Tēta loma bērniņa gaidīšanas laikā

Tēta loma bērniņa gaidīšanas laikā

12. Nov 2010, 12:34 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kaut gan fiziski tieši māmiņa visātrāk izjūt mazulīti, jo viņš atrodas māmiņas vēderā, arī tētim jau no tā brīža, kad viņš uzzina vēsti, ka drīz ģimenē būs trīs cilvēki, visa dzīve apgriežas ar kājām gaisā. Ir vīrieši, kuri tad ir gatavi topošo mammu uz rokām nēsāt, turpretī citi cenšas izlikties, ka dzīve rit, kā ritējusi.

 

Topošie tēti izdzīvo tikpat satraucošu un mulsinošu laika periodu, kā mammas. Grūtniecība vīriešiem ir laika posms, kurā viņi no jauna pārdomā savu lomu un atbildību. Vai viņi spēs nodrošināt ģimeni? Vai viņi būs bērnam laba priekšzīme, vai spēs pietiekoši labi atbalstīt sievieti, kura bērniņa gaidīšanas laikā izdzīvo milzu gan fiziskas, gan emocionālas pārmaiņas, lai pielāgotos jaunajai situācijai?

 

Jaunajā ģimenē nav nekas svarīgāks kā nostiprināt topošā tēta emocionālo saistību ar sievu un bērnu. Ja tas notiek un vīrieti kā tēvu apliecina arī apkārtējie (piemēram, ārsts pārbaudē uzdodot arī tēvam jautājumus par grūtniecības norisi un viņa pašsajūtu), vīrietis jūtas savā jaunajā lomā aizvien drošāk un iegūst pašpārliecinātību, kas vistiešākā veidā saistās ar viņa reālajām darbībām dzemdību laikā un pēc tam.

 

Trūkst uzmanības: māmiņas stāsts

 

Protams, paveicies ir tām sievietēm, kuras partneri bērniņa gaidīšanas laikā „nēsāja uz rokām”, kopīgi pavadot katru minūti, masējot, pērkot augļus, dodoties pie ārsta uz vizīti un lūkojoties uz savu sievieti ar dievināšanu, tomēr ne visi vīrieši ir vienādi un ne visi, uzzinot par mazuļa pieteikšanos ir gatavi ģimenes ligzdiņu vīt vēl ciešāku.

 

Tieši šī problēma nomāc vairākas Māmiņu Kluba mammas – grūtniecības laikā viņas nesaņem no topošā tēta vajadzīgo uzmanību. Arī māmiņa Inga (vārds mainīts) savā vēstulē mums raksta, ka kaut arī bērniņš bijis gaidīts un gribēts, tomēr esot jau sestajā grūtniecības mēnesī, abiem topošajiem vecākiem savā starpā ir radušies nopietni strīdi par kopīgu laika pavadīšanu. Inga cerējusi, ka uzzinot priecīgo vēsti, puisis pārstās regulāri katru nedēļas nogali izklaidēties un iedzert kopā ar draugiem, bet veltīs laiku viņai, tomēr tā nav noticis. Līdz ar to ģimenē rodas konflikti, jo abu jauno vecāku uzskats par kopīgu laika pavadīšanu atšķiras.

 

„Es būtu vēlējusies, lai viņš pārtrauc „tusēt”, līdz ar to arī pārtrauc biežo nedēļas nogaļu iedzeršanu, tajā pat laikā šo laiku pavadot kopā ar mums un darot kādas kopīgas lietas, ko varu darīt arī es, piemēram, apmeklēt zooloģisko dārzu, iziet pastaigās, noorganizēt ekskursijas. Diemžēl viņš ir agresīvi noskaņots pret šādu manu viedokli un uzskata, ka cenšos viņu apspiest un izmainīt, ka dzīvē tā ir iekārtots, ka sieviete iznēsā bērniņu, tad arī viņai šos 9 mēnešus ir jāatsakās no izklaidēm, atsakoties no publiskām izklaižu vietām, alkohola u.c. izklaidēm, kas nelabvēlīgi var ietekmēt mazulīti, tā vietā mierīgi sēžot mājās. To es visu saprotu un tam piekrītu, bet tomēr nepiekrītu viņa viedoklim, ka tas pilnībā neattiecas uz viņu un, ka viņš var turpināt tādā pašā garā dzīvot, neizdarot nekādas izmaiņas savā dzīves grafikā,” sašutusi ir Inga.

