Zāles grūtniecības laikā

Zāles grūtniecības laikā

12. Oct 2010, 11:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja grūtniecība iestājas pēkšņi, iespējams, ka esi lietojusi gan kādus medikamentus, gan alkoholiskos dzērienus pirms uzzini, ka esi stāvoklī. Ieskaties, ko saka ģimenes ārste Gerda Lielause par zāļu lietošanu grūtniecības laikā.

 

Jautājums:

 

Labdien! Man ir šāds jautājums. Iespējams, ka esmu stāvoklī, bet to vēl neesmu pārbaudījusi. Esmu apslimusi, man ir iesnas un drusku sāp kakls. Iedzēru zāles nimesīlu un homeopātiskās zāles Oscillococcinum. Sakiet, lūdzu, vai tas nekādi nevar ietekmēt augli? Kaut kur biju lasījusi, ka slimība ietekmē augli.

 


1

Atbild ģimenes ārste, pediatre Gerda Lielause:

 

Grūtniecības laikā medikamentu lietošana ir diezgan ierobežota, pēc iespējas jācenšas vispār nelietot medikamenti. Protams, ja sieviete grūtniecības laikā ir smagi inficējusies, tad medikamentu lietošana būs noteikti nozīmēta, jo slimība var apdraudēt ne tikai augļa dzīvību, bet arī topošās māmiņas veselības stāvokli. Ja grūtniecei ir galvassāpes, kuņģa-zarnu trakta traucējumi vai kāda cita veselības problēma, tad var izvēlēties mazāk kaitīgu vai vispār nekaitīgu medikamentu un atvieglot savu veselības stāvokli. 

 

Ja sievietei grūtniecei ir kāda veida sāpes, tad no pretsāpju līdzekļiem pieļaujama un nekaitīga ir paracetamola lietošana, piemēram, var ieņemt Efferalgan putojošo tableti. Vienīgais, kas ir jāatceras, ir tas, ka grūtniecības pirmajās nedēļās vispār nedrīkst lietot nekādas zāles, jo līdz 12. grūtniecības nedēļai embrijam veidojas orgānu aizmetņi, notiek tā saucamā organoģenēze.

 

Nekādā gadījumā sāpju remdēšanai nelietojiet aspirīnu, jo tas rada pastiprinātu asiņošanu pirms un pēc dzemdībām, bet bērniņam var būt sirds un asinsvadu sistēmas darbības traucējumi. Pretiekaisuma līdzekļu lietošana grūtniecības laikā nav vēlama. Diklofenaka, ibuprofēna, ketoprofēna lietošana nav ieteicama grūtniecības 3. trimestrī, bet ir pieļaujama 1. un 2. trimestros, ja ir stingra nepieciešamība.

 

Atkrēpošanas un pretklepus līdzekļi nav ieteicami grūtniecības laikā. Pat plaši pazīstamais preparāts ACC (satur acetilcisteīnu, ko parasti lieto kā atkrēpošanas līdzekli) ir aizliegts lietošanai grūtniecēm, jo nav drošs un rada iedzimtās anomālijas. Ja ir ļoti kairinošs un ilgstošs klepus, kad nevar iztikt tikai ar dabas vielām (liepziedu, eikaliptu tējām, medu un karstu pienu), tad īsslaicīgi var lietot okseladīnu (Paxeladin) vai prenoksidiazīnu (Libexin). Oscilococcinum ir homeopātisks līdzeklis, nekaitīgs grūtniecēm.  

 

Grūtniecības laikā ir jāapsver jebkāda medikamentu lietošanas lietderība topošajai māmiņai, tas ir, medikamenti ir jālieto ar īpašu piesardzību, tikai ārsta uzraudzībā un minimāli efektīvajā devā. Minimāli efektīvā deva ir medikamenta vismazākā deva, kas jau uzrāda savu efektivitāti un palīdz atbrīvoties no slimības simptomiem. Šādu devu nosaka tikai ārsts, zinot grūtnieces organisma īpatnības. Ja vien iespējams, labāk vispār nelietot nekādus medikamentus grūtniecības periodā. Dažādu slimību profilaksei (tai skaitā saaukstēšanās profilaksei) vēlams lietot grūtnieču vitamīnus, pareizi, sabalansēti, daudzveidīgi ēst, vairāk pastaigāties svaigā gaisā, mazāk uztraukties, atteikties no kaitīgiem ieradumiem (smēķēšanas, alkohola lietošanas) un, protams, domāt tikai pozitīvi.

 

SVARĪGI!!!

 

Lai izvairītos no bērna attīstības anomālijām, ir ieteicama ģenētiskā pārbaude, ja:

- grūtniece vecāka par 35 gadiem,

- bērna tēvs vecāks par 45 gadiem,

- ir radniecīga laulība (brālēni, māsīcas u. c.),

- vienam vai abiem vecākiem ir iedzimtas attīstības anomālijas, gēnu vai hromosomu slimības,

- bērni dzimuši nedzīvi, bijuši spontāni aborti (tad 50% gadījumu auglim ir ģenētiska patoloģija. Nereti pārtrauktā grūtniecība var izpausties kā aizkavējušās mēnešreizes un sieviete pat var nepamanīt, ka bijusi stāvoklī, jo daba laikus likvidējusi anomāliju),

- grūtniecības pirmajā trimestrī bijušas akūtas vīrusu vai citas infekciju saslimšanas, lietoti medikamenti,

- grūtniecei ir hroniskas infekcijas,

- bijusi vai ir radiācijas ietekme uz nākamajiem vecākiem,

- iepriekšējie bioķīmiskie skrīninga rezultāti bijuši pozitīvi.

   Lai Jums skaists un laimīgs grūtniecības laiks!

 

1