Viss, kas jāzina par seksu grūtniecības laikā

Viss, kas jāzina par seksu grūtniecības laikā

20. Mar 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mīlēšanās, sekss, intīmas attiecības – saucat kā gribat, pieder pie pāra ikdienas. Tā ir iespēja cilvēkiem būt vienam veselam, parādīt otram savu mīlestību un maigumu.  Galu galā – tā ir iespēja atbrīvoties un iepazīt otru vēl labāk. 

Šī procesa dēļ pārsvarā gadījumu arī top maza dzīvībiņa, un tad pārim var rasties jautājums – pag, pag, bet kā tad tagad būs? Vai mēs drīkstam nodarboties ar seksu? Vai tas nekaitēs bērniņam? Ko darīt, ja man nemaz negribas?

Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem, Māmiņu Klubs meklēja kopā ar ginekoloģi Margaritu Puķīti.

Ir pilnīgi dabiski, ka normāli noritošas grūtniecības laikā sievietei un vīrietim ir seksuālas attiecības. Tomēr ir gadījumi, kad ginekologi neiesaka pārim nodarboties ar seksu. Kad to nevajadzētu darīt?

-    Dzimumattiecības īstenībā ierobežo vairākos problemātiskos gadījumos, piemēram, kādreiz pēc aktīvākām dzimumattiecībām grūtniecības laikā sākās asiņošana. Te ir jāsaka, ka asiņošana ir tāda, ka nevis asinis līst, bet vairāk tā ir jāsaprot kā smērēšanās. Mammai ir jāatšķir smaga asiņošana no smērēšanās:  ja ir smaga asiņošana, tad ir jābrauc uz slimnīcu, bet, ja asiņošana ir maza, tad jāzvana savam ginekologam, jākonsultējas, un visticamāk, ka viņš lūgs atturēties no dzimumattiecībām. 

Ginekologs aizliegs nodarboties ar seksu, ja būs kaut kādas problēmas grūtniecības norisē, pirmkārt, ja būs draudi priekšlaicīgām dzemdībām. Sievietes fizioloģija ir tāda, ka orgasma laikā viņas organismā pastiprināti izdalās estrogēna hormoni, un estrogēni ir tie, kas veicina dzemdes muskulatūras saraušanos un, ja ir priekšlaicīgu dzemdību draudi, tad būtu vēlams atturēties no dzimumattiecībām. 

Vēl viens gadījums, kad ginekologi neiesaka nodarboties ar seksu, ja ir daudzaugļu grūtniecības, tad atkal ir risks, ka normālās, dabīgās dzemdības var sākties priekšlaikus, tad pēdējās nedēļās neiesaka to darīt. 

Kādreiz mēs lūdzam nemīlēties, ja grūtniecības laikā saasinās sēnīšu infekcijas. Ja viss ir kārtībā drīkst dzīvot dzimumdzīvi līdz pat pašām dzemdībām.

Mūsdienās, kad par intīmiem jautājumiem vairs nav kauns runāt, tā nav tabu tēma, ir skaidrs, ka sekss jau nav tikai pats dzimumakts. Mīlēšanās var notikt dažādos veidos, kā arī, bieži vien sievietei grūtniecības laikā ir pastiprināta vēlme tieši pēc maiguma, mīļuma, glāstiem, nevis tieši pēc paša akta, tādēļ šis laiks varbūt ir atkal tas periods, kad atcerēties attiecību sākumposmu – glāstus, skūpstus, apskāvienus, un, ja kāds no pāra nejūtas drošs par to, vai vēlas seksu, vispirms ir jāizrunājas un tad jāsāk viss lēnām un maigi.

Arī ginekoloģe Puķīte uzsver:

-    Mēs jau nedrīkstam aizliegt mīlēties, tas ir tas, ko pāri īsti nesaprot, viņi domā, ka sekss ir tikai dzimumattiecības, bet mīlestības izpausmes ir dažādos citos veidos. 

