gadījumos."

Topošajām māmiņām visvairāk interesē informācija par vecmātēm, kas strādās jaunajā Dzemdību centrā, par to vecmāte arī pastāsta, stāstot: "Vecmātes dzemdību centrā strādās pa dienu 11h, pa nakti 13h. No rīta maiņa notiks 9, vakarā – 19:30. Maiņā būs 5 vecmātes un vismaz 4 ārsti."

"Grūtnieču aprūpe pamatā saglabājas tāda pati kā līdz šim. Tāpat arī Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļa un pēcdzemdību aprūpē, ja gadījumā jaunajai māmiņai ir kaut kādas pēcdzemdību veselības problēmas, būs iespējams stacionārā uzturēties kopā ar jaundzimušo." stāsta vecmāte.

Cenrādis, kas attiecās uz dzemdību nodaļām līdz šim, attieksies arī uz Dzemdību centru. Jebkuras izmaiņas cenās, kas tiks apstiprinātas, tiks atspoguļotas arī Dzemdību nama mājaslapas cenrādī - www.dzemdibu-nams.lv

"Radinieki pa Dzemdību centru nestaigās, jo šī nodaļa tomēr ir paredzēta dzemdībām un tur ir vieta topošajai mammai un tētim, ja viņš piedalās dzemdībās," nopietni uz jautājumu par citu radinieku nākšanu uz šo nodaļu atbild vecmāte, piebilstot, ka uz pēcdzemdību nodaļu gan droši var doties ikviens tuvais cilvēks, kas vēlas jaundzimušo apskatīt.

Nu ko, atliek vien novēlēt pēc iespējas ātrāku un vieglāku pārmaiņu realizāciju! Kā arī atliek vēlreiz novēlēt: esiet draudzīgas un saprotošas, un lai Jums skaistas dzemdības!

Māmiņu Klubs

Jau drīzumā pēc Dzemdību centra atvēršanas skaties fotoekskursiju pa Rīgas Dzemdību namu!