 

Inga uzskata, ka būtu tikai normāli, ka topošā mazulīša tēvs censtos vairāk laika pavadīt kopā ar savu sieviņu, cenšoties vairāk sajust un iepazīt savu gaidāmo mazulīti puncī. Bez tam viņa nevar piekrist drauga uzskatam, ka nedēļas nogales var pavadīt atsevišķi, jo kopā viņi ir katru darba dienas vakaru (šeit arī jautājums – cik kvalitātīvi šie vakari kopā tiek pavadīti?). Visgrūtākais ir rast kopīgu valodu, jo neviena no iesaistītajām pusēm nav gatava piekāpties.

 

„Man nebūtu nekādu pretenziju, ja tas nebūtu katru nedēļas nogali, diemžēl neviens vakars nedēļas nogalēs netiek atvēlēts mums. Varbūt izklausos pārāk strikta un barga, nosodot šādu viņa rīcību, tomēr es tik daudzreiz esmu centusies viņam izskaidrot savu viedokli, uzskatu, tomēr viss beigās izvēršas skaļā diskusijā, kur katrs paliek pie sava viedokļa un neatkāpjas no tā. Varbūt neprotu pareizi izklāstīt un argumentēt, lai viņš ieklausītos manī un varbūt saskatītu kaut mazumiņu patiesības?” bēdājas Inga.

 

Psihoterapeita skaidrojums

 

Lai noskaidrotu, kādēļ vīrieši sievietes grūtniecības laikā nav gatavi pavadīt ar savu sievieti tik daudz laika, kā viņa vēlētos, Māmiņu Klubs uz sarunu aicināja psihoterapeiti Nikolu Dzinu no centra „Taka”.

 

„Jebkurā gadījumā bērna pieteikšanās ģimenē ir ne tikai ārkārtīgs prieks, bet arī milzīgs pārbaudījums. Tas ir pārbaudījums attiecībām,” stāsta psihoterapeite.

 

Viņa uzsver, ka bērniņš ir kā katalizators – viņa pietiekšanās uzreiz pastiprināti iezīmē tos posmus, kas attiecības nav bijuši kārtībā.

 

Nevis bērns pirmajā vietā, bet balanss starp vīrieti un bērnu

 

Viena no tipiskākajām kļūdām, ko pieļauj sievietes, ir tā, ka bērns viņām ir pirmajā vietā. Tai skaitā – potenciālais bērns, vīrietis it kā tiek nostumts maliņā. Tas notiek neapzināti, jo galu galā cilvēkiem ir jāpiemērojas jaunam attiecību modelim. Līdz šim vīrietis ir pieradis, ka attiecībās bija tikai divi cilvēki, bet nu ir arī trešais, ar kuru ir jārēķinās. Šādā situācijā sievietei ir ļoti jāmāk sadalīt lomas – es kā sieva un sieviete un es kā māte. Šis varētu būt viens no iemesliem, kādēļ vīrietis izvēlas dzīvot „savu dzīvi”.

 

Ko mēs katrs esam gatavi upurēt?

 

Otra jautājums varētu būt par to, uz kādu dzīvesstilu katrs no pāra ir gatavs? Kādas attiecības viņiem ir pieņemamas? Ir pāri, kur tiešām katrs iet uz savu pusi un ir cilvēki, kuriem ļoti svarīga ir kopā būšana. Ja ģimenē valda pirmais attiecību modelis, tad būtiski ir ne tikai topošajam tētim izklaidēties, bet arī māmiņai pavadīt laiku sev tīkamā veidā, ne tikai sēdēt mājās un gaidīt vīru. Šeit atkal jāsaprot, ka, ja abi ir mierā ar tādu situāciju, viss ir kārtībā, tiklīdz viena no pusēm sajūtas diskomfortā, nepieciešams meklēt problēmas sakni.

Protams, ir tikai normāli un saprotami, ja sieviete vēlas pavadīt vairāk laiku kopā ar savu partneri, kad pieteicies ir kopējais bērniņš. Tas ir ne tikai liels emocionālais atbalsts, kas nepieciešams laikā, kad mēs, sievietes, kļūstam tik jūtīgas, gan arī iespēja vīrietim satuvināties ar savu bērnu un sagatavoties laikam pēc dzemdībām, kad krasi mainīsies ģimenes dzīves ritms, vismaz uz noteiktu laiku.


Kā konstatēt problēmu?

 

Nikola Dzina stāsta: ”Ja pie manis būtu atnācis pāris, kurš sūdzētos par šādu problēmu, pirmais jautājums būtu - kas pietrūkst jūsu attiecībās, kas liedz kopā pavadīt laiku?”.

