Vai grūtniecības laikā jāievēro īpašs ēšanas režīms?

17. Oct 2012, 11:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidot bērniņu, daudzām māmiņām rodas jautājums: Vai grūtniecības laikā ir jāievēro kādas īpašas diētas? Vai drīkst turpināt iesāktās diētās? Ar šiem jautājumiem devāmies pie Māmiņu Kluba ekspertes uztura speciālistes Ineses Siksnas.

Grūtniecības laiks būtu tas brīdis dzīvē, kad noteikti pievērsties veselīgam dzīvesveidam un pilnvērtīgam uzturam. Un ar veselīgu uzturu te ir jāsaprot pilnvērtīgs sabalansēts uzturs, kas dažai varbūt būs kā jauna diēta, bet citai gluži pierasta lieta.

Ņemot vērā, ka šobrīd ir ļoti daudz dažādu diētu, tad iepriekš ievērotās diētas būtu jāizvērtē kopā ar savu ginekologu vai uztura speciālistu, kuri varētu noteikt vai tā būtu piemērota grūtniecei un nodrošina visas nepieciešamās uzturvielas mazuļa attīstībai un māmiņas veselībai. Šeit noteikti būtu jābeidz ievērot monodiētas ( viena produkta diētas), vai beztauku diētas. Kā arī nebūtu labi grūtniecības sākumā pēkšņi mesties jaunu diētu apgūšanā un kļūt par veģetārieti vai svaigēdāju. Jebkura šāda krasa dzīvesveida pārmaiņa ietekmē mūsu organismu, un grūtniecības laikā šādas pārmaiņas nav vēlamas, jo grūtniecība jau pati par sevi organismam ir liela slodze. Tāpat grūtniecei nevajadzētu badoties, jo badojoties organismā izdalās ketonvielas, kas var ietekmēt mazuļa attīstību. Ketonvielas var parādīties arī tad, ja starp ēdienreizēm ir bijis pārāk liels pārtraukums.

Papildus nepieciešamais enerģijas daudzums, kas grūtniecei nepieciešams ir plus 300 kalorijas. Tātad - nav jāēd par diviem, bet gan jāēd tikai mazliet vairāk, piemēram, klāt ikdienas uzturam tikai glāze apelsīnu sulas un 2 šķēles siera.

Un, protams, ļoti svarīgs ir uzņemtais šķidruma daudzums. Grūtniecības laikā, tāpat kā jebkurai veselai sievietei, arī šķidrums ir jāuzņem pietiekamā daudzumā. Tās būtu vismaz kādas 6-8 glāzes ūdens dienā, jo ja organismam trūks šķidruma, tad arī visas labās uzņemtās uzturvielas nevarēs nokļūt tur, kur tās visvairāk vajadzīgas.

Tātad galvenās lietas - regularitāte, pietiekams šķidruma un enerģijas daudzums un dažādība - tās būtu galvenās lietas, kas attiecībā uz uzturu grūtniecības laikā būtu jāievēro.

Māmiņu Klubs ir atradis interesantu versiju ASV topošajām māmiņām, kā aprēķināt nepieciešamo uzturvielu daudzumu! Uzzini vairāk šeit!


Floradix®  DZELZS ir uztura bagātinātājs, kas satur  dzelzs (II) glukonātu, C vitamīnu, svarīgākos B grupas vitamīnus, kā arī augu ekstraktus un augļu sulu koncentrātus.Floradix®  DZELZS nesatur konservantus, krāsvielas un alkoholu. Nerada aizcietējumus.

Ieteicams:

  • sievietēm jebkurā vecumā, īpaši grūtniecēm un barojošām māmiņām
  • bērniem un pusaudžiem
  • sportistiem un veģetāriešiem

Floradix®  DZELZS pieejams 250ml un izdevīgā 500ml iepakojumā.

Jautā Latvijas aptiekās!

Skaties videosarunu ar uztura speciālisti Inesi Siksnu, spiežot zemāk pogu Play!