Noteikti visas topošās māmiņas būs dzirdējušas, ka grūtniecības finiša taisnē, mīlēšanās var izsaukt dzemdības. Vai tas patiesi atbilst īstenībai?

-    Kādreiz vecmātēm ir nelielas viltības, kad dzemdību process aizkavējas. Tad pieklājīgi var pamest istabiņu, un ļaut izklaidēties topošajiem vecākiem, jo tieši tā, sekss kādreiz ir tas stimuls, kas varētu būt nepieciešams normālām, fizioloģiskām dzemdībām

Ir dzirdēts, ka, ja sievietei ir paaugstināts dzemdes tonuss, dzimumattiecības neiesaka, kā atkal ir pretējs uzskats, ka neliela dzemdes tonizēšanās ir normāla parādība, un, ja sieviete nemīlēsies, viņai radīsies stress, no kā šis dzemdes tonuss tikai pastiprināsies.

Kā tad īsti ar šo jautājumu ir?


-Ar dzemdes muskulatūras tonusu ir tā, ka jāskatās, cik tas ir liels, ja dzemde ir visu laiku tonusā, tad ginekologi iesaka, ka nedrīkstētu dzīvot dzimumdzīvi, jo tad šī tonizēšanās varētu pastiprināties. Bet katrs gadījums ir jāizvērtē individuāli.

Arī daba ir tā iekārtojusi, ka pirmajos grūtniecības mēnešos, kad sievieti nomoka nogurums, nelaba dūša un sāpošas krūtis, kā arī vispārējs stress, interese par seksu mazinās. Tomēr grūtniecības laikam kļūstot lielākam, šī situācija var tieši mainīties, un sievietei vēlme pēc dzimumattiecībām var tikai pieaugt. 

Arī mūsu mīļajiem vīriešiem grūtniecības laikā var būt problēmas, kas saistītas ar intīmām attiecībām. Vai nu vīrietis baidās nodarīt pāri mazulim, vai sievietei, vai arī viņš gluži vienkārši nespēj pieņemt savas partneres jauno izskatu. Šādā gadījumā vislabāk ir kārtīgi jāizrunājas, un jāgriežas pēc palīdzības pie speciālista.

- Sievietes anatomija ir tāda, ka ir dzemdes kakls, tad ir augļa apvalki, tad ir augļa ūdeņi  un tad ir tikai bēbis, un pie kam, kamēr viņš ir maziņš, bēbis atrodas augļūdeņos un  tā līgani lido tajos kā kosmosā. Dzemdes muskulis ir ļoti spēcīgs un pasargā bērnu no triecieniem. Tad, kad mazulis ir liels, tie pieskārieni, kurus viņš vecāku mīlēšanās laikā izjūt, ir tādi, it kā kāds pieskartos mūsu miesai.  Āda ir ļoti elastīga, un tā mūs pasargā. Principā, ja ar grūtniecību viss ir kārtībā, neko nodarīt pāri mazulim nevar.

Ko darīt gadījumos, ja vecāki tā kā nespēj vienoties par šo procesu savā starpā?

- Pirmais:  jāizrunājas savā starpā, ko viņi abi grib, un tad tas process aizies.

Es vienmēr esmu uzsvērusi, ka bēbim ir jājūt, kad mammai ir labi, un, kad tētis ir blakus, un process, kā vecāki viņu audzina tieši grūtniecības laikā, ir individuāls jautājums.

Ne vienmēr ir tā, ka sievietes grūtniecības laikā ir tās pasīvās, bet vīrieši aktīvie. Ko darīt, ja māmiņai ir šī vēlme pēc dzimumattiecībām, bet vīrietis baidās, šaubās, nejūtas drošs?

