Stradiņa slimnīcā samazinājies dzemdību skaits

Stradiņa slimnīcā samazinājies dzemdību skaits

23. Aug 2010, 21:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā šogad samazinājies dzemdību skaits, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Stradiņa slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas klīnikas vadītāja Maira Jansone.

 

Šā gada desmit mēnešos Stradiņa slimnīcā bijušas 1702 dzemdības, kas ir par 111 dzemdībām mazāk nekā analogā laika periodā pērn. 2008.gada desmit mēnešos Stradiņa slimnīcā tika pieņemtas 1838 dzemdības.

 

Jansone arī informēja, ka Stradiņa slimnīcā 2009.gada desmit mēnešos veikti 326 plānveida un 334 akūti ķeizargriezieni.

 

Slimnīcā pieejami arī maksas dzemdību pakalpojumi, un šī gada desmit mēnešos reģistrēti 287 gan ārstu, gan vecmāšu dzemdību līgumi.

 

Jau ziņots, ka šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu samazinājies maksas dzemdību skaits medicīnas iestādēs Latvijā.

 

Dzemdību maksas pakalpojumu cenas medicīnas iestādēs Rīgā ir atšķirīgas. "Rīgas dzemdību namā" dzemdības ar individuālu līgumu vecmātes pavadībā maksā 400 latu, izvēlēta speciālista pavadībā - 400 latus, plānota ķeizargrieziena operācija - no 120 līdz 400 latiem, savukārt ķeizargrieziena operācija pēc pacientes pieprasījuma maksā 1800 latu.

 

Ģimenes centra dzemdību klīnika ir privāta iestāde, kurai nav valsts dotāciju. Šobrīd klīnikā dzemdības vecmātes vadībā maksā 655 latus, dzemdības vecmātes un ārsta vadībā - 855 latus, akūts ķeizargrieziens - 855 latus, savukārt par ķeizargrieziena operāciju pēc pacientes pieprasījuma jāmaksā 1000 latu.

 

Savukārt Stradiņa slimnīcā par individuālu dzemdību aprūpi ar izvēlētu ārstu-dzemdību speciālistu jāmaksā 400 lati, par individuālu dzemdību aprūpi ar izvēlētu vecmāti - 300 lati, ar individuāli izvēlētu neonatologu dzemdībās - 200 lati, par individuāla dzemdību speciālista-operatora izvēli plānotam ķeizargriezienam jāmaksā 450 latu. Savukārt ķeizargrieziena operācija pēc pacientes pieprasījuma maksā 1530 latu.

 

"Nozare.lv" aptaujātie maksas dzemdību pakalpojumu sniedzēji atzinuši, ka pašreizējā situācija dzemdību maksas pakalpojumu segmentā nav pārsteidzoša, un tas, ka samazināsies maksas pakalpojumu apjoms, tika prognozēts jau iepriekš. Eksperti arī atzinuši, ka tuvākajā laikā maksas pakalpojumu cenas netiks samazinātas.

 

Arī Jansone atzina, ka cenas maksas pakalpojumiem Stradiņa slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas klīnikā tuvākajā laikā nav plānots samazināt.

Anta Blumberga 
Nozare.lv
02. Dec 2009, 18:25

Jā,nu diemžēl manuprāt dažus turpmākos gadus tā arī būs,jo ekonomiskā situācija valstī iet roku rokā ar dzimstību.