Problēma: sausa maksts

Problēma: sausa maksts

05. Sep 2011, 11:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēcdzemdību periods, menopauze, seksuālā disfunkcija – tipiskākie sausas maksts izraisītāji. Kā ar šīm problēmām tikt galā? Un kā šo dzīves periodu aizvadīt ar pēc iespējas mazāku diskomfortu?

 

Konsultē Sieviešu Kluba eksperte Dace Rezenberga, ginekoloģe.

 

Pēc dzemdībām sausa maksts rodas tādēļ, ka ir pazemināts estrogēna daudzums organismā. Kad hormonālais fons līdzsvarojas, sausas maksts problēmas zūd.

 

 

Arī menopauzē ir līdzīgi. Olnīcas vairs nestrādā, tās neražo estrogēnu, kas savukārt izraisa maksts sausumu. Šī problēma diemžēl ir nepārejoša. Ar to jāiemācās sadzīvot, izmantojot aptiekās nopērkamus preparātus.

 

 

Savukārt seksuālas disfunkcijas gadījumā vislabāk meklēt ārsta palīdzību. Sausa maksts rodas tādēļ, ka dzimumdzīves laikā sievietei nerodas uzbudinājums. Iemesls, kādēļ tas tā ir, katrai sievietei var būt atšķirīgs un diemžēl bez ilgstoša terapeitiska kursa diez vai šī problēma pati no sevis pāries.

 

 

Toties, lai izvairītos no sausas maksts radītā diskomforta, var lietot speciālos maksts mitrināšanai paredzētos līdzekļus. Ir gan gēli, gan lubrikanti. Lai atrastu sev vispiemērotāko, vislabāk izmēģināt vairākus un vadīties pēc savām sajūtām. Vienīgi ievēro, ja mīlējoties kā izsargāšanās metodi izmanto prezervatīvu, tev derēs preparāti, kas ražoti uz eļļas-ūdenī bāzes. Tas satur daudz ūdens, kas mitrina maksti un ārējo dzimumceļu apvidu un kopjošie lipīdi padara ādu mīkstu. Arī prezervatīvs pa to labi slīdēs un tādēļ nepalielināsies saplīšanas risks.

 

 

Lūk, tipiskākās pazīmes, kas liecina par iespējamu maksts sausumu.

 

 

Subjektīvās sajūtas:

sāpīgs dzimumakts; nieze; dedzināšanas sajūta; sāpes maksts apvidū.

 

 

Objektīvie rādītāji:

plānāks maksts epitēlija slānis; sausuma parādīšanās, apsārtums; petehiāla asiņošana, izdalījumi; pH līmeņa izmaiņas.

 

 

Sieviešu Kluba izvēle:

 

 

Vagisan FeuchCreme mitrinošs krēms ārējiem un iekšējiem dzimumceļiem maksts sausuma gadījumā. Nesatur hormonus un var lietot ar lateksa prezervatīviem.

 

Gleitgelen Lipogel – mitrinošs lubrikants. Nesatur konservantus un smaržvielas, bet tā saturā ir parafīneļļa. Nedrīkst lietot kopā ar lateksa prezervatīviem.

 

 

Sieviešu Kluba diskusijai:

 

Tev arī kādreiz bijusi šī problēma? Ko tu darīji, lai mazinātu diskomforta sajūtu?

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv