Pārāk gatava dzemdībām?

Pārāk gatava dzemdībām?

25. May 2012, 11:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējā laikā grūtnieces ir labāk informētas un sagatavojušās dzemdībām. Tā intervijā portālam TVNET sacīja Rīgas Dzemdību nama Ambulatorās nodaļas vadītāja Sniedze Krūmiņa. Viņa pastāstīja, ka arī dzemdētājas ģimenes locekļi tagad ir zinošāki un var labāk palīdzēt topošajai māmiņai. 

 

Krūmiņa atzina, ka mūsdienās sievietes pirms bērniņa nākšanas pasaulē daudz vairāk informācijas uzzina no speciālās literatūras un elektroniskajiem masu saziņas līdzekļiem. Tāpat patlaban grūtniecības laikā pieejamas dažādas nodarbības.

 

Dažreiz dzemdētājas neļaujas mediķiem

 

Taču daktere vērsa uzmanību uz otru galējību – mēdz būt gadījumi, kad sievietes, salasījušās literatūru, tik ļoti uzstāj uz pilnīgi dabiskām dzemdībām, ka mediķiem ir grūti viņas pārliecināt par palīdzības nepieciešamību, ja rodas sarežģījumi.

 

„Protams, bērna ieņemšana, iznēsāšana un dzemdēšana ir dabisks process, tomēr jāatceras, ka dzemdniecībā jebkurā brīdī var sākties sarežģījumi.

 

Iedomātais var nesakrist ar īstenību

 

Savukārt Dzemdību nama galvenā vecmāte Vija Bathena intervijā portālam TVNET skaidroja, ka sieviešu priekšstati par to, kas ir dabiskas dzemdības, ir ļoti dažādi, tie atkarīgi no informācijas ieguves avota.

 

Saistībā ar to nereti starp pacienti un mediķiem veidojas lielas pretrunas un nevajadzīgas konflikta situācijas.

 

„Ja paciente ir fundamentāli noskaņojusies uz dabiskām dzemdībām, tad sarežģījumu gadījumos viņu ir grūti pierunāt veikt nepieciešamo medicīnisko manipulāciju. Tad palīdzība var būt novēlota.

 

„Dzemdības savstarpējā sadarbība ir ļoti būtiska. Jāsadarbojas ne tikai mediķiem – ārstam, vecmātei un māsiņai, bet arī pacientam,” Bathena aizrādīja.

 

TVNET

05. Aug 2011, 17:03

Man liekas, ka nesaprašanās un sašutums pēc dzemdībām pa lielam rodas tādēļ, ka ārstiem nav laika paskaidrot veikto manepulaaciju nepiecieshamiibu. Lai arī cik daudz māmiņas ir lasijušas un uzzinājušas par dzemdību norisi, tas nekad nebūs saliidzinaams ar aarstu izgliitiibu un darba pieredzee apgūto.