Pastāsti, kāds bija Tavs pēcdzemdību laiks

Pastāsti, kāds bija Tavs pēcdzemdību laiks

03. Jul 2013, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Urā! Tas ir noticis! Jums ir piedzimis ilgi gaidītais mazulis. Pēc 9 mēnešu gaidīšanas svētkiem Tu vari paskatīties uz mazo un teikt: "Sveiki, mazais! Iepazīsimies! Lai Tev viss būtu labi!"

Bet kas notiek māmiņas organismā? Kādi ir iespējamie sarežģījumi, kuriem pievērst uzmanību un ko darīt, lai organisms atgūtos pēc 9 mēnešu pamatīga darba, dodot dzīvību jaunam cilvēciņam?

Oksana Babula

Pēcdzemdību periods jeb kā to vēl mēdz dēvēt par "ceturto" grūtniecības trimestri iedalās divos etapos- agrais un vēlais.

Agrais pēcdzemdību periods sākas uzreiz pēc placentas piedzimšanas un ilgst pāris stundas.

Šajā laikā jaundzimušais pirmo reizi tiek pielikts pie krūts, kas ir ļoti svarīgi. Mazulis saņem tik svarīgo pirmpienu, bet sievietei, stimulējot šādā veidā krūtis, sāk sarauties dzemde, kā arī tiek doti signāli smadzenēm, ka jāsāk izstrādāt pieniņš.

Tāpat šajā laikā ir svarīgs mātes un bērna ādas kontakts, lai izveidotos bērna mikroflora. Bērns dzird mātes sirdspukstus un viņas balsi, ko iepazina jau, dzīvojot mammas puncī. Nedaudz pirmpiena un kontakts ar māmiņu veido bērna fizioloģisko ujn psiholoģisko komfortu, kas nepieciešams gan māmiņai, gan mazulim.

Visbiežāk sastopamais sarežģījums šajā periodā ir asiņošana, ko izraisa dzemdes atonija, ārsts un vecmāte kontrolē, cik labi saraujas dzemde, tiek veikta masāža, likta aukstuma komprese vēdera lejasdaļā un ja nepieciešams, sašūti plīsumi.

Vēlajā pēcdzemdību periodā notiek sievietes organisma atjaunošanās un ideālajā gadījumā tajā stāvoklī kāds tas bija pirms grūtniecības.

Pēc dzemdībām notiek dzemdes saraušanās, ko dažas sievietes jūt kā sāpes un diskomfortu vēderā. Sāpju intensitāte ir atkarīga no jutības, dzemdību skaita un kopējā organisma stāvokļa.

Zīdīšanas laikā dzemdes saraušanās pastiprinās, kas reizēm ir pat patīkama, bet tāpat dažreiz tas var radīt sāpes. Lai samazinātu diskomfortu, var tikt veikta vēdera un muguras lejasdaļas masāža, elpošanas vingrinājumi un meditācija. Vari iztēloties, ka it kā uz Tava vēdera ir mīksts pūkains kaķis, kas sniedz patīkamu siltumu un piepilda visu ķermeni.

Pēcdzemdību izdalījumi ir līdzīgi kā smagās menstruācijas dienās, pirmajās dienās pēc dzemdībām būs asiņaini izdalījumi, pēc tam tie kļūs brūngani un mēneša laikā samazināsies un pazudīs pavisam.

Ja asiņainie izdalījumi turpinās vai parādās nepatīkama smaka, tad tas var liecināt par kādu infekciju un tādā gadījumā noteikti būtu jāgriežas pie ārsta.

Noteikti ļoti svarīgi ir ievērot personīgo higiēnu, mainīt paketes, apmazgāties ar ūdeni, kumelīšu ūdeni vai speciāliem intīmās higiēnas līdzekļiem.

Vēdera priekšējās sieniņas atjaunošanās

Grūtniecības laikā, sevišķi pie atkārtotas grūtniecības, tiek izstiepti vēdera muskuļi un āda, kas var veicināt striju parādīšanos. Tāpēc nepieciešams veikt dažus pasākumus, lai atjaunotu skaistu vēderu. Visefektīvākais vingrinājums, kas stiprina vēderu, ir masāža ar aromātisko masāžas eļļu.

Stingrības un elastības atjaunošana iegurnī

Dabiskas dzemdības ir nozīmīga slodze un iegurnim un starpenei, tāpēc, ja pēc dzemdībām netiek stiprināti šie muskuļi, iespējama urīna nesaturēšana. Lai to novērstu, ieteicams vingrināt starpenes muskulatūru, kas būtu jau jāsāk pirms grūtniecības un jāturpina pēcdzemdību periodā.

Šos muskuļus var stiprināt pavisam vienkārši un nemanāmi. Lai labāk to saprastu, izmēģini to tualetes apmeklējuma laikā. Urīna izdalīšanas laikā mēģini uz brīdi aizturēt urīna strūklu. Pēc kāda brīža turpini. Kad būsi sapratusi, kā strādā starpenes muskuļi, varēsi šo vingrinājumu izpildīt jebkur- pie TV, gatavojot ģimenei vakariņas un neviens pat nepamanīs. Smagākos gadījumos, kad ir dzemdes noslīdējums un urīna nesaturēšana, nepieciešams veikt operāciju.

Hemoroīdi

Diezgan bieža parādība pēc dzemdībām. Grūtrniecības laikā hormonu ietekmē samazinās vēnu sieniņu tonuss un palielinās spiediens uz iegurņa, tādējādi radot aizcietējumus, kas turpinās arī pēc grūtniecības.  

