Par mājdzemdībām strīdās arī Amerikā

Par mājdzemdībām strīdās arī Amerikā

11. May 2010, 14:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Asas diskusijas starp ārstiem un mājdzemdību vecmātēm radušās arī Amerikā, ziņo Oregānas štata Universitāte PhysOrg.com

 

Pētot dzimstības rādītājus laikā periodā no 1998. līdz 2003.gadam, tika novērots pieaugums priekšlaicīgās dzemdībās un pazemināta svara bērnu dzimstībā. Pētījuma veicēji vēlējās noskaidrot, kāda ir šo rādītāju saistība ar pieaugošo mājdzemdību skaitu.

 

Atklājās, ka mājdzemdību rezultāti nepāsniedz vidējos rādītājus un nerada biežākas veselības problēmas kā stacionāra dzemdības. Taču asas diskusijas saglābas starp divām atšķirīgi domājošām profesionāļu grupām – ārstiem-dzemdību speciālistiem un mājdzemdību vecmātēm.

 

Piebildīsim, ka Amerikā ir citādāka dzemdību aprūpes sistēma nekā Latvijā – tur dzemdības parasti pieņem ārsts, bet vecmāte ir tikai kā palīgs. Latvijā tomēr dzemdību pieņemšanā arī stacionāros galvenā noteicēja un aprūpes funkciju izpildītāja ir vecmāte.

 

Tātad Amerikas ārsti ir cieši pārliecināti, ka drošas dzemdības var notikt tikai slimnīcā, bet vecmātēm šķiet, ka viņas tiek atstumtas un nenovērtēta viņu loma dzemdībās no ārstu puses. Tāpat vecmātes ir neizpratnē, kādēļ ārstiem ir tik nelokāmi negatīvs priekšstats par mājdzemdībām, lai gan pētījumi rāda, ka tās nerada paaugstinātu jaundzimušo mirstību.

 

Pērn Amerikas Medicīnas Asociācija (American Medical Association) izdeva rezolūciju Nr.205, kas liecina:” visdrošākais veids, kā dzemdēt un pavadīt pēcdzemdību periodu, ir stacionārā dzemdību nodaļā.” Šī rezolūcija tika izdota kā atbildes reakcija uz mediju pastiprināto interesi un mājdzemdību arvien pieaugošo popularizēšanu.

 

Interesants ir arī fakts, ka gandrīz 99 % plānoto dzemdību Amerikā notiek slimnīcās, bet vienlaikus šajā valstī ir viens no visaugstākajiem zīdaiņu mirstības rādītājiem starp attīstītajām valstīm (vai līdzīgi nav arī Latvijā?). Statistika ASV ir 6.3 nāves gadījumu uz 1000 jaundzimušajiem. Salīdzinot ar Nīderlandi, kur 1/3 dzemdību notiek mājās, mirstības rādītāji ir 4.73 nāves gadījumu uz 1000 dzemdībām.

 

ASV dzemdību aprūpes problēma esot arī tā, kā norāda mājdzemdību vecmātes, ka ārsti nonāk kontaktā ar vecmātēm tikai tad, ja mājdzemdībās kaut kas nogājis greizi. Pārējos labos rezultātus mediķi nemaz neredz, jo viņu saskare aprobežojas ar pacientiem, kas no mājdzemdībām tiek vesti uz slimnīcām. Rezultātā ārstiem ir jāuzņemas gala risks glābjot māti vai bērnu un protams, ārstiem tas nepatīk.

 

Katrā ziņā ASV vecmātes ir sasparojušās lauzt šo priekšstatu un mēģināt rast labākus kontaktus ar ārstiem, lai kopīgiem spēkiem palīdzētu dzemdētājām.

 

 

Avots: Oregonas Štata Universitāte, Physorg.com

05. Oct 2009, 10:38

Pie mums jau ar mājdzemdības nav lēts prieks - 600 Ls ☹ Ar vīru apsvērām tādu iespēju mazo sagaidīt mājās, bet lielā naudas summa lika pārdomāt...