Kā vienmēr, arī šādās situācijās der vecā, labā izrunāšanās. Sievietei kā burvei ir jācenšas atrast slepenie vārdiņi, kas „atvērs vīrieti” un izdosies noskaidrot, kādēļ notiek „bēgšana no mājām”. 

Vispirms ir jācenšas noskaidrot sevī un arī pajautāt otram – cik mēs abi esam gatavi atteikties no ierastā? Cik lēmums par bērniņu bija abpusējs un nobriedis? Vai vīrietis tiešam gribēja bērnu, vai arī tikai piekrita sievietes vēlmei?

Ja attiecības abām pusēm ir svarīgas, tās var labot un vienoties, kāds ir katra pienesums attiecībās.



Tēva sagatavošana jaunajai lomai

Kādreiz grūtniecība ģimenes dzīvē bija pārejas laiks, kad īpaša izturēšanās pret grūtnieci bija daļa no pārmantotām paražām. Diemžēl mūsdienās bieži vien bērna pieteikšanās rada krīzes situācijas, jo daļai sabiedrības nav gatavu iestrāžu, kas palīdzētu jaunajiem vecākiem izprast milzīgās pārmaiņas un grūtības, kas saistās ar bērniņa gaidīšanu. Īpaši tas attiecās uz ģimenēm, kur vai nu vienai, vai otrai pusītei nav pozitīva savas ģimenes pieredze, vai arī nav iespējas gūt draugu atbalstu, jo vai nu viņiem trūkst tādas pieredzes, tādēļ, ka nav vēl bērnu, vai arī ir izveidojies nepareizs priekšstats par attiecībām un tēva lomu grūtniecības laikā. Piemēram – es esmu kārtīgs „vecis” un labāk sēžu ar draugiem bārā, jo tā ir mana loma, bet sievai jābūt mājās. Ja vīrietis gūst apstiprinājumu un uzmundrinājumu tam no saviem draugiem, tad šāda attieksme arī turpināsies. Tādēļ grūtniecības laikā ir ļoti svarīgi ne tikai  māmiņai satikties ar citām grūtniecēm, bet arī vīrietim satikties ar tēviem, kuri var stāstīt, cik jauka ir pieredze audzinot bērnu, kā arī, cik svarīgi ir pavadīt laiku ar sievu. 

Zinātnieki ir pierādījuši, ka ir ļoti svarīgi grūtniecības laikā abiem vecākiem psiholoģiski sagatavoties savai jaunajai lomai kā vecākiem. Tas, ka topošais tētis fiziski neizjūt bērniņa augšanu, noved nereti pie situācijas, kad tēvam grūtniecības laikā gribas just apliecinājumu tam, ka viņš ir noderīgs bērna dzīvē, gribas redzēt savas produktivitātes apliecinājumu, tādēļ viņš var sākt strādāt daudz vairāk kā iepriekš un viņam prioritāte kļūst ģimenes finansiālā drošība.

Daudziem vīriešiem ir grūti sevi sadalīt – sniegt sievai gan emocionālo atbalstu, gan finansiālo. Tomēr vienmēr sievietes uzsver (to ir novērojuši arī ārsti savā praksē), ka sieviete tikai tad var pilnvērtīgi un labi justies grūtnieces statusā, ja vīrietis izprot viņas vajadzības un ir viņai līdzās (gan tieši, gan pārnesti).

Arī psihoterapeite apstiprina, ka ir nenoliedzami svarīgi sagatavot tēvu jaunajai lomai. „Ja māmiņai tas neizdodas pašai, var iesaistīt nevis radiniekus un draugus, bet, piemēram, ārstu, lai viņš pakāpeniski ievada vīrieti šajās lietās. Tās ir ikdienišķas situācijas – regulārās sonogrammas, sirsniņas klausīšanās, kaut kas, kas palīdz vīrietim izprast notiekošo. Ir svarīgi arī pašai mammai saprast, ko tēvs nevar darīt - viņš nevar iznēsāt, piedzemdēt un barot ar krūti. Visu pārējo tēvs var darīt. Līdz ar to, jo vairāk tētis ir kopā ikdienišķās sagatavošanās lietās, jo labāk viņš stādās priekšā, kā būs, kad bērniņš būs piedzimis, jo šobrīd māmiņa vēl var iziet ar vīru kaut kur kopā, bet, kad mazulis būs piedzimis, būs mirklis, kad viņa nekur nevarēs iet. Uz noteiktu mirkli tēvam savas vajadzības būs jānoliek malā. Tās ir līdzsvara atrašana starp pašu attiecībām un attiecībām kopā ar bērnu,” skaidro Nikola Dzina.

