Piedzimt bez vardarbības..

Piedzimt bez vardarbības..

31. Mar 2010, 11:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja pirms desmitiem gadu galvenā uzmanība dzemdībās tika pievērsta māmiņas labsajūtai, tad tagad arvien vairāk pievēršas arī jaundzimušo emocionālajam stāvoklim. Par nevardarbīgām dzemdībām Māmiņu Klubā stāsta psiholoģe Vita Kalniņa un dūla Linda Vītuma.

 

Kā uzsver psiholoģe Vita Kalniņa, runājot par nevardarbīgām dzemdībām, ir jāizšķir fiziskā un emocionālā puse. Psihologu kompetencē ir runāt par emocionālo pusi. Katra mamma, gatavojoties dzemdībām, var veicināt nevardarbīgu dzemdību norisi, atrodot īsto vecmāti, īsto ārstu, varbūt dūlu. Tādā veidā sieviete pati var veidot savu dzemdību pieredzi.

 

Piedzimt bez vardarbības

 

Dzirdot šo teikumu, uzreiz prātā nāk fiziska vardarbība. Jā, ir arī tā, bet no psiholoģiskā aspekta vairāk jārunā par emocionālo pusi. Bieži domājam par to, ka māmiņai ir sāpīgi dzemdēt. Tomēr tajā pašā laikā piemirstam, ka arī jaundzimušajam tas ir sāpīgs process. Ja māmiņa var palūgt atsāpināšanu vai mainīt dzemdību pozas, tad bēbītim ir vienkārši jāiztur, jāuzticas un jāgaida, kad viņš ienāks plašajā pasaulē.

 

Kāpēc ir tik svarīgi piedzimt bez vardarbības? Kā stāsta Linda Vītuma, bērns dzemdību laikā pārnāk no vienas pasaules pavisam citā pasaulē. Bērns 10 lunāros mēnešus dzīvojis vietā, kas atbalstījusi un izpildījusi visas viņa vajadzības. Dzemdību laiks ir laiks, kad jāpāriet citā pasaulē, kur viss notiek citādi kā iepriekšējā pasaulē. Tad mazais sastop pirmās rokas, dzird pirmās balsis, iegūst pirmās sajūtas. Tāds tad arī ir pirmais priekšstats jaundzimušajam par lielo pasauli.

 

Lai varētu runāt, ka dzemdības ir notikušas nevardarbīgi, no psiholoģiskā viedokļa bērniņam jābūt gaidītam, dzemdību process nevar būt steidzināts, nekas netiek uzspiests. Jā, arī ar bēbīti ir notikusi komunikācija. Bērnam, tāpat kā jebkuram citam cilvēkam, lielākais satraukums rodas tad, ja viss notiek pēkšņi.

 

Protams, ir sarežģīti runāt ar bēbīti ārstam vai vecmātei, kura dienā pieņem jau n-to mazuli, tieši tāpēc māmiņas drošībai un pārliecības sajūtai vajadzētu slēgt līgumu. Tikai šādā veidā tiks nodrošināta 100% uzmanība un rūpes māmiņai un mazulim. Tādējādi bērns var atgūties un atgūt uzticību māmiņai un apkārtējai pasaulei.

 

Dzemdību trauma

 

Ja turpinām runāt par dzemdību traumām, tad vēlreiz jāuzsver, ka runa ir par emocionālo dzemdību traumu. Pārsvarā māmiņas, kas pašreiz dzemdē, pašas ir traumatiski dzimušas un viņām ir nepārstrādātas bailes par savu dzimšanu, jo kurš gan atceras savu piedzimšanu?!

 

Tādējādi viņām ir arī grūtāk tikt galā ar to, ko dzemdību laikā piedzīvo viņas bērns. Psiholoģe Vita Kalniņa uzskata, ka tad, kad esam zīdaiņi, esam atvērti dziedināšanai, lai tiktu ārstēti. Latvijā pašreiz populāra metode ir tauriņpieskārienmasāža, kas visā pasaulē ir labs veids, kā ārstēt bērnus pēc traumatiskām dzemdībām.

 

Sagatavošanās dzemdībām

 

Māmiņa var izglītoties jau pirms grūtniecības. Linda Vītuma uzsver: „Jo sieviete ir zinošāka, jo mazāk sasprindzinājuma dzemdību laikā. Jo mazāk sasprindzinājuma, jo vieglāk noris dzemdības.” Un tas ir svarīgi – rast drošu patvērumu un pārliecību par sevi.

 

Viens veids, kā to izdarīt, ir dūlas klātbūtne dzemdībās. Viņa ir kā starpnieks starp māmiņu un medicīnas personālu. Viņa izprot māmiņas bailes un saprot viņu, bet tajā pašā laikā viņa zina, kas notiek no medicīniskā viedokļa. Tādējādi viņa mazina šo barjeru – dzemdētāja vs. ārsts.

 

Drošības sajūtas iegūšana

 

Drošību sievietei var radīt piemērota vide. Tas, kāda vide sievietei palīdz mazināt bailes, ir katras sievietes ziņā. Cita jūtas drošāk mājās, cita- stacionārā. Nav svarīga tieši vide, bet tas, kā sieviete jūtas šajā vidē.

 

Lai atbrīvotos no bailēm, sievietei pašai vai ar kāda palīdzību jāatbild uz šādiem jautājumiem:

 

-         No kā sievietei ir bail?

-         Kas ir tas, kas sniedz drošību?

-         Kas palīdz atslābināties un atbrīvoties?

 

 

Atbildot uz jautājumiem, ir panākts solis pretī atvērtībai jaunā cilvēka ienākšanai pasaulē. Ieklausies sevī un notici sev, jo padomi, kas nāk no malas, rada apjukumu un liek zaudēt drosmi, tāpēc svarīgi, lai blakus būtu kāds, kas iedrošina!

 

Lai izdodas!

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

BEZMAKSAS tikšanās ar dūlām. Piesakies arī Tu!