Vai lidojot grūtniecības laikā vajadzīga īpaša atļauja?

Vai lidojot grūtniecības laikā vajadzīga īpaša atļauja?

24. Feb 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ieplānots ceļojums, kurā dosies ar lidmašīnu? Uzzini, līdz kuram grūtniecības mēnesim jākonsultējas ar savu ginekologu, lai saņemtu tam nepieciešamo atļauju! Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, klīnikas „Medeora” ginekoloģe Sandra Tamane.

„Topošajām māmiņām, kuras vēršas pie manis pēc atļaujas doties ceļojumā ar lidmašīnu, to parasti atļauju līdz 32. – 34. grūtniecības nedēļai. Izdarot izvēli „par”, parasti gan ņemu vērā arī to, vai sieviete pirms grūtniecības kādreiz jau ir lidojusi,” stāsta Sandra Tamane.

Ginekoloģe uzskata, ka gadījumā, ja sieviete nekad iepriekš to nav darījusi, grūtniecības laiks nav piemērotākais, lai izmēģinātu šādu pārvietošanās veidu.

Turpretī, ja topošā māmiņa pie pārlidojumiem ir pieradusi un zina, kā viņas organisms to pārcieš, tad droši ceļojumā var doties arī ar lidmašīnu.

Atļauja lidošanai

Pirms lidojuma, pēdējā vizītē pie ginekologa, ārsts topošajai māmiņai izraksta atļauju, kurā tiek norādīts gan pašreizējais grūtniecības laiks, gan paredzamais dzemdību laiks.

Ārsta atļauja doties ceļojumā ar lidmašīnu apliecina, ka nepastāv nekādu ierobežojumu, kas grūtniecei aizliegtu lidot.

Slikta dūša

„Ja iepriekš ir lidots un sieviete zina, ka viņai tās laikā mēdz būt slikta dūša, tad es tomēr ieteiktu izvēlēties citu pārvietošanās veidu. Savukārt tad, ja topošās māmiņas organismam uz pacelšanos gaisā un nolaišanos nekādas īpašas reakcijas nav, lidot, protams, var,” tā ginekoloģe Sandra Tamane.

Lieto magniju!

Nedēļu pirms pārlidojuma, ārste grūtniecēm iesaka lietot magniju, jo tas nomierinās dzemdes muskulatūru. „Tad, ja topošās māmiņas asinīs būs normāls magnija daudzums, arī spiediena laikā, kas tiek piedzīvots lidojot, nekādu problēmu visdrīzāk nebūs,” skaidro Sandra Tamane.

Magnija B6 preparātu ieteicams paņemt līdzi arī ceļojumā un lietot gadījumā, ja pēc lidojuma rodas sāpes vēderā.

Māmiņu Klubs

Kāda ir tava pieredze, vai grūtniecības laikā esi lidojusi? 

Eksperts

Sandra Tamane

ginekoloģe, dzemdību speciāliste
Sandra Tamane Vecāku skolā
Minīc Minīc 24. Feb 2013, 00:34

Bet kā ir ar kuģošanu-dodoties kruīzā???
Ja man ir gandrīz 36ned???

paldies jau iepriekš: Inga