Ko darīt, ja mammai neizdodas saruna ar tēti?


Nikola Dzina uzsver, ka, ja attiecībās līdz ar bērna pieteikšanos uzrodas strauji konflikti, tas norāda, ka ar tām jau līdz tam kaut kas nav bijis labi. Labas attiecības ir tad, ja tās apmierina abas puses. Pēc viņas teiktā, vēlāk jau sākas tā „deja”, kad viens pakāpjas solīti pretī, otrs pakāpjas un puslīdz apmierināti ir abi.

N.Dzina stāsta: „ Ja ir izteikta neapmierinātība no vīrieša puses grūtniecības laikā, varbūt viņš nemaz nav gatavs tēva lomai. Varbūt viņam ir bail? Varbūt viņam ir bailes par to, vai viņš spēs būt par tēvu? Varbūt ir izmisīga vēlme „ieelpot dzīvi”, jo ir dzirdēts, ka pēc tam būs „pilnīgs vāks”? Šeit atkal māmiņai ir jāmēģina saprast, kas ir tas, kas ar partneri notiek, kas viņam pietrūkst. Ja tomēr pārim neizdodas, ir vērts meklēt speciālista palīdzību. Ja tētis ir ar mieru, tad tā ir iespēja, kā neielaist problēmu.”

Psihoterapeite skaidro, ka atmest ar roku pat pēc vairākiem mēģinājumiem nevajadzētu, jo censties kaut ko mainīt, jēga ir vienmēr. Diez vai kāds vīrietis būs galīgi „nerunājams”, tomēr ja tā ir, tad rodas milzīgs jautājums – vai starp abiem cilvēkiem vispār IR attiecības? Ir jānoskaidro, vai attiecībās krīze ir radusies tieši tagad, vai tās ir jau bijušas mirušas pirms grūtniecības? Tādēļ tik svarīga ir saruna.

Ja pāris konstatē, ka attiecības tomēr ir, tad nevajadzētu brukt partnerim virsū ar pārmetumiem, jo pārmetumus jau parasti nedzird. Tieši sievas uzdevums ir „aizmidzināt” vīru un pie reizes pastāstīt par savām izjūtām, kas ir tas, ka traucē un uzzināt, kas vīrietim traucē atbalstīt savu mīļoto?

Četri iemesli, kādēļ vīrietis tēlo strausu


Pat, ja grūtniecības laikā sieviete samierinās ar to, ka nav kopā ar savu partneri tik daudz vai tik kvalitatīvu laiku kā gribētos, tad pēc bērniņa piedzimšanas ir pilnīgi skaidrs, ka tēvam ir jāiesaistās ģimenes dzīvē. N.Dzina izdala četrus iemeslus, kas nosaka vīrieša attieksmi pret sievieti grūtniecības laikā.

 

Kādas ir dēla attiecības ar vecākiem?

 

Kad parādās bērniņš, tad tas uzrunā mūsu zemapziņu, kādi mēs bijām kā bērni un kādi bija tēvi. Ko mēs varam no šīs pieredzes mācīties? Tātad – viens no problēmas meklējumiem ir paša vīrieša ģimenē un attiecībās. Ja vīrietis nav redzējis pozitīvu piemēru savā ģimenē, kā tēvs izturas pret māti, viņam būs grūti savā ģimenes dzīvē.

 

Kādas ir vīrieša vērtības?

 

Vai ģimenes dzīve ir viņam vērtība? Iespējams, ka vīrietim lielāka vērtība ir būt iecienītam draugu lokā un gūt panākumus darbā.

Ko vīrietim nozīmē būt par vīrieti, un ko viņš uzskata, kāda ir sievietes loma?

 

Ir ļoti daudz vīriešu, kuri uzskata, ka sievietei tikai jāsēž mājās un jābūt kā mātei. Ir vīrieši, kuri uzskata, ka viņam sievietes lietās nav jājaucas un tā tālāk. Jāatceras gan, ka mūsdienās tēvs nav tāds, kurš formāli pārbauda mājasdarbus, tēvs arī aktīvi iesaistās zīdaiņa dzīve.


Kā ir attīstīta vīrieša spēja mīlēt?


Jāatceras, ka ar šo spēju gan neviens nepiedzimst un tā ir jāmācās attīstīt!

 

Svarīgi tomēr topošajiem vecākiem ir nepadoties, kopīgi meklēt risinājumus un nebaidīties arī no profesionāļu palīdzības!