Vai vitamīnus jālieto tikai grūtniecības pēdējā trimestrī?

Vai vitamīnus jālieto tikai grūtniecības pēdējā trimestrī?

08. Jan 2012, 15:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubam pienākusi topošās māmiņas vēstule, kur viņa jautā vēl kāda cita ārsta viedokli, vai tiešām vitamīni lietojami tikai grūtniecības pēdējā trimestrī, tā vismaz uzskata viņas ārste. Devāmies pēc atbildes pie medicīnas sabiedrības "ARS" ginekoloģes-endokrinoloģes Evas Barkānes.

 

Jautājums:

Mana daktere uzskata, ka grūtniecei papildus vitamīni nepieciešami tikai apmēram no pēdējā trimestra. Arguments - ja vitamīnus lieto no pirmās grūtniecības dienas, bērniņam izveidojas pārāk cieti kauli, kā rezultātā traumas dzemdību laikā var būt kā mammai, tā mazulim. Vienīgais, ko daktere liek lietot jau pašā sakumā, ir folskābe un dzelzs preperāti, ja ir zems hemoglobīna līmenis asinīs. Gribētu dzirdēt arī cita speciālista viedokli par vitamīnu nepieciešamību un lietošanu.

Piebildīšu, ka viens bērniņš man ir dzimis, esot uzskaitē pie šīs dakteres, un gan man, gan mazulim viss ir/bija labi. Bērniņš dzima "standarta" augumā un svarā.

 

Atbild medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe-endokrinoloģe Eva Barkāne:

 

Tā kā grūtniecības laikā izteikti palielinās pieprasījums pēc noteiktiem vitamīniem un minerālvielām un lielākā daļa vitamīnu un mikroelementu cilvēka organismā nerodas, tad tie jāuzņem no ārpuses. Speciālie vitamīnu kompleksi ir veidoti ar tādu vitamīnu un mikroelementu sastāvu un devām, kas nodrošina vesela mazuļa attīstību un normālu grūtniecības norisi, kā arī stimulē piena veidošanos pēc dzemdībām.

 

Bet es nepiekrītu viedoklim, ka vitamīnu lietošanas dēļ bērniņam izveidojas pārāk cieti kauli. Grūtnieču vitamīnu sastāvā ir 200-300 mg kalcija, bet rekomendējamā kopējā dienas deva ir 5-6 reizes lielāka: 1000-1300 mg kalcija. Es savām pacientēm parasti lūdzu paskaitīt uzņemto kalcija daudzumu ar piena produktiem, jo to salīdzinoši ir viegli izdarīt (skatīt tabulā).  Izejot no tā, papildus uzņemot  1 vai 2 tabletes kalcija dienā, par “pārdozēšanu“ nevar būt runas. Visvairāk kalcijs nepieciešams grūtniecības otrā trimestrī, kad notiek intensīva kaulu augšana, veidojas muskuļu, nervu šķiedras un zobu aizmetņi. Man personīgi darbā ar topošajām māmiņām ir izveidojusies tāda pieredze, ka tieši grūtniecības pēdējā mēnesī no kalcija preparātiem rekomendēju atteikties, tas pilnībā izslēdz “cietu kaulu” veidošanās risku.

 

Vizīti pie dr. Evas Barkānes varat pieteikt pa tālruni 67201007

 

Uzdod sev interesējošos jautājumus ginekologam, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!