Regulāra vēdera izeja ir ļoti svarīga, barojot bērniņu ar krūti. Vispirms tam ir nepieciešama sabalansēta diēta. Šādos gadījumos noder tādi pārtikas produkti kā augļi, dārzeņi, jūras kāposti, bietes, ziedkāposti, kivi, cepti āboli, diedzētas sēklas, graudu maize, žāvēti augļi.

Labi palīdz arī tējkarote eļļas tukšā dūšā, mikroklizmas, stabilizējošas zāļu tējas. Ja tas nepalīdz, konsultējieties ar ārstu. 

Hemoroīdu apkarošanai palīdz vingrinājumi, kas stiprina iegurņa pamatnes un gūžas muskuļus, tomēr šos vingrinājumus var veikt tikai tad, kad beigušies pēcdzemdību izdalījumi. Ja pēc izdalījumu beigšanās tomēr parādās asiņošana, nekavējoties jāmeklē medicīniskā palīdzība. 

Pēcdzemdību depresija

Tā lielākā vai mazākā mērā parādās gandrīz visām sievietēm pēc dzemdībām. Bieži sievietes pat to nepamana, tomēr reizēm depresija "ievelkas" un jāmeklē terapeita palīdzība.

Nesen dzirdēju, kā jauna sieviete stāstīja, ka pēc dzemdībām viņa ir pilnībā mainījusies. Līdz dzemdībām viņai patika viss spilgtais un gaisma, bet tagad gribas valkāt tikai melnas drēbes. Tā ir viena no pēcdzemdību depresijas pazīmēm, kaut arī ne vienmēr tas ir apzināti, tomēr prasa uzmanību.

Ļoti svarīgi sievietēm ir atjaunot psiholoģisko līdzsvaru pēc dzemdībām, jo bērns jūt mātes noskaņojumu un bērna veselība un labklājība tiešā veidā ir saistīta ar mātes emocionālo stāvokli.

Pirmkārt, ir vajadzīga palīdzība un sapratne no bērna tēva. Viņam ir jāsaprot, ka māmiņun var pārsteigt garastāvokļa svārstības, asaras, paaugstināta trauksme, un tieši tāpēc viņai ir vajadzīgs morāls un fizisks atbalsts.

Šajā laikā tikpat būtisks ir sabalansēts uzturs, nekādā gadījumā nedrīkst ievērot stingru diētu, jo tas ietekmēs ne tikai piena kvalitāti, bet arī var izprovocēt depresiju.

Nomierinoša zāļu tēja, masāža, mierīga mūzika, viss tas, protams, ir lieliski, tomēr pašas galvenās zāles ir mīlestība un ģimenes locekļu atbalsts.

Veselību jums un jūsu bērniem, dārgās māmiņas un tēti!

 

 

Oksana Babula,

ārsts ginekologs

 

Pastāsti, kāds bija Tavs pēcdzemdību periods! Ar kādām problēmām Tu saskāries un kā tās atrisināji?

helliite helliite 03. Jul 2013, 14:59

Kopš dzemdībām pagājuši 6 mēneši..
Pirmās 2 nedēļas bija diezgan trakas- tika veikts iegriezums, kas pēctam 2 nedēļas sāpēja, nevarēju pasēdēt, wc apmeklējumi ar nebija nekāda pasaka! Tagad jau grūti to tā atcerēties, cik smags likās tas laiks!
Šodien ielīdu vienās no šaurākajām džinsām 😀)
Kas nozīmē- 6mēneši un mani gurni ir savilkušies!
Neliela riepiņa gan no vēdera vēl veļas pāri, bet gan jau arī tā pazudīs!

Tomēr man ir mazliet sarežģītāka situācija dzemdību dēļ- pēc 6 nedēļām, dodoties pie ginekologa uz apskati, tika konstatēta baltās līnijas trūce! Tas man tāds bonuss no grūtniecības! Un no dakteriem sapratu, ka bez operācijas nekādīgi! Tā, ka gaidu, kad paies gads pēc dzemdībām un tad atkal jādodas pie ķirurga un jāstājas rindā uz operāciju ☹

03. Jul 2013, 13:37

par manu pēc dzemdību - pēc ķeizara (akūta) periodu.
gā ja smagi pat ļoti, bija grūti pierast pie tā, ka jāceļās naktīs, ka bērnam sāp puncītis, ka krūtis ir kā akmeņi, ka neesmu izgulējusies, ka no gultas nevaru piecelties jo rēta mežonīgi sāp.
Bet kā ir tagad nav viegli, jo mazo audzinu viena, bet man tas patīk, jo nav man vajadzīgs blakus vecis kam visu laiku gribas tikai seksu, kam par bērnu nospļauties kas iet un dzrerstās, nav man tas viss vajadzīgs.

Mans vīrietis, ir mans dēliņš

03. Jul 2013, 13:34 stalker

man nav vēlēšanās nedz vecis pie sāniem kam to visu izrādīt, tā kā lai tas viss paliek tām kam tas rūp.

ivetap ivetap 03. Jul 2013, 11:55

Es laikam piederesu tai grupai, kas atsauksies uz pecdzemdibu depresiju.
Diemzel man laiks, kuram bija jabut visskaistakajam musu dzive, bija parverties murga. Traumatisku dzemdibu rezultata, viss mana dzive sagriezas kajam gaisa.
Ilga cina ar sevi, sev apkart esoso un demoniem sevi, bet nu gribas teikt - ka tas viss jau gandriz aiz muguras!