Tad ir jāuzdrīkstas! Varbūt nevajag pateikt atklāti: es gribu, bet veicināt intīmās attiecības ar saviem darbiem. Var ņemt palīgā dzīvnieku pasauli, kur arī pirmās izrādās mammas. Ja vīrietis mājienus galīgi nesaprot, tad var pateikt tieši, ka nav ko baidīties, pamēģinām! Kad viņš redz, ka nekas nenotiek un viss ir kārtībā, šai baiļu sajūtai vajadzētu pazust. 

Kādi vēl ir populārākie jautājumi, kādus jaunie vecāki uzdod šajā sakarā?


Vēl jaunie vecāki jautā par pozām, kādas ir labākas, jo īpaši vēlākā grūtniecības laikā liekas, ka vēders traucē.

Ir ļoti dažādas sānu pozas, ir vēl arī citas, piemēram, kad sieviete atrodas augšpusē un pati regulē kustību dziļumu un ātrumu.

Jāsaka, ka, ja ir vēlēšanās, tad būs arī ceļš, kā šo vēlmi piepildīt. Nepieciešams likt lietā fantāziju un izdomu, kā arī nebaidīties eksperimentēt, tad arī viss izdosies!

-  Ja negribas tieši dzimumaktu, tad var taču arī savādāk, un grūtniecības laikā varbūt tieši ir jāmainās?  Tad ir jāsaprot, ka var  arī savādāk!

Šajā procesā ir ļoti daudz kautrēšanās, jo satiekas divi nepazīstami cilvēki, kuri iepazīst viens otru, arī seksuālā dzīvē nākas vienam otru iepazīt. Ja vīrietis ir aktīvāks, tad viņš visu veicina, bet kādēļ kādreiz lai nebūtu aktīvāka sieviete?

Var taču arī pateikt: nē, man tā nepatīk nē, man tā sāp.

Dažkārt sieviete nejūtas grūtniecības laikā pievilcīga, un viņai šķiet, ka nebūs vīrietim iekārojama, jo ir resna, ir strijas. Ko iesākt ar šīm nomācošajām domām?

-    Mums vispār ir tendence daudz domāt, un nevis, kā ir patiesībā, bet domāt sevi sabiedējot un radot šaubas. Dzimumattiecībās prātu nevajadzētu! Ja mēs sākam analizēt, tad vienmēr nonāksim pie tā, ka labāk nē, nekā jā. Jo, ja mēs sāksim analizēt, tad noteikti būs daudz vairāk iemeslu, kāpēc nē, nekā divi labākie iemesli, kāpēc drīkst un var. Tādēļ, principā, jāseko savām izjūtām, un ja gribās, tad kādēļ nē?

Pieskaroties nepatīkamām tēmām, ir dzirdēts, ka grūtniecības laikā vīrietis sāk meklēt intīmas attiecības ārpus ģimenes. Kādēļ tas tā notiek?

Protams, ir dažādi atgadījumi, ka vīrietis sāk krāpt sievieti tieši grūtniecības laikā, jo nav šo intīmo attiecību viņu starpā, bet mēs varam arī pieņemt, ka tas, kurš krāpj, tas to darīs agri vai vēlu. Grūtniecība ir nedaudz tas stimuls, kad ar vīrieti vajag izrunāties, piemēram - es varbūt kautrējos, man ir baiļu sajūta. Ja mēs neizrunāsimies, mēdz būt, ka vīrietis aiziet...

Kāds būtu Jūsu novēlējums topošajām māmiņām?

Grūtniecības laikā sevi jāmīl un jādomā par sevi.

Šajā laikā dzimumattiecības ir tās, kuras tagad var izbaudīt. Vecāki var padomāt par sevi, par saviem priekiem, jo, kad piedzims bēbis, visi domās tikai par bēbi!  Tādēļ jāizbauda laiks, kad kontracepcija nav jālieto, adrenalīns nav nepieciešams un  viss būs kārtībā!

Māmiņu Klubs

APMEKLĒ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSUS MĀMIŅU KLUBĀ!

Padalies savā pieredzē, kā Tev bija ar seksu grūtniecības laikā!