Pārmērīga kofeīna lietošana var radīt auglības problēmas

Pārmērīga kofeīna lietošana var radīt auglības problēmas

27. Feb 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai taisnība, ka pārmērīga kofeīna lietošana var radīt auglības problēmas?Stāsta pazeminātās auglības konsultante, topošā vecmāte Anna Suhanova.

Jebkas, kas tiek lietots pārmērīgi ir kaitīgs veselībai un jebkas, kas ir kaitīgs veselībasi ir kaitīgs auglībai.

Par kofeīnu ir ļoti daudz dažādi pētījumi un internetā ir atrodami daudz dažādi raksti. Bet ja tā pavisam vienkārši par to negatīvo pusi - Kofeīns aktivizē tādu hormonu mūsu organismā kā adrenalīns. Adrenalīns ir hormons. Arī par reproduktīvo sistēmu atbild hormoni. Un kas gan tie hormoni tādi ir?

Hormoni organismā sastāda vienotu sistēmu, ko sauc par endokrīno sistēmu. Endokrīnā sistēma sākas no galvas un tās priekšnieks ir hipofīze, mazs dziedzerītis galvā, kas stimulē hormonu rašanos un regulē darbību visos iekšējās sekrēcijas dziedzeros. Tas ir tāds liels uzņēmums, kur ir sava kārtība un katra nodaļa, vai tā būtu olnīcas vai varogdziedzeris vai aizkuņģa dziedzeris ir savā starpā cieši saistīti.

Ir noteiktas normas, cik kuram hormonam ir jāizdalās, lai sistēma darbotos, kā tas ir nepieciešams. Jebkurš mākslīgais hormonu stimulators var izraisīt pilnīgu visu hormonu svārstības.

Adrenalīns ir hormons,ko izraisa virsnieru dziedzeris stresa situācijās, bet, lietojot pārmērīgi kofeīnu,adrenalīns tiek izraisīts arī bez stresa situācijām un organisms visu laiku ir nelielā stresā, un darbojas tā kā vajadzētu darboties stresa situācijā.

Hormoni ir ļoti konkurējoši savā starpā un, ja kāds hormons tiek mākslīgi vai dabīgi paaugstināts (šajā gadījumā adrenalīns), kāds cits hormons automātiski samazinās. Tā kā visjūtīgākā parasti ir reproduktīvā sistēma, jo tā atbild par jauna cilvēka ienākšanu pasaulē, un nepārtraukti testē ārējos apstākļus, tad tieši reproduktīvie hormoni ir tie, kas atkāpjas, jo stresa situācija taču nav īsti piemērota bērna ieņemšanai.

Tas ir dabīgais aizsardzības mehānisms. Notiek hormonu svārstības un ja tas notiek regulāri, tad var rasties reproduktīvo hormonu disfunkcija.

Vēl viens iemesls, kādēļ kafijas un cita veida kofeīna lietošana ir kaitīga- tas pastiprina ūdens izvadīšanu no organisma, paātrina vielmaiņu un līdz ar to no organisma pastiprināti skalojas laukā arī vajadzīgās uzturvielas.

Ir pētījumi, kas apstiprina, ka bieža kafijas lietošana palielina sirds un asinsvadu saslimšanas, kas ir viens no biežākajiem vīriešu pazeminātās auglības